Banca centrală a Rusiei plănuieşte să accelereze semnificativ vânzările de valută pentru a ajuta la rambursarea unei euroobligaţiuni care va ajunge la scadenţă săptămâna viitoare, potrivit Business Insider.
Între 14 şi 22 septembrie, Banca Rusiei va vinde zilnic pe piaţa internă valută străină în valoare de 21,4 miliarde de ruble, cu 830% mai mult decât era planificat (2,3 miliarde). Aceasta va totaliza 150 de miliarde de ruble în valută, adică 1,5 miliarde de dolari.
Ajustarea FX vine în contextul în care o euroobligaţiune de 3 miliarde USD va ajunge la scadenţă pe 16 septembrie. Banca centrală a Rusiei a declarat miercuri că majoritatea deţinătorilor vor primi plăţi în ruble, dar a recunoscut că unii ar putea solicita plăţi în valută.
Anul trecut, Rusia a ratat un termen de plată a 100 de milioane de dolari pentru dobânzile la două obligaţiuni în valută, marcând astfel prima dată când Moscova a intrat în incapacitate de plată a datoriei sale externe de la Revoluţia bolşevică de acum mai bine de un secol.
Deşi Kremlinul avea banii necesari pentru a plăti, sancţiunile au blocat plăţile să circule prin sistemul financiar global.
Între timp, banca centrală a mai declarat miercuri că descărcarea de valute străine pe pieţele sale interne ar putea, de asemenea, să ajute la calmarea volatilităţii rublei.
Invazia Rusiei în Ucraina a fost în detrimentul cursului de schimb al rublei, care se situează în prezent la aproximativ 98,4 faţă de dolar. Asta în condiţiile în care sancţiunile occidentale, scăderea comerţului şi revolta din această vară a grupării Wagner au exercitat o presiune negativă asupra cererii de ruble.
În august, rubla a scăzut la minimul ultimelor 16 luni, depăşind nivelul de 100 de dolari faţă de dolar. Ca răspuns, banca centrală a Rusiei a majorat ratele dobânzilor de la 350 de puncte de bază la 12% şi a anunţat că intenţionează să limiteze achiziţiile de valută până în acest an.
Potrivit The Moscow Times, în ultimele săptămâni au apărut dispute interne în rândul autorităţilor financiare din Rusia, în ceea ce priveşte intervenţiile ulterioare. În timp ce guvernatorul băncii centrale, Elvira Nabiullina, este împotrivă, ministrul de finanţe Anton Siluanov a cerut un control mai restrictiv al capitalului.
Între timp, Rusia ar putea lua măsuri pentru a înlocui toate euroobligaţiunile suverane cu versiuni de înlocuire, având în vedere că sancţiunile occidentale o împiedică să asigure plata datoriei.
"Nu este vorba de înlocuirea euroobligaţiunilor cu OFZ-uri, ci de înlocuirea euroobligaţiunilor cu aceeaşi hârtie, cu aceeaşi structură, ancorată la o monedă străină, dar cu toate decontările în ruble", a declarat un oficial al Ministerului de Finanţe, potrivit Reuters.