Au fost anunţaţi noii lideri ai Partidului Comunist Chinez

Punctul culminant al celui de-al XVIII-lea Congresul al Partidului de la Beijing este prezentarea noului Comitet Permanent al Biroului Politic. La o zi după ce Partidul Comunist Chinez a încheiat cel de-al XVIII-lea Congres al Partidului, cei 376 de membrii ai Comitetului Central care au fost ”aleşi” în timpul acestui eveniment au intrat încă o dată în Sala Mare a Poporului şi au ”ales” noul Birou Politic
Fosta conducere a Partidului Comunist Chinez stă în picioare şi aplaudă în timpul ceremoniei de închidere a celui de-al 18-lea Congres al său în Beijing, 14 noiembrie. A doua zi a fost prezentat un nou grup de lideri. (Lintao Zhang / Getty Images)
Matthew Robertson
15.11.2012

Punctul culminant al celui de-al XVIII-lea Congresul al Partidului de la Beijing este prezentarea noului Comitet Permanent al Biroului Politic.

La o zi după ce Partidul Comunist Chinez a încheiat cel de-al XVIII-lea Congres al Partidului, cei 376 de membrii ai Comitetului Central care au fost ”aleşi” în timpul acestui eveniment au intrat încă o dată în Sala Mare a Poporului şi au ”ales” noul Birou Politic.

Desigur că rezultatul acestor evenimente a fost planificat şi decis în avans în interiorul partidului. Votarea a fost doar pentru spectacol. Dar ritualul joacă un rol esenţial pentru regimul comunist din China, şi imediat după "vot" noii membri ai Comitetului au fost scoşi în grabă să întâlnească şi să salute mass-media străină şi de stat ce aştepta afară. Oaspeţii au fost lăsaţi să aştepte aproape o oră, o întârziere record în universul atent planificat al ritualurilor politice comuniste chineze.

Toată atenţia era îndreptată către Comitetul Permanent al Biroului Politic, un grup de şapte bărbaţi (a scăzut de la nouă n.r.), care reprezintă „creierul” partidului. Componenţa Comitetului Permanent a făcut timp de luni de zile obiectul multor speculaţii şi presupuneri.

Două poziţii în organismul respectiv fuseseră deja decise: Xi Jinping, secretarul general al PCC, şi Li Keqiang, următorul premier.

Cei cinci noi membri ai grupului de elită, anunţaţi pentru prima dată în 15 noiembrie la Beijing, sunt: Zhang Dejiang, Yu Zhengsheng, Liu Yunshan, Wang Qishan, şi Zhang Gaoli.

Aceste cinci nume de chinezi reprezintă rezultatul cel mai important şi unul dintre puţinele elemente necunoscute ale Congresului politic de la Beijing din ultima săptămână, timp în care securitatea Partidului a atacat dur disidenţii şi credincioşii din întreaga ţară şi a instaurat în Capitală o versiune mai moderată a legii marţiale.

Zhang Dejiang, în vârstă de 66 de ani, este un prinţişor, fiul unui general maior de artilerie. Cel mai recent a avut rolul de a redresa situaţa după dezastrul din Chongqing, înlocuindu-l pe Bo Xilai, la începutul acestui an. La începuturile carierei sale, Zhang a beneficiat de promovări din partea lui Jiang Zemin, dar acum se bănuieşte că ar fi loial lui Hu Jintao.

Yu Zhengsheng, 68 de ani, a fost poreclit „lubrifiantul” din interiorul Comitetului Permanent fapt datorat provenienţei dintr-o familie proeminent „roşie” şi relaţiilor politice extinse. Yu are un trecut marcat de legături cu Jiang Zemin, dar, ca şi Zhang, simte când curentul politic se schimbă: el a trecut de la susţinerea lui Bo Xilai, la a-l denigra fără milă pe acesta după incidentul Wang Lijun din acest an.

Liu Yunshan, 65 de ani, a fost director al departamentului de propagandă din 2007 şi a condus sarcini de propagandă împotriva unor grupuri specifice, cum ar fi Falun Gong. Cariera sa a fost strâns legată de Hu Jintao şi de Liga Tineretului Comunist Chinez, baza de putere a lui Hu.

Wang Qishan, 64 de ani, este cel mai bine cunoscut pentru reforma financiară, care îi este atribuită. A fost membru al Biroului Politic din 2007 şi vice-premier din 2008. Wang este un prinţişor şi este considerat un protejat al lui Zhu Rongji, fostul premier cu o gândire reformistă, şi într-o mai mică măsură, al lui Jiang Zemin. Wang a condus Banca de Construcţii a Chinei din 1994 în 1997, instituţie ce aparţine statului.

Zhang Gaoli, în vârstă de 65 de ani, a fost Secretar de Partid în Tianjin din 2007. Este un protejat al lui Jiang Zemin şi al aliatului lui Jiang, Zeng Qinghong, şi a câştigat favoruri şi promovări datorită legăturilor cu Zeng.

S-au mai pus alte câteva întrebări de maximă importanţă legat de cele cinci nume noi. Toate erau articulate în linii mari de lupta politică dintre Hu Jintao şi fostul lider al regimului Jiang Zemin, care s-a desfăşurat timp de un deceniu de când a preluat Hu frâiele puterii, dar care s-a intensificat anul acesta cu scandalul politic Bo Xilai.

De o importanţă crucială a fost decizia lui Hu Jintao de a demisiona din funcţia de preşedinte al Comisiei Militare Centrale (CMC), care a fost, de asemenea, anunţată. Un articol vizibil plasat în Xinhua, vocea statului, în dimineaţa acelei întâlniri culminante, a fost intitulat "PCC susţine cu fermitate statul de drept, dând la o parte reziduala „autoritate a omului”".

Pentru observatorii chibzuiţi ai politicii chineze, în care un editorial poziţionat cu grijă poate semnala o schimbare politică mai amplă, articolul a reprezentat o săgeată, îndreptată împotriva etalării de către Jiang Zemin a procedurilor consacrate ale conducerii de partid, ce s-a propagat chiar până la proaspăt încheiatul Congres. Persoana care stă lângă conducător, în timpul conferinţelor politice, ar trebui să fie de drept cel de-al doilea responsabil din stat, dar Jiang a apărut cu regularitate alături de Hu în cursul săptămânii trecute, chiar dacă nu deţine nici o poziţie oficială.

Retragerea lui Hu i-a oferit, de asemenea, lui Xi Jinping o tabula rasa cu care să lucreze. Partidul este acum responsabilitatea sa, o sarcină care nu mai este împărţită cu Hu Jintao.

„Noua formulă a Comitetului Permanent va accelera dispariţia PCC”, a declarat Zhang Tianliang, un expert în politica din China, stabilit în Washington. „Încercările din interiorul Partidului de a-i prelungi viaţa prin reformă au eşuat în mod evident.”

Zhang Tianliang a punctat implicarea lui Zhang Dejiang în catastrofa trenurilor de mare viteză din Wenzhou, reacţia necorespunzătoare a lui Zhang Gaoli privind un mare incendiu în Tianjin, şi controlul strâns exercitat de Liu Yunshan asupra cenzurii mass-media. „Poporul chinez îi vede pe aceşti oameni ca pe nişte bandiţi. Această selecţie va distruge complet orice speranţă de schimbare pe care oamenii ar fi putut să o aibă, şi este foarte probabil că va accelera sosirea zilei în care poporul chinez va scăpa de partid în întregime.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor