Kremlinul: Achiziţionarea de către Polonia a sistemului american Patriot este o ameninţare la adresa securităţii Rusiei

Sistemul antirachetă american Patriot (Bernd Wustneck/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
30.03.2018

Kremlinul a criticat acordul militar încheiat între Polonia şi SUA, prin care Washingtonul va furniza Varşoviei sistemul antirachetă avansat Patriot, susţinând că acesta reprezintă o ameninţare serioasă pentru graniţele Rusiei.

Maria Zaharova, purtătoare de cuvânt a Ministerului rus de Externe, a declarat joi că Moscova vede anunţul Poloniei privind achiziţionarea sistemului Patriot ca un “element de destabilizare a situaţiei militare şi politice din Europa şi o ameninţare la adresa securităţii naţionale a Rusiei”.

Totuşi, Zaharova a reiterat faptul că Rusia deţine mijloacele necesare pentru a-şi proteja graniţele în cazul oricărei ameninţări din partea Poloniei. “Resursele de apărare [ale Moscovei] sunt suficiente pentru a asigura invincibilitatea graniţelor, precum şi apărarea teritoriului nostru”, a afirmat aceasta.

Polonia a semnat miercuri cu SUA un acord în valoare de 4,75 miliarde de dolari pentru cumpărarea sistemului antirachetă Patriot, cu scopul de a-şi revizui armata în faţa a ceea ce susţine că este o înaintare militară şi politică a Rusiei în regiune.

Patriot este un sistem mobil de rachete proiectat pentru a intercepta rachete balistice tactice, rachete de croazieră şi avioane care zboară la altitudini mici.

Zaharova a criticat de asemenea îndreptarea accelerată a Poloniei către militarizare.

“Suntem îngrijoraţi de militarizarea progresivă a acestei ţări”, a afirmat ea, adăugând că “semnarea unui contract pentru furnizarea sistemului american Patriot serveşte ca o confirmare recentă a acestui lucru”.

De asemenea, Zaharova a mai declarat că Varşovia urmăreşte în mod evident să deţină o armată mai modernă prin mărirea cheltuielilor militare şi recrutarea unui număr tot mai mare de soldaţi.

“Varşovia îşi creşte cheltuielile cu apărarea şi depune eforturi serioase pentru modernizarea militară şi tehnică a forţelor armate naţionale. [Varşovia] îşi restructurează sistemul de gestionare a trupelor şi măreşte numărul acestora”, a susţinut Zaharova.

Rusia s-a plâns de perspectiva desfăşurării sistemului Patriot în estul Europei, menţionând că mişcarea merge în sens contrar Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare (INF), semnat în 1987, care interzice desfăşurarea unor astfel de sisteme la sol.

Tratatul INF, în esenţă, a interzis în Europa toate rachetele de croazieră şi balistice de rază medie cu lansare terestră. INF a fost considerat un acord esenţial de control al armelor încheiat între Moscova şi Washington şi a contribuit la înlăturarea unei ameninţări destabilizatoare pe continent. Pe baza tratatului, fosta Uniune Sovietică a eliminat 1.846 de astfel de rachete, în timp ce SUA a distrus 846 de rachete.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor