Rusia: Mii de ruşi protestează în Kemerovo după incendiul fatal de la mall

Proteste la Moscova cauzate de tragedia de la Kemerovo (MLADEN ANTONOV AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
27.03.2018

Mii de ruşi au ieşit marţi pe străzile oraşului siberian Kemerovo, cerând explicaţii şi demisia guvernului local după tragedia care a avut loc duminică la un centru comercial când un incendiu puternic a provocat moartea a cel puţin 64 de persoane, dintre care mulţi au fost copii.

Numărul manifestanţilor a crescut de la câteva sute la câteva mii, umplând la refuz o piaţă centrală a oraşului, unde preşedintele Vladimir Putin a călătorit în această dimineaţă şi a promis că îi va pedepsi pe cei vinovaţi.

Manifestanţii au afişat pancarte cu mesaje precum “Corupţia ucide!”, “Demisia!” sau “Spuneţi adevărul!”, în timp ce alţii au pus sub semnul întrebării numărul oficial al victimelor incendiului care a avut loc duminică după-amiază.

În plus, manifestanţii au cerut demisia guvernatorului regiunii Kemerovo, Aman Tuleiev, precum şi o întâlnire cu Putin, care a obţinut un nou mandat prezidenţial de 6 ani în scrutinul care a avut loc cu o săptămână înainte de această tragedie.

Pe un banner se cere aruncarea în închisoare a lui Putin şi a lui Tuleiev, care a fost din 1997 guvernator al regiunii bogate în cărbune din centrul Siberiei.

Potrivit mărturiilor privind copiii daţi dispăruţi şi a apelurilor telefonice disperate ale unei fetiţe de 11 ani blocate în cinematograful mall-ului împreună cu cele două surori ale sale, o listă a victimelor postată la un centru creat de rude a indicat că 41 de copii şi-au pierdut viaţa.

De asemenea, potrivit unui raport media, un bărbat care şi-a pierdut în incendiu sora, soţia şi trei copii care se aflau în cinematograful încuiat, a declarat că cei mai mulţi aleg să tacă pentru a nu-şi pierde locurile de muncă.

În Kemerovo, Putin a susţinut că “neglijenţa criminală” este de vină pentru acest dezastru şi a promis că cei găsiţi vinovaţi vor fi pedepsiţi.

“Ce se întâmplă în ţara noastră? Aceasta nu este o operaţiune de luptă, nu este o scurgere neaşteptată de gaz metan într-o mină. Oamenii au venit să se relaxeze. Au venit şi copii”, a afirmat el în comentarii televizate după o întâlnire cu înalţi oficiali regionali şi şefi ai serviciilor de urgenţă.

“Discutăm despre demografie şi pierdem atât de mulţi oameni? De ce? Din cauza neglijenţei criminale”, a mai precizat Putin, aflat la cârma ţării de 18 ani - perioadă marcată de dezastre fatale care au avut la bază deseori corupţia şi indiferenţa.

Ulterior, întâlnindu-se cu un grup de rezidenţi locali printre care se aflau şi rude ale victimelor incendiului, Putin a afirmat: “Să nu aveţi îndoieli: toţi cei vinovaţi vor fi pedepsiţi”.

Preşedintele rus a declarat că 100 de investigatori se află la faţa locului, sub comanda lui Aleksandr Bastrikin, şeful Comitetului Federal pentru Investigaţii.

Totuşi, Putin a refuzat să se întâlnească cu miile de manifestanţi din piaţa centrală, situată în faţa clădirii administraţiei regionale.

La un moment dat, viceguvernatorii regionali Serghei Tsiviliov şi Vladimir Cernov, precum şi primarul oraşului Kemerovo, Ilia Serediuk, au ieşit din clădirea administraţiei regionale şi au promis că vor înştiinţa oamenii în legătură cu situaţia şi investigaţia.

Într-un material video pe tema întâlnirii lui Putin cu oficialii, într-o posibilă încercare de a minimaliza furia rudelor victimelor şi a localnicilor faţă de întreaga situaţie, Tuleiev afirma că numărul manifestanţilor este de doar “aproximativ 200” şi că aceştia “nu sunt rude ale victimelor, ci persoane care crează în mod constant probleme”.

Deşi autorităţile nu au ridicat numărul oficial al victimelor incendiului, totuşi au precizat că numărul persoanelor rănite a crescut în noaptea de luni spre marţi la 60, dintre care 15 au fost spitalizate, potrivit agenţiei de ştiri TASS.

Luni, investigatorii ruşi au afirmat că au descoperit încălcări ale normelor privind siguranţa în mall, precum ieşiri de urgenţă blocate, care au dus la înregistrarea unui număr mai mare de morţi şi răniţi.

Svetlana Petrenko, purtătoare de cuvânt a Comitetului de Investigaţii, a afirmat că, pe lângă ieşirile de urgenţă blocate, autorităţile iau în considerare arestarea unui paznic care “a închis sistemul de alarmă după ce a primit un semnal privind incendiul”.

Comitetul a declarat marţi că, cel mai probabil, cauza incendiului a fost un scurt circuit şi că o investigaţie este în desfăşurare.

Patru persoane au fost reţinute pentru interogare, inclusiv şefii companiei ce administra centrul comercial şi cei ai companiei care a închiriat spaţiul de unde se crede că a izbucnit incendiul, a mai precizat Comitetul.

Supravieţuitorii şi martorii au afirmat că nu au auzit nicio alarmă şi că mulţi au rămas blocaţi în mall din cauza faptului că uşile de la ieşire au fost închise.

Neglijenţa, reducerea costurilor, corupţia şi încălcarea normelor privind siguranţa sunt cauze care au provocat sau au mărit numărul de morţi în incendiile izbucnite în Rusia, unde rata decesului în incendii este cu mult mai mare decât în majoritatea statelor occidentale.

Potrivit datelor publicate de Asociaţia Internaţională a Serviciilor de Incendiu şi Salvare, în Rusia, în 2014, au fost raportate 10.068 decese provocate de incendii, iar în SUA - a cărei populaţie este de aproape două ori mai mare decât a Rusiei - 3.275.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor