Microfonul deschis poate costa scump Casa Albă

Criticile la adresa preşedintelui american Barack Obama s-au intensificat ca urmare a discuţiilor lui cu omologul rus, Dmitri Medvedev, privind apărarea antirachetă.
Barack Obama, la o conferinţă de presă la Casa Albă. (Dennis Brack-Pool / Getty Images)
Epoch Times România
27.03.2012

Criticile la adresa preşedintelui american Barack Obama s-au intensificat ca urmare a discuţiilor lui cu omologul rus, Dmitri Medvedev, privind apărarea antirachetă.

Adversarii republicani nu s-au abţinut să-l critice pe Obama pentru remarcile făcute într-o conversaţie privată, care a devenit publică graţie unui microfon deschis, scrie Los Angeles Times.

La Summitul privind securitatea nucleară de la Seul, camerele de luat vederi au surprins cum Obama se apleacă spre Medvedev şi îi cere să-i transmită ceva lui Putin, relatează reporterii Kathleen Hennessy şi Paul Richter.

Publicaţia citează replicile. Obama spune: În toate aceste probleme, dar mai ales în apărarea antirachetă, rezolvarea este posibilă. Dar este foarte important ca el să-mi dea spaţiu de manevră. Pentru mine sunt ultimele alegeri. După ce voi fi ales, voi putea să dau dovadă de mai multă flexibilitate. Medvedev răspunde că îl înţelege pe Obama şi promite să-i transmită această informaţie lui Vladimir.

Această conversaţie a tras un semnal de alarmă în rândul adversarilor preşedintelui american legat de angajamentul său pe termen lung faţă de sistemul de apărare antirachetă. Obama nu este cinstit cu poporul american, a declarat candidatul din fruntea cursei republicane Mitt Romney.

Potrivit fostului ambasador SUA la ONU, John Bolton, este un semnal îngrijorător faptul că Obama nu doar va reduce domeniul de aplicare a apărării antirachetă, dar intenţionează să facă concesii în probleme majore de apărare naţională.

La rândul lor, oficiali de la Casa Albă au contra-argumentat că preşedintele SUA investeşte mult capital politic în sistemul de apărare antirachetă. Ben Rhodes, consilier adjunct pentru securitatea naţională al lui Obama, a declarat după difuzarea înregistrării, că preşedinţii au vorbit despre obiecţiile formulate de Rusia împotriva sistemului de apărare antirachetă şi au fost de acord să revină asupra subiectului mai târziu din cauza dificultăţilor politice existente de ambele părţi, se spune în articolul din Los Angeles Times.

Al doilea mandat al lui Obama este singura ameninţare care este chiar mai periculoasă pentru viitorul Americii decât toate datoriile şi deciziile politice slabe pe care preşedintele le-a acumulat în timpul primului mandat, comentează, la rândul său, The Washington Times. În plus, preşedintele nu vorbeşte sincer despre planurile sale secrete, adaugă autorul articolului Brett Decker.

Faptul că Obama a ascuns în mânecă idei periculoase este dovedit de cuvintele sale din conversaţia particulară cu Medvedev, consideră autorul. Obama a promis să arate o mai mare flexibilitate după alegeri. Semnatarul articolului întreabă: 'Ce fel de acord doreşte Obama să semneze cu Rusia? El însuşi îl consideră atât de periculos în perspectiva alegerilor, încât preferă să-l amâne după acest moment. În opinia comentatorului, acest acord este cu siguranţă periculos pentru apărarea SUA.

Este uimitor faptul că Obama a împins atât de deschis securitatea naţională a SUA în planul al doilea de dragul dorinţei sale personale de a fi reales şi este îngrozitor că poziţia sa este în interesul Rusiei - un competitor strategic şi fost inamic al SUA. De dragul de a fi reales, Obama este gata de orice. Dar când securitatea naţională este subordonată politicianismului, America este cea care are de pierdut, avertizează Dekker.

Desigur, Obama nu este perechea lui Putin, remarcă la rândul lui editorialistul Steven Stromberg pe un blog al Washington Post. Obama nu falsifică rezultatele alegerilor şi nu are nici un control asupra mass-media de stat, dar nu este fără precedent nici situaţia în care, în preajma alegerilor prezidenţiale, liderul SUA se consideră încătuşat de considerente politice interne.

Dar când preşedintele principalei democraţii din lume îi cere şefului celei mai conduse democraţii să lege eforturile diplomatice de calendarul alegerilor, aceasta îi întăreşte lui Putin convingerea că democraţia rusă diferă de cea occidentală doar prin gradul de manipulare a oamenilor pe care o exercită elita politică, scrie Stromberg. În opinia acestuia, Putin poate concluziona şi că obiecţiile americanilor faţă de autoritarismul din Rusia sunt mai degrabă încercări de a distruge Rusia decât de a apăra nişte principii.

Schimbul de replici dintre cei doi preşedinţi relevă intenţiile lui Obama de a satisface cerinţele Kremlinului, pentru a găsi o soluţie la problema extrem de delicată a scutului anti-rachetă, care în mod repetat a fost de natură să ducă la o deteriorare a relaţiilor dintre cele două ţări, comentează la rândul său Il Messaggero. Este greu şi acum să se spună că aceste relaţii sunt idilice, cu atât mai mult cu cât administraţia americană s-a alăturat corului celor care cer verificarea legalităţii ultimelor alegeri prezidenţiale din Rusia.

Microfonul deschis poate costa scump Casa Albă. Acest episod a oferit republicanilor un argument puternic pentru reluarea criticilor dure la adresa comportamentului lui Obama în domeniul politicii externe. Adversarii săi l-au caracterizat întotdeauna pe preşedinte ca fiind timid şi îngăduitor, de exemplu, în problema iraniană. Acum, cu siguranţă, vor vorbi despre jocul dublu cu Rusia, conchide ziarul italian.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor