Socor: Contextul internaţional nu e favorabil negocierilor privind statutul Transnistriei
Analistul Vladimir Socor consideră că, în prezent, există mai mulţi factori nefavorabili negocierilor privind statutul Transnistriei, astfel că procesul trebuie amânat.
”Este mult prea devreme pentru a începe a negocia statutul Transnistriei în componenţa Republicii Moldova. Statele Unite sunt mai mult sau mai puţin dezangajate din această problemă şi sunt în curs de dezangajare strategică din regiunea noastră, a Europei, în general. Acest lucru ar putea să se schimbe dacă se schimbă administraţia din Washington. Încă nu ştim dacă se va schimba. În orice caz în cadrul discuţiilor 5+2, Statele Unite au o atitudine foarte reţinută. Uniunea Europeană este preocupată de problemele ei economico–financiare, Rusia în schimb este în ascensiune şi pare din ce în ce mai încrezătoare în propriile ei puteri. Deci, contextul internaţional nu ne avantajează deloc”, a declarat Vladimir Socor, de la Fundaţia Jamestown şi Eurasia Daily Monitor, în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă.
Al doilea motiv este este situaţia din Transnistria, unde ”are loc o luptă pentru putere în care Evgheni Şevciuc, încă are nevoie de susţinerea Moscovei împotriva unor oponenţi interni”, crede analistul.
Cel de-al treilea motiv este evoluţia de la Moscova, unde Vladimir Putin l-a numit pe vicepremierul Dmitri Rogozin emisarul său special pentru Transnistria.
”Vizita recentă a domnului Rogozin atât la Chişinău cât şi la Tiraspol a arătat că domnul Rogozin reduce importanţa negocierilor în formatul 5+2. Mai mult decât atât, domnul Rogozin a introdus cinci noi precondiţii pentru o reglementare a conflictului din Transnistria. (...) Eu cred că Tiraspolul subscrie şi la cele mai multe dintre principiile enunţate de Rogozin ca precondiţii. Acum rămâne de văzut care va fi reacţia UE şi reacţia Statelor Unite, mai puţin reacţia OSCE, cu privire la noua pretenţie a Rusiei, potrivit căreia Statele Unite, UE şi OSCE sunt excluse de la discutarea problemei trupelor ruseşti”, explică Socor.
În opinia sa, ideea de federalizare a ţării este una greşită şi ar trebui respinsă de Chişinău, deoarece această soluţie vizează relaţia dintre Rusia şi Germania, care ar avea propriile interese în soluţionarea conflictului transnistrean.
”Diplomaţia germană are propriul ei interes în problema Transnistriei, nu este un interes naţional german. Germania nu are nici un interes în Republica Moldova sau în Transnistria ca interes naţional german. Germania are un interes mult mai larg de a demonstra că Rusia poate să soluţioneze constructiv pe plan bilateral cu o Uniune Europeană condusă de Germania o problemă de securitate europeană”, subliniază analistul politic.
”Germania consideră că Transnistria poate fi un test pentru comportamentul Rusiei: în cazul în care Rusia devine cooperantă la o rezolvare a problemei în Transnistria, atunci Germania va cere în Uniunea Europeană crearea unui organism bilateral, iniţial de consultări, apoi de decizii între Uniunea Europeană şi Rusia”, a mai spus Socor.