Legiuitor rus cere ca lista neagră a Rusiei împotriva UE să fie făcută publică
alte articole
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov trebuie să explice de ce 89 de politicieni din 17 ţări europene au primit interdicţii pentru a intra în Rusia şi, mai mult, trebuie să confirme numele lor, a declarat duminică un legiuitor al opoziţiei ruse, conform Daily Mail.
Dmitri Gudkov, singurul membru al Parlamentului rus care se opune Kremlinului, i-a mai declarat lui Lavrov că, deşi el înţelege că o astfel de măsură ar fi necesară, aceasta ar fi trebuit să fie luată pe o cale transparentă şi prin consultarea cu Parlamentul ţării.
Rusia a prezentat oficialilor UE lista sa, dar a refuzat să o publice. Moscova a declarat că această listă este un răspuns la sancţiunile economice şi interdicţiile de călătorie impuse de UE împotriva Rusiei pentru acţiunile sale din Ucraina.
Agenţia de ştiri AP a obţinut lista din partea unei surse din sediul UE din Bruxelles, care a cerut să rămână anonimă deoarece lista încă nu a fost făcută oficială la Moscova.
Uniunea Europeană a criticat interdicţiile ruse şi a declarat că acestea sunt total arbitrare şi nejustificate, în special în absenţa unor clarificări suplimentare şi unei transparenţe mai mari.
Printre persoanele incluse pe listă se află Uwe Corsepius, secretarul general al Consiliului Uniunii Europene, fostul vicepremier britanic Nick Clegg şi fostul premier belgian Guy Verhofstadt.
Lista mai include numele unor foşti şi actuali miniştri, precum ministrul polonez al Justiţiei Robert Kupiecki, fostul ministru britanic al Apărării Malcolm Rifkind, precum şi şefa autorităţii suedeze pentru taxe, Eva Lidstrom Adler.
Marea Britanie a declarat că ruşii nu au oferit o bază legală pentru această listă. “Dacă Rusia se gândeşte că această acţiune va forţa UE să îşi schimbe poziţia asupra sancţiunilor, atunci greşeşte”, a declarat Ministerul britanic al Afacerilor Externe într-un comunicat publicat duminică.
Cererea lui Gudkov a declanşat o reacţie dură din partea purtătoarei de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.
“A fost el atât de activ când ţările UE au întocmit propriile lor liste negre? Şi a trimis el astfel de scrisori critice, sau poate obiective, către conducerea ţărilor UE pentru a le cere să nu mai creeze liste negre împotriva cetăţenilor ruşi?”, a declarat Zaharova la postul de radio Govorit Moskva.
Ulterior, ea a declarat pe Facebook că Rusia nu va publica lista, susţine Daily Mail.
Mai mult de jumătate dintre politicienii de pe listă sunt din Polonia, Suedia şi cele trei state Baltice – Letonia, Lituania şi Estonia. În plus, politicieni din Belgia, Marea Britanie, Bulgaria, Republica Cehă, Danemarca, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Olanda, România şi Spania se află de asemenea pe listă.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră deFacebook.