Ruşii, speriaţi de îngheţarea depozitelor bancare. Banca centrală a Rusiei, nevoită să respingă public zvonurile
Banca Centrală a Rusiei a apelat la Telegram pentru a respinge public zvonurile potrivit cărora depozitele bancare ale cetăţenilor săi ar putea fi îngheţate.
Potrivit unei ştiri Business Insider, Banca Centrală a Rusiei a scris luni într-o postare pe Telegram că este „absurdă” şi „de neconceput” ideea că depozitele bancare de retail ar putea fi îngheţate.
„Pe lângă faptul că aceasta este o încălcare flagrantă a dreptului cetăţenilor şi companiilor de a-şi gestiona activele, un astfel de pas va submina fundamentele sistemului bancar şi stabilitatea financiară a ţării”, a menţionat autoritatea de reglementare.
Preocupările au apărut după ce Elvira Nabiullina, guvernatoarea Băncii Centrale a Rusiei, a majorat ratele la 21% la sfârşitul anului trecut, în încercarea de a reduce inflaţia galopantă - o problemă economică recunoscută de preşedintele Vladimir Putin.
Ratele ridicate ale dobânzilor au atras un val de depozite bancare. Recent, au apărut zvonuri că depozitele de retail ar putea fi îngheţate, ceea ce i-a determinat pe ruşi să asalteze Banca Centrală cu întrebări, a scris banca în postarea sa pe Telegram.
„Este destul de evident că în orice economie de piaţă, din care creditarea bancară este o parte integrantă, un astfel de pas este de neconceput”, a precizat banca în postarea care respinge zvonurile.
Zvonurile privind depozitele îngheţate sunt o reflectare a nervozităţii din economia de război a Rusiei.
Aceasta nu este prima dată când Banca Centrală a Rusiei încearcă să stingă îngrijorările că economiile ruşilor ar putea fi îngheţate iar dobânzile reţinute.
În noiembrie, Nabiullina a respins astfel de îngrijorări ca fiind „prostii”, potrivit postului rus de ştiri RBC. Ea a răspuns la o întrebare din partea camerei inferioare a parlamentului rus.
De la invadarea Ucrainei în februarie 2022, Rusia a fost supusă unei serii de sancţiuni occidentale dar a reuşit să evite falimentul datorită, în parte, creşterii economice generate de cheltuielile sale masive pentru activităţile militare şi de apărare. De asemenea, a reuşit să se orienteze către pieţe de export alternative, precum China şi India.
Dar Banca Centrală rusă a avertizat că economia riscă să se supraîncălzească.
Economia Rusiei se confruntă cu probleme precum inflaţia ridicată, o scădere a valorii rublei şi un deficit sever de forţă de muncă.
În noiembrie, rata inflaţiei din ţară a atins aproape 9%. Preţurile alimentelor de bază, cum ar fi untul şi cartofii, au crescut brusc în ţară, punând presiune pe finanţele cetăţenilor obişnuiţi.
Un economist suedez a scris marţi că, pe măsură ce războiul din Ucraina se apropie de al patrulea an, economia Rusiei ar putea rămâne fără lichidităţi înainte de sfârşitul acestui an. Acest lucru ar putea afecta capacitatea sa de a continua finanţarea războiului şi a economiei sale.