Moscova vrea să salveze Iranul şi Siria de intervenţii (revista presei ruse)

Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a efectuat o vizită la Teheran, cu scopul de a salva de la eşec două iniţiative ale Moscovei privind soluţionarea problemei nucleare iraniene şi planul de pace al lui Kofi Annan privind reglementarea crizei din Siria, relatează joi Kommersant.
Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov. (ATTA KENARE / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
14.06.2012

Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a efectuat o vizită la Teheran, cu scopul de a salva de la eşec două iniţiative ale Moscovei privind soluţionarea problemei nucleare iraniene şi planul de pace al lui Kofi Annan privind reglementarea crizei din Siria, relatează joi Kommersant.

Ministerul rus al Afacerilor Externe este convins că ambele probleme pot fi rezolvate fără utilizarea forţei. Dar, totodată, recunoaşte că, dacă negocierile privind Iranul, fixate la Moscova pentru 18 şi 19 iunie, vor eşua, acest insucces va constitui un argument puternic pentru cei care susţin recurgerea la forţă. Iar dacă o conferinţă pe tema Siriei nu va avea loc în cel mai scurt timp, aşa cum a propus Moscova, observatorii ONU din această ţară ar putea fi înlocuiţi din iulie cu trupe speciale străine.

Kommersant semnalează că, în cazul în care consultările de la Moscova privind problema nucleară iraniană se vor încheia fără rezultate concrete, escaladarea conflictului este inevitabilă. Teheranul va fi supus unor noi sancţiuni. Pe 28 iunie, în SUA va intra în vigoare legea care le interzice companiilor străine care cooperează cu Banca centrală iraniană să activeze pe piaţa americană. Iar de la 1 iulie Uniunea Europeană va renunţa total la achiziţiile de petrol iranian. În plus, potrivit presei americane şi israeliene, SUA ar putea introduce un embargo la intrarea navelor aeriene şi maritime în Iran. Cei care vor încălca această decizie vor fi privaţi de accesul la infrastructura de transport a SUA şi a UE. O asemenea sancţiune va izola practic Iranul de lumea externă.

Percheziţiile efectuate de poliţia moscovită la domiciliile liderilor opoziţiei rămân în atenţia presei ruse. Verificările şi interogările opozanţilor continuă în cadrul anchetei privind tulburările de la mitingul din 6 mai, potrivit versiunii oficiale, relatează Nezavisimaia Gazeta. Bloggerul anticorupţie Aleksei Navalnîi şi copreşedintele mişcării Solidarnost, Ilia Iaşin, au fost chemaţi la un nou interogatoriu pe 15 iunie, iar prezentatoarei de televiziune Ksenia Sobceak nu i-au fost returnaţi nici banii luaţi (peste un milion de euro) şi nici paşaportul.

Moskovski Komsomoleţ scrie că Oleg Şein, candidatul partidului Rusia Justă (centru-stânga) la primăria oraşului Astrahan (sud), va fi primul opozant sancţionat în conformitate cu noua lege a mitingurilor, care prevede amenzi draconice pentru tulburări la manifestaţii. El a fost reţinut pe 12 iunie, de Ziua Naţională a Rusiei, în timpul unei plimbări prin oraş. Potrivit Izvestia, opoziţia va deschide, la toamnă, propriul post de televiziune, ca alternativă la canalele federale. La noul post, care va funcţiona online, vor lucra jurnalişti cunoscuţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor