Rwanda se confruntă cu primul său focar de boală cauzată de virusul mortal Marburg

(Getty Images)
Redacţia
02.10.2024

Pentru prima dată în istoria Rwandei, Ministerul Sănătăţii se confruntă cu un focar de boală cauzată de virusul Marburg, o afecţiune hemoragică rară, dar mortală, similară cu Ebola - dar, spre deosebire de Ebola, nu există tratament sau vaccin pentru Marburg şi are o rată de mortalitate de 88%, relatează CNN.

Până în prezent, 26 de persoane s-au îmbolnăvit, 18 sunt în tratament şi opt persoane au murit în epidemie, potrivit Ministerului Sănătăţii.

Pe lângă trimiterea de materiale medicale, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat la sfârşitul săptămânii că trimite în Rwanda o echipă de şapte experţi mondiali în boli hemoragice, care pot oferi îndrumări experţilor în sănătate publică de pe teren. Centrul pentru prevenirea şi controlul bolilor (CDC) din SUA a declarat luni că trimite, de asemenea, experţi în Rwanda pentru a sprijini eforturile de testare şi de urmărire a contactelor.

CDC a declarat că este prezent în Rwanda din 2002 şi a lucrat îndeaproape pentru a ajuta ţara să-şi consolideze sistemul de sănătate.

Spre deosebire de alte ţări din Africa Subsahariană care s-au confruntat cu boala virusului Marburg, Rwanda are un sistem de sănătate publică puternic, potrivit OMS.

„Având în vedere că ţara dispune deja de un sistem robust de răspuns în caz de urgenţă în domeniul sănătăţii publice, OMS colaborează îndeaproape cu autorităţile naţionale pentru a oferi sprijinul necesar în vederea consolidării eforturilor în curs”, a declarat Dr. Matshidiso Moeti, director regional al OMS pentru Africa.

Duminică, dr. Brian Chirombo, reprezentantul OMS în Rwanda, a declarat că el crede că ţara are „capacitatea şi abilitatea de a opri acest focar foarte repede”.

Ministerul Sănătăţii din Rwanda a transmis că oamenilor li se permite să-şi continue activităţile zilnice, iar guvernul îi încurajează pe oameni să nu intre în panică, deoarece oficialii consideră că au identificat toate punctele fierbinţi ale bolii şi iau măsurile adecvate pentru a împiedica răspândirea acesteia.

Virusul s-a răspândit în şapte din cele 30 de districte ale ţării. Mai mult de 100 de persoane care au avut contact cu persoane infectate sunt fie monitorizate, fie izolate, a declarat ministerul. Mulţi dintre cei care s-au îmbolnăvit sunt lucrători din domeniul sănătăţii.

Marburg este un orthomarburgvirus, un virus care apare în mod natural la liliecii fructiferi. Face parte din aceeaşi familie cu virusul Ebola.

Marburg se poate răspândi de la om la om atunci când cineva intră în contact cu fluidele corporale ale unei persoane care a fost infectată. De asemenea, oamenii se pot îmbolnăvi după ce manipulează hainele sau lenjeria de pat a unui pacient.

Nu este un virus transmis prin aer, precum coronavirusul care provoacă boala Covid-19, ceea ce îl face puţin mai uşor de controlat, afirmă experţii.

Simptomele pot dura până la trei săptămâni după ce o persoană a fost expusă la virus.

Boala începe de obicei cu o erupţie cutanată şi febră. Persoanele pot vomita şi pot avea o durere de cap severă şi dureri musculare. În cazurile severe, persoanele infectate pot prezenta sângerări nazale, gingivale sau la nivelul ochilor, sau sângerare internă care se manifestă prin sânge în vomă, urină şi scaun. Pierderea severă de sânge poate provoca şoc şi deces.

Oamenii de ştiinţă lucrează pentru a dezvolta vaccinuri şi tratamente, dar în prezent, îngrijirea de susţinere constă în odihnă şi lichide.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor