Rusia acuză SUA de încurajarea răzbunării georgiene

Miercuri, Rusia a acuzat Statele Unite ale Americii de a fi încurajat Georgia în a se răzbuna pe Moscova pentru un război din 2008, la o zi după ce secretarul american de stat Hillary Clinton a promis nou sprijin militar american pentru Tbilisi, potrivit unui raport Reuters.
Epoch Times România
07.06.2012

Miercuri, Rusia a acuzat Statele Unite ale Americii de a fi încurajat Georgia în a se răzbuna pe Moscova pentru un război din 2008, la o zi după ce secretarul american de stat Hillary Clinton a promis nou sprijin militar american pentru Tbilisi, potrivit unui raport Reuters.

Într-o declaraţie puternic formulată, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Alexander Lukaşevici, a afirmat că sprijinul Statelor Unite pentru aderarea Georgiei la NATO, precum şi "livrările masive de arme din străinătate", l-au încurajat "aventurile criminale" ale preşedintelui georgian Mihail Saakaşvili, care au dus la războiul de cinci zile.

Marţi, Clinton a promis sprijinul SUA în antrenarea armatei pro-occidentale a Georgiei în apărarea de coastă şi a subliniat respingerea de către Washington a "ocupaţiei" ruseşti asupra celor două regiuni separatiste.

"Înalţi oficiali americani au făcut din nou declaraţii puternice în sprijinul lui Saakaşvili, repetând mot-a-mot tezele false ale propagandei sale în ceea ce priveşte "ocupaţia rusă din Georgia" şi alimentând astfel aspiraţiile revanşarde de la Tbilisi", a afirmat Lukaşevici în declaraţia sa.

Rusia a trimis trupe în Georgia, încercuind mica armată a ţării din Caucazul de Sud, după ce armata georgiană antrenată de SUA a atacat regiunea rebelă pro-Rusia, Osetia de Sud. Conflictul a învăluit şi zona separatistă Abhazia, de la Marea Neagră.

Moscova a recunoscut cele două regiuni ca state independente în urma războiului. Câteva naţiuni au urmat exemplul Rusiei, în ciuda insistenţei Georgiei că zonele sunt o parte din teritoriul său suveran.

Georgia şi Rusia încă nu au relaţii diplomatice şi comunică prin intermediul diplomaţilor elveţieni.

Osetia de Sud şi Abhazia s-au auto-guvernat după războaiele separatiste ce au urmat colapsului sovietic din 1991, dar se bazează în mare măsură pe Rusia pentru sprijin financiar şi militar.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor