Rusia impune interdicţii de călătorie pentru 89 de politicieni UE

(Capturã Foto)
Andrei Popescu
31.05.2015

Rusia a impus interdicţii de intrare în ţară pentru 89 de politicieni şi lideri militari europeni, conform unei liste văzute de Reuters, interdicţie care a nemulţumit Europa şi a amplificat tensiunile existente între Occident şi Moscova, ca urmare a implicării acesteia în conflictul din Ucraina.

Peste 6.200 de oameni au fost ucişi în luptele dintre forţele guvernului ucrainean şi separatiştii pro-ruşi. În acelaşi timp, Rusia respinge acuzaţiile Occidentului că susţine aceşti rebeli cu arme şi soldaţi.

Lista rusă, care aparent a fost întocmită de Ministerul rus de Externe şi predată unei delegaţii UE aflată la Moscova în această săptămână, include persoane care critică dur Rusia, precum şi oficiali europeni în domeniul securităţii.

După ce Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea în martie 2014, UE a impus sancţiuni economice, interdicţii pentru călătorii şi îngheţarea activelor pentru zeci de organizaţii şi cetăţeni din Rusia şi Ucraina.

Un purtător de cuvânt pentru afacerile externe ale UE a declarat pentru Reuters că în lunile recente Rusia a refuzat intrarea în ţară a unui anumit număr de politicieni UE, după includerea lor într-o “listă confidenţială”.

Întrebat în legătură cu această listă în timpul unei vizite în Ucraina, ministrul german de Externe Frank-Walter Steinmeier a declarat că aceasta va submina eforturile pentru încheierea unei păci în estul Ucrainei.

Printre persoanele incluse pe listă se află Uwe Corsepius, secretarul general al Consiliului Uniunii Europene, fostul vicepremier britanic Nick Clegg şi fostul premier belgian Guy Verhofstadt.

Lista mai include numele unor foşti şi actuali miniştri, precum ministrul polonez al Justiţiei Robert Kupiecki, fostul ministru britanic al Apărării Malcolm Rifkind, precum şi şefa autorităţii suedeze pentru taxe, Eva Lidstrom Adler.

Luna trecută, Germania a protestat împotriva refuzului Rusiei de a-l lăsa pe legiuitorul conservator german Karl-Georg Wellmann să intre în ţară la începutul acestui an.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor