Rusia va învăţa serviciile secrete ale altor ţări să se apere de hackeri, piraţi şi asteroizi
alte articole
Consiliul de Securitate al Federaţiei Ruse a îndemnat serviciile speciale din întreaga lume să se unească în lupta pentru securitate energetică şi informaţională. Un asemenea îndemn s-a făcut auzit la Sankt Petersburg, în timpul reuniunii cu uşile închise a liderilor serviciilor speciale şi de securitate din 60 de ţări ale lumii. Acest for este folosit în mod tradiţional pentru lansarea în cercurile de experţi a celor mai noi iniţiative ale structurii conduse de generalul Nikolai Patruşev. Noutăţile nu au lipsit nici de această dată: Consiliul de Securitate i-a îndemnat pe participanţii la reuniune să lupte împreună cu piraţii şi cu asteroizii, notează cotidianul rus Kommersant.
La apelul lui Patruşev au răspuns secretari ai consiliilor de securitate, consilieri prezidenţiali, miniştri şi şefi ai serviciilor secrete din 60 de ţări ale lumii. Asemenea acţiuni - actuala fiind a treia ca număr - servesc mai multor scopuri. În primul rând, acesta este un teren comod pentru o comunicare în spatele uşilor închise: un public 'în epoleţi' atât de pestriţ nu se reuneşte, probabil, nicăieri altundeva. Din acest motiv se iscă adesea altercaţii: de data aceasta, un conflict era cât pe ce să izbucnească între reprezentanţii Israelului şi Iranului, care prin voinţa organizatorilor, ce au decis să-i repartizeze pe delegaţi în ordine alfabetică, s-au pomenit la o distanţă inadmisibil de mică unii de ceilalţi.
În al doilea rând, în cadrul reuniunii Consiliul de Securitate al Rusiei îşi prezintă de obicei ultimele iniţiative în domeniul politicii externe. Potrivit Kommersant, anul acesta delegaţilor li se va propune să voteze declaraţia comună 'Despre consolidarea eforturilor comunităţii mondiale în asigurarea securităţii informaţionale internaţionale'. Pentru a-şi susţine teza privind ameninţarea la adresa lumii, participanţilor la reuniune li s-a prezentat un filmuleţ despre infractorii cibernetici, terorişti şi 'hacktivişti' (hackeri motivaţi politic) din mişcarea Anonymous.
De altfel, reuniunea s-a deschis cu discuţii pe marginea altei iniţiative promovate de Consiliul de Securitate al Federaţiei Ruse încă din 2010 - 'Convenţia în vederea asigurării securităţii energetice internaţionale'. Amintind despre caracterul actual al acestei idei, gazdele forumului au supus criticilor pe colegii lor europeni. În opinia Federaţiei Ruse, cel de-al Treilea Pachet Energetic adoptat de Uniunea Europeană, care nu le permite companiilor să livreze şi în acelaşi timp să deţină reţele de distribuţie a gazului, creează 'un risc substanţial privind diminuarea investiţiilor în dezvoltarea infrastructurii energetice'.
Moscova este preocupată în special de protejarea vechilor investiţii făcute pe teritoriul UE. Potrivit Kommersant, reprezentanţii Rusiei i-au solicitat din nou UE să excludă aplicarea prevederilor faţă de investiţiile ruseşti. Europenii au reacţionat în mod reţinut: ei afirmă demult că acest lucru este imposibil.
Cel mai mare interes l-au stârnit însă noile iniţiative ale Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse. Prima se referă la lupta cu pirateria. Potrivit experţilor, în prezent peste 80 la sută din transporturile internaţionale se realizează pe mare, spre bucuria piraţilor. De la începutul anului, au avut loc 36 de atacuri asupra unor vase comerciale, dintre care 6 au reuşit. Rusia consideră eforturile în acest domeniu insuficiente.
De altfel, participanţii străini ai forumului, intervievaţi de Kommersant, şi-au exprimat îndoiala în legătură cu succesul acestei iniţiative: în 2010, Ucraina a prezentat în faţa Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) propriul proiect pe marginea aceluiaşi timp de convenţie, însă acesta nu a fost sprijinit practic de nimeni.
A doua iniţiativă va fi adusă la cunoştinţa delegaţilor vineri, 8 iunie. Este vorba despre raportul elaborat de vicepreşedintele Roscosmos, Vitali Davâdov, privind pericolul pe care îl reprezintă asteroizii şi gunoiul cosmic. Davâdov va prezenta iniţiativa 'Privind apărarea strategică a Terrei' în faţa asteroizilor, bucăţilor de comete şi alte corpuri extraterestre, iniţiativă atribuită vicepremierului rus Dmitri Rogozin.