Rusia trebuie să ţintească mai sus de BRICS, spre UE

De la colapsul URSS, Rusia a încercat să se alăture tuturor grupurilor internaţionale majore.
(photos.com)
Epoch Times România
28.03.2012

De la colapsul URSS, Rusia a încercat să se alăture tuturor grupurilor internaţionale majore. A optat pentru G-8, BRICS - Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud din 2011- şi G-20, dar nu a înregistrat succese în niciunul dintre acestea şi trebuie să-şi regândească priorităţile. O relaţie mai strânsă cu UE ar avea mai mult sens, este de părere Anders Aslund, senior fellow la Institutul Peterson pentru Economie Internaţională, semnatarul articolului publicat miercuri de ziarul rus de limbă engleză, The Moscow Times.

La începutul anilor 1990, G-7 a considerat Rusia democratică, dar prea slabă economic pentru a se califica drept membru cu drepturi depline. În 2000, Rusia a progresat economic, dar nu a mai fost recunoscută ca democratică. De abia în 2003 i s-a permis să participe la pregătirea tuturor documentelor G-8. În 2006, Rusia a găzduit summitul G-8 de la Sankt Petersburg, dar chiar şi astăzi rămâne exclusă de la reuniunile G-7 ale miniştrilor de finanţe şi guvernatorilor băncilor centrale.

G-7 nu mai este un magnet. Proasta sa gestionare fiscală a fost expusă şi a fost aproape de stagnare de la declanşarea crizei financiare globale din 2008. Pretenţia de a stăpâni economia mondială nu se mai justifică iar summiturile G-8 nu au realizat nimic în ultimul deceniu.

În căutarea unui parteneriat mai relevant, Rusia a fost atrasă de BRIC, un termen inventat de Jim O'Neill de la Goldman Sachs, în 2001. Atractivitatea sa constă în marile economii emergente, care au crescut mai rapid decât G-7. În plus, ţările au fost toate responsabile fiscal. BRIC a avut un aer de modernitate şi dinamism, în timp ce G-8 a fost tot mai stagnantă.

Şi BRIC a exercitat o atracţie negativă pentru liderii ruşi. În iulie 2009, Rusia a organizat primul summit BRIC pe cont propriu la Ekaterinburg. Dar dezamăgirea Rusiei faţă de BRIC a început deja. Aşa cum a afirmat odată fostul adjunct al ministrului de externe, Anatoli Adamişin: 'Rusia a refuzat să devină un partener junior al SUA. În schimb, a devenit un partener junior al Chinei'. Rusia a pierdut din greutate în comparaţie cu state mult mai populate precum China, India şi chiar Brazilia.

Criza financiară globală a adus şi mai multă degradare. În septembrie 2008, Putin a numit Rusia un 'paradis sigur' în criză, fără a conştientiza cat de rău vor afecta ţara scăderea preţurilor materiilor prime şi expunerea financiară internaţională a sectorului corporativ din Rusia. PIB-ul rus a scăzut cu 7,8% în 2009, mai mult decât oricare altă economie din G-20, în timp ce economiile Chinei şi Indiei au înregistrat un boom iar economia Braziliei doar a stagnat.

Nici calitatea de membru în G-20 nu a oferit avantaje Rusiei, deoarece era un membru marginal al G-8 şi cu populaţia cea mai redusă din BRIC.

Rusia a văzut o îmbunătăţire mare în relaţiile sale internaţionale, în perioada noiembrie 2008-septembrie 2011. 'Resetarea' cu SUA a dus la mai multe noi acorduri bilaterale, în special Noul Tratat START. Rusia şi-a ameliorat relaţiile cu mai multe ţări, printre care şi Polonia şi cele trei state baltice. În decembrie 2011, ţara a fost acceptată în Organizatia Mondială a Comerţului.

Multe dintre aceste realizări s-au datorat agilităţii diplomatice a preşedintelui Dmitri Medvedev, este de părere analistul. Ar fi păcat dacă Putin va irosi potenţialul de politică externă al ţării, deoarece Rusia deţine multe pârghii în relaţiile internaţionale - cea mai mare suprafaţă, cea mai mare producţie energetică, arme nucleare şi o economie mare.

Accesul pe piaţă este important iar Rusia face comerţ în primul rând cu Europa. Cheia pentru o relaţie de la egal la egal este identificarea. Aşa cum a afirmat Putin in octombrie anul trecut, poporul rus este 'cufundat în cultura europeană'. El şi-a declarat intenţia de a 'stabili o zonă de comerţ liber cu UE'. Nevoia-cheie a Rusiei este dezvoltarea instituţională a bunei guvernanţe şi a domniei legii.

UE ştie cum să construiască astfel de instituţii. A făcut acest lucru în cei mai noi 10 membri est-europeni, printr-o tehnică de înfrăţire a agenţiilor de stat ale membrilor vechi şi noi ai UE. Rusia poate beneficia de competenţele UE. Uniunea este deschisă unui acord de liber schimb cu Rusia cu conţinut instituţional substanţial. Este, de asemenea, piaţa de export dominantă a Rusiei. Un acord privind călătoriile fără viză se află pe agendă şi va fi extrem de popular în ochii ruşilor.

Rusia trebuie să vizeze mai sus de BRICS şi să se focalizeze asupra UE ca grup mai ambiţios, consideră autorul articolului. Cu toate acestea, Rusia trebuie să rămână mai dinamică decât UE, deoarece este mai puţin dezvoltată economic.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor