Rusia trimite experţi în Alep pentru a cerceta un nou presupus atac chimic

General-maiorul Igor Konaşenkov, purtător de cuvânt al Ministerului rus al Apărării. (Captură Foto)
Andrei Popescu
26.11.2018

Rusia a declarat că a trimis experţi chimici militari în Alep după o serie de rapoarte potrivit cărora proiectilele lansate sâmbătă asupra rebelilor din oraşul sirian ar fi generat probleme de respiraţie şi vedere în cazul a zeci de persoane, potrivit RFE.

Igor Konaşenkov, purtător de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, a afirmat duminică faptul că specialişti din unităţile ruseşti de protecţie împotriva războiului nuclear, chimic şi biologic au sosit la locul atacului după ce televiziunea de stat siriană a difuzat imagini cu doctori care tratau persoane pentru afecţiuni ce păreau asociate cu utilizarea armelor chimice.

Rebelii au respins acuzaţiile că ar fi folosit arme chimice şi, în schimb, au acuzat guvernul sirian că ar fi orchestrat atacul pentru a submina regimul de încetare a focului.

Aproximativ 100 de sirieni au fost spitalizaţi din cauza problemelor de respiraţie, a raportat agenţia de ştiri siriană de stat SANA şi un grup de monitorizare cu sediul în Marea Britanie – Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO).

OSDO a susţinut că majoritatea celor spitalizaţi au fost externaţi, iar cele 31 de persoane rămase în spital nu se află în stare critică.

Ambele tabere ale conflictului sirian s-au acuzat reciproc de desfăşurarea de atacuri chimice, care sunt dificil de confirmat în absenţa unor observatori independenţi.

Konaşenkov a declarat jurnaliştilor că experţii ruşi “colaborează cu persoanele rănite aflate în spitale şi monitorizează mediul din zona în care militanţii au folosit substanţe toxice”.

“Potrivit informaţiilor iniţiale, confirmate, printre altele, de simptomele diagnosticate la cei afectaţi, proiectilele lansate asupra districtelor rezidenţiale din Alep par să fi conţinut clor”, a adăugat el.

Ministerul rus al Apărării a precizat că atacul a fost lansat dintr-o “zonă de detensionare” din provincia învecinată Idlib, care este controlată de militanţi din Frontul Al-Nusra.

În plus, ministerul a susţinut că plănuieşte să discute cu Turcia despre incident, deoarece aceasta este un garant al respectării acordului de încetare a focului în regiune de către opoziţia înarmată.

Comandantul rebel Abdel-Salam Abdel-Razak a susţinut că grupurile de opoziţie nu au arme care conţin gaze şi nici capabilitatea de a le lansa.

Experţi ONU şi ai Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OPCW) au acuzat guvernul din Damasc de utilizarea acidului clorhidric gaz în cel puţin două atacuri în 2014 şi 2015 şi a gazului sarin într-un atac din aprilie 2017.

Rusia, care i-a oferit preşedintelui sirian Bashar al-Assad un sprijin crucial pe parcursul războiului din Siria, a susţinut guvernul din Damasc, negând că acesta ar fi fost în spatele atacurilor chimice şi acuzând rebelii de desfăşurarea acelor atacuri.

De asemenea, echipa comună ONU-OPCW a acuzat grupul jihadist Statul Islamic că a folosit gaz muştar (iperită) în 2015 şi 2016.

Conflictul sirian a început în martie 2011 şi până în prezent a provocat moartea a peste 400.000 de persoane, strămutarea a milioane de oameni şi distrugerea a numeroase locuri istorice din ţara arabă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor