Tomac îi aruncă mănuşa lui Ponta pentru vizita în Moldova

Premierul Victor Ponta
Premierul Victor Ponta (Epoch Times România)

Premierul Victor Ponta va întreprinde luni şi marţi o vizită oficială în Republica Moldova cu ocazia ceremoniei de inaugurare a lucrărilor de construcţie a gazoductului Iaşi - Ungheni. La eveniment vor fi prezenţi şi Iurie Leancă, premierul Moldovei şi Comisarul european pentru Energie, Günther Oettinger.

''Relaţia dintre România şi Republica Moldova cunoaşte astăzi un nivel fără precedent. Avem un dialog politic extrem de dens şi activ şi o abordare deschisă, orientată spre rezultate, a cooperării concrete. Guvernul României sprijină Republica Moldova pentru îndeplinirea angajamentelor Chişinăului faţă de UE şi, pe un plan mai larg, pentru racordarea deplină a Republicii Moldova la agenda europeană'', reiese din comunicatul Biroului de presă al Guvernului.

Tomac cataloghează drept "dispreţuitoare", "anacronică" atitudinea lui Ponta

Eugen Tomac, preşedintele Partidului Mişcarea Populară (PMP), i-a adresat sâmbătă, 24 august, o scrisoare deschisă premierului Victor-Viorel Ponta, pentru a ridica problema taxelor consulare pentru cetăţenii Moldovei de peste Prut, în preajma vizitei pe care VV Ponta o va întreprinde la Chişinău.

Preşedintele PMP cataloghează drept "dispreţuitoare", "anacronică" şi "lipsită de voinţă" atitudinea lui VV Ponta în raport cu problema taxelor consulare pentru moldoveni, considerând nedrept faptul că Guvernul României le pretinde acestora sute de euro taxe în procesul de redobândire a cetăţeniei Româneşti. Moldovenii, atrage atenţia Tomac, "şi-au pierdut cetăţenia română fără voia lor, în urma unui act semnat între doi tirani, care au distrus continentul nostru în secolul trecut" şi nu este firesc să fie taxaţi pentru că încearcă să îşi redobândească un statut care le-a fost furat.

Preşedintele interimar al Partidului Mişcarea Populară (PMP), Eugen Tomac, care va fi şi el prezent la Chişinău, începând cu data de 26 august, pentru a lansa o filială a PMP în capitala Republicii Moldova, speră că premierul Ponta le va da veşti bune moldovenilor de ziua lor naţională şi va anunţă că taxele consulare în procesul de redobândire a cetăţeniei române vor fi complet anulate.

Redăm conţinutul comunicatul de presă remis de PMP redacţiei Epoch Times:

"Domnule Ponta, de ce comparaţi R. Moldova cu Africa sau America Latină?

Domnule prim-ministru, am aflat că marţi, 27 august, când cetăţenii statului vecin serbează ziua independenţei R. Moldova, veţi întreprinde o vizită oficială la Chişinău.

Scriu aceste rânduri pentru că observ că încercaţi să politizaţi într-o manieră josnică un subiect ce ţine de relaţiile noastre fireşti cu românii din Basarabia.

Este regretabil faptul că trataţi în continuare cu dispreţ relaţia cu românii de la est de Prut, percepţie anacronică moştenită încă de pe vremea Guvernului Năstase, care a blocat legea cetăţeniei române, condamnând milioane de români la umilinţă. Românii din Basarabia nu vor uita acea perioadă.

Nu vă întreb, domnule Ponta, de ce colegii dumneavoastră din USL au mărit taxele consulare. Românii de peste hotare ştiu cât de mult îi preţuiţi, au auzit-o de nenumărate ori. Sper însă că aveţi un răspuns pentru cetăţenii R. Moldova, pe care îi vizitaţi în zi sărbătoare. Ei aşteaptă cu multă nerăbdare să ştie de ce Guvernul României solicită câteva sute de euro, sub formă de taxe consulare, percepute în procesul de redobândire a cetăţeniei române.

Românii din Basarabia sunt dezamăgiţi, domnule Ponta, de faptul că nu susţineţi iniţiativa legislativă prin care eu, în calitate de deputat ales al românilor din R. Moldova, am solicitat reducerea cu 90% a taxelor consulare în procesul de redobândire a cetăţeniei române. Vă aduc aminte că românii de la est de Prut şi-au pierdut cetăţenia română fără voia lor, în urma unui act semnat între doi tirani, care au distrus continentul nostru în secolul trecut. În data de 31.05.2013, aţi transmis preşedintelui Senatului, Crin Antonescu, prin adresa nr. 855, punctul de vedere al Guvernului referitor la proiectul de lege privind reducerea taxelor consulare, în care faceţi o remarcă ce denotă lipsă de voinţă în a rezolva o problemă gravă cu care se confrunta cetăţenii români din R. Moldova. La punctul 2 susţineţi că o astfel de reglementare ar crea o evidentă situaţie discriminatorie în raport cu cetăţenii români solicitanţi ai celorlalte categorii de servicii consulare, stabiliţi în alte state de pe mapamond, în care se înregistrează, de asemenea, un nivel redus al veniturilor medii ale populaţiei (America Latină, Africa, Asia)(...)?.

Aveţi obligaţia să le explicaţi românilor din statul vecin de ce comparaţi R. Moldova cu un stat din Africa sau din America Latină. Românii au suferit destule umilinţe în anii ocupaţiei sovietice şi nu merită un asemenea tratament din partea Primului Ministru al Guvernului României.

De asemenea, vă recomand să fiţi corect şi să nu mai folosiţi asemenea comparaţii neinspirate. Românii de la Chişinău ştiu că toate proiectele importante între cele două state au fost demarate la propunerea Preşedintelui României, domnul Traian Băsescu, inclusiv gazoductul Iaşi Ungheni.

În încheiere, vă urez, domnule prim-ministru, să aveţi parte de o vizită cu rezultate concrete. Cred că este un bun prilej pentru a-i anunţa pe românii din R. Moldova că eliminaţi complet taxele consulare în procesul de redobândire a cetăţeniei române", conchide comunicatul de presă remis Epoch Times.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne