Rusia acuză SUA de încurajarea răzbunării georgiene
Miercuri, Rusia a acuzat Statele Unite ale Americii de a fi încurajat Georgia în a se răzbuna pe Moscova pentru un război din 2008, la o zi după ce secretarul american de stat Hillary Clinton a promis nou sprijin militar american pentru Tbilisi, potrivit unui raport Reuters.
Într-o declaraţie puternic formulată, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Alexander Lukaşevici, a afirmat că sprijinul Statelor Unite pentru aderarea Georgiei la NATO, precum şi "livrările masive de arme din străinătate", l-au încurajat "aventurile criminale" ale preşedintelui georgian Mihail Saakaşvili, care au dus la războiul de cinci zile.
Marţi, Clinton a promis sprijinul SUA în antrenarea armatei pro-occidentale a Georgiei în apărarea de coastă şi a subliniat respingerea de către Washington a "ocupaţiei" ruseşti asupra celor două regiuni separatiste.
"Înalţi oficiali americani au făcut din nou declaraţii puternice în sprijinul lui Saakaşvili, repetând mot-a-mot tezele false ale propagandei sale în ceea ce priveşte "ocupaţia rusă din Georgia" şi alimentând astfel aspiraţiile revanşarde de la Tbilisi", a afirmat Lukaşevici în declaraţia sa.
Rusia a trimis trupe în Georgia, încercuind mica armată a ţării din Caucazul de Sud, după ce armata georgiană antrenată de SUA a atacat regiunea rebelă pro-Rusia, Osetia de Sud. Conflictul a învăluit şi zona separatistă Abhazia, de la Marea Neagră.
Moscova a recunoscut cele două regiuni ca state independente în urma războiului. Câteva naţiuni au urmat exemplul Rusiei, în ciuda insistenţei Georgiei că zonele sunt o parte din teritoriul său suveran.
Georgia şi Rusia încă nu au relaţii diplomatice şi comunică prin intermediul diplomaţilor elveţieni.
Osetia de Sud şi Abhazia s-au auto-guvernat după războaiele separatiste ce au urmat colapsului sovietic din 1991, dar se bazează în mare măsură pe Rusia pentru sprijin financiar şi militar.