Rusia-Occident: Revenirea la 'whataboutism'

(photos.com)
Epoch Times România
13.06.2012
Reculul spre un regim autoritar în unele dintre fostele republici sovietice este însoţit de revenirea la 'whataboutism' - tactică de parare a criticii străine pe marginea, de exemplu, a încălcării drepturilor omului, prin atenţionarea, adeseori ipocrită, în legătură cu ceva asemănător chiar în ţara celui care critică, explică analistul Neil Buckley într-un comentariu publicat în Financial Times. Articolul analistului britanic se doreşte la rândul său o replică la scrisoarea deschisă publicată săptămâna trecută de secretarul de presă al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, explică Inopressa.ru.

Cu toate acestea, 'whataboutism'-ul poate fi eficient doar în cazul în care este corect, respinge Buckley argumentele lui Peskov. După cum precizează Ministerul Afacerilor Externe al Marii Britanii, menţionata amendă de 5.000 de lire sterline se aplică doar faţă de infracţiunile comise 'într-o anumită zonă din Piaţa Parlamentului de la Londra, vizavi de clădirea parlamentului'. 'Pe restul teritoriului Marii Britanii, inclusiv cealaltă parte a Pieţei Parlamentului, 'acţiunile de protest fără corturi şi portavoci sunt permise', iar acest lucru este stipulat special chiar în legea pe care o invocă Peskov.

'Nu doresc să insist asupra 'whataboutism-ului', însă este ca şi cum în Rusia ar fi recunoscut oficial dreptul cetăţenilor de a desfăşura demonstraţii paşnice în Piaţa Roşie', subliniază Neil Buckley.

În ceea ce priveşte cazul cu arestarea a doi tineri, aceştia au fost reţinuţi pentru 'instigare la revolte' în timpul exploziei de huliganism care s-a înregistrat anul trecut în Marea Britanie, subliniază analistul britanic, adăugând că 'acesta nu este acelaşi lucru cu organizarea de mitinguri paşnice în apărarea democraţiei'. 'Problema legislaţiei ruse constă în aceea că autorităţile nu permit în mod regulat desfăşurarea de proteste ale opoziţiei în unele locuri sau limitează numărul de protestatari din cele mai neconvingătoare motive', notează Buckley.

Desigur, reputaţia poliţiei britanice în ceea ce priveşte contracararea demonstraţiilor este departe de perfecţiune, însă Ministerul de Externe al Marii Britanii afirmă că, în principiu, poliţia refuză arareori să ofere permisiunea pentru organizarea unui miting şi din acest motiv problema privind modul în care ar trebui pedepsite persoanele care desfăşoară mitinguri nesancţionate se pune foarte rar. Uneori, dorind să evite provocările, poliţia britanică nu permite desfăşurarea unui marş de protest, în schimb permite un 'protest staţionar'. Însă, dacă persoane s-ar fi reunit fără permisiune pentru o demonstraţie politică şi nu pentru un furt în masă, atunci ar fi fost un act cruzime şi obstrucţionism din partea funcţionarilor statului britanic să aplice amenzi sau să treacă la arestări, afirmă aceştia.

Oameni apropiaţi liderilor de la Kremlin declară că Financial Times şi cei care critică noua legislaţie rusă ar trebui să vadă cum va fi aceasta aplicată şi adusă la îndeplinire, înainte de a trage concluzii pripite. În orice caz, autorităţile au permis organizarea unui al doilea miting de protest. În rest, lumea se uită şi aşteaptă, conchide Neil Buckley.
România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor