Rusia: Stalin şi 'Nu zaieţ, pagadi', exilaţi 'după miezul nopţii'

Noua 'Lege pentru protejarea copiilor', adoptată în Rusia la sfârşitul lui 2010 şi semnată de Dmitri Medvedev în februarie 2011, a intrat în vigoare de la 1 septembrie 2012.
(photos.com)
Epoch Times România
03.09.2012

Noua 'Lege pentru protejarea copiilor', adoptată în Rusia la sfârşitul lui 2010 şi semnată de Dmitri Medvedev în februarie 2011, a intrat în vigoare de la 1 septembrie 2012. Potrivit legii, toate mass-media sunt obligate să-şi marcheze producţiile cu restricţii de vârstă. După cum precizează cotidianul Rossiiskaia Gazeta, în categoria '18+' intră orice informaţie care poate fi considerată 'propagandă pentru acţiuni ilegale sau dăunătoare vieţii', la fel ca şi scenele cu personaje care fumează, consumă alcool sau droguri, practică jocuri de noroc sau se prostituează. Cotidianul polonez Gazeta Wyborcza critică noua lege, pe care o consideră insuficient de bine elaborată şi capabilă să dea naştere la interpretări.

Lupta pentru principiile morale se acutizează în Rusia. Cu câteva zile în urmă reprezentanţi ai aşa-zisei 'comunităţi ortodoxe' au dat buzna în Muzeul Erotic din centrul Moscovei, având asupra lor cruci şi cărămizi. Cărămizile constituiau o atenţionare: dacă expoziţia păcătoasă nu va fi închisă, 'comunitatea' va reveni şi o va face una cu pământul, relatează cotidianul polonez Gazeta Wyborcza, preluat de Inopressa.ru.

Pe peronul unei staţii a metroului moscovit, aceeaşi 'comunitate' a smuls de pe un tânăr tricoul pe care erau imprimate chipul Maicii Domnului şi o lozincă în apărarea membrelor trupei rock Pussy Riot, condamnate la câte doi ani de detenţie, pentru 'huliganism', după ce au cântat un cântec anti-Putin în Catedrala Hristos Mântuitorul. 'Ortodocşii' au dat buzna şi în teatrul underground Teatr.doc, unde la acea oră se juca un spectacol dedicat cazului fetelor de la 'Pussy Riot', urlând 'Pocăiţi-vă!' şi 'De ce urâţi atât de tare poporul rus?!'.

Confruntarea a fost filmată de reporteri ai postului de televiziune NTV, care i-au însoţit pe 'patrioţii indignaţi'. Postul este specializat pe astfel de provocări şi face pe baza lor materiale care îi compromit pe oponenţii Kremlinului, explică ziarul polonez.

De altfel, continuă Gazeta Wyborcza, victime ale luptei pentru moralitate au devenit în ultima vreme în Rusia nu doar colecţiile de modă şi de fotografii frivole sau teatrul. Probleme au, începând din 1 septembrie, şi personajele unor cunoscute filme artistice şi de animaţie: de la această dată a intrat în vigoare 'Legea pentru protejarea copiilor' în faţa informaţiilor dăunătoare.

Noua lege interzice multe: de exemplu, posturile de televiziune nu vor putea să difuzeze, între 4 dimineaţa şi 11 seara, ceea ce poate fi considerat propagandă pentru consumul de droguri şi de alcool, pentru vagabondaj sau comiterea de acţiuni ilegale. Acele posturi care vor difuza materiale ce 'resping valorile de familie' sunt pasibile de amenzi usturătoare sau de suspendarea emisiei pentru o perioadă de 90 de zile.

Pe de o parte, noua lege este aspră şi prevede pedepse drastice, dar pe de altă parte are importante hibe, este de părere Gazeta Wyborcza. Duma de Stat, în care conduce partidul pro-guvernamental 'Rusia Unită', lucrează în mare grabă, în stilul unei 'imprimante care a luat-o razna'. Îndeplinind ordinele conducerii, aceasta editează una după alta, într-un ritm nebun, legi insuficient elaborate.

De exemplu, astăzi nimeni nu ştie cum ar trebui interpretată interzisa 'propagandă a fumatului'. Pot fi oare difuzate de dimineaţa până seara filme cu Sherlock Holmes, care dezleagă enigme criminale trăgând din pipa sa? Sau desenele animate 'Nu zaieţ, pagadi!', cu lupul care nu doar fumează ţigări, ci mai şi dă cu piciorul la tomberoane şi în general se comportă în mod huliganic, adică 'promovează comiterea de acţiuni ilegale'. Dar filme cu Tom Sawyer, care promovează vagabondajul? Potrivit noii legi, copiii ruşi ar trebui protejaţi şi de un asemenea 'hoţ-maniac de miere' precum ursuleţul Winnie-the-Pooh sau de 'mâncăciosul Karlsson de pe acoperiş'.

Sub cuţitul legii menite să-i protejeze pe micuţii ruşi va ajunge fără îndoială şi filmul de animaţie 'Căţeluşul albastru'. Cu 40 de ani în urmă, când a fost realizat acest film despre un căţel respins de semeni din cauza culorii blăniţei sale, cuvântul 'albastru' însemna pur şi simplu o culoare, în timp ce astăzi aceasta este una dintre principalele denumiri pentru persoanele gay. Astfel că povestea despre un căţel care se deosebeşte de alţi câini, dar care se dovedeşte erou şi bun prieten, ar putea fi inclusă în categoria operelor care 'neagă valorile de familie'.

Nu este clar dacă noua lege va trimite mult iubitele filme de desene animate în exil pe raftul 'după miezul nopţii', deoarece 'imprimanta nebună' a Dumei de Stat nu s-a preocupat să clarifice termeni precum 'propaganda fumatului' sau 'negarea valorilor'. Însă, pentru orice eventualitate, directorii posturilor de televiziune refuză deja să difuzeze filme care ar putea fi suspectate de conţinut vicios sau le trimit spre modificări de cenzură. Cu alte cuvinte, subliniază cotidianul de la Varşovia, în Rusia începe mişcarea spre drumul pe care s-a făcut odată de râs împuternicita pentru drepturile omului Ewa Sowinska, cea care a văzut în poşeta de damă a lui Tinky Winky din serialul 'Teletubbies' o propagandă a homosexualităţii.

Însă, dacă directorii de televiziuni din Rusia vor respecta cu stricteţe litera legii, în încercarea de a-şi lua cele mai sigure măsuri de precauţie, acest lucru ar putea duce şi la ceva bun. De pe ecrane va dispărea, în sfârşit, Stalin. La ora actuală, navigând pe canalele de televiziune ruseşti, îl poţi vedea aproape în fiecare zi pe ecran pe mustăciosul lider sovietic, rezolvând cu înţelepciune problemele ţării şi trăgând în continuu din pipă. Conform noii legi, şi Stalin va trebui exilat 'după miezul nopţii', conchide ziarul polonez.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor