Transnistria marchează duminică 22 de ani de la autoproclamarea independenţei

Epoch Times România
02.09.2012

Regimul separatist de la Tiraspol marchează duminică 22 de ani de la autoproclamarea independenţei printr-o paradă militară şi numeroase evenimente culturale.

Festivităţile au început cu depuneri de flori la Memorialul Gloriei Militare, iar, ulterior, în Piaţa Suvorov din Tiraspol, va fi organizată o paradă militară, informează Publika TV.

Locuitorii din Tiraspol şi participanţii la ceremoniile organizate în oraş sunt invitaţi la numeroase expoziţii şi târguri. Astfel, în parcul central din Tiraspol vor evolua artişti de circ, iar pe scenele amenajate în cartierele oraşului - mai multe formaţii artistice.

Copiii vor participa la un concurs de desene pe asfalt, apoi va avea loc o paradă a automobilelor de epocă. Ceremonia se va încheia în cursul serii cu un spectacol de muzică şi focuri de artificii. Manifestările dedicate aniversării a 22-a de la autoproclamarea independenţei regiunii transnistrene se vor încheia la 10 septembrie.

La 2 septembrie 1990, Transnistria, fâşie de pământ între Nistru şi Ucraina, parte a Republicii Moldoveneşti în timpul URSS, şi-a anunţat secesiunea, gest care a dus ulterior la o confruntare armată sângeroasă. În războiul civil din 1992 au murit aproximativ 1.500 de persoane.

După semnarea unui acord, ruşii au decis să lase câteva mii de militari în zonă pentru a menţine pacea, însă aceştia au ajutat în final la consolidarea autoritaţilor separatiste. De atunci, guvernul moldovean nu mai are nicio autoritate asupra regiunii transnistrene, în afară de şase sate din raionul Dubăsari.

Deşi în 1994 a fost semnat un acord cu R. Moldova ce prevedea retragerea trupelor ruseşti din Transnistria, acesta nu a fost ratificat de Duma rusă. Rusia şi-a luat angajamentul ca îşi va retrage trupele şi armamentul din Transnistria şi la summitul OSCE de la Istanbul din 1999, dar nu şi-a respectat promisiunea.

La 17 septembrie 2006, autoritaţile separatiste transnistrene au organizat un referendum privind soarta viitoare a Transnistriei, care a arătat ca o majoritate largă a populaţiei sprijină independenţa faţă de Moldova şi aderarea la Federaţia Rusă. Rezultatele acestui referendum nu au fost însă recunoscute de comunitatea internaţională.

De altfel, comunitatea internaţională încearcă de mai mulţi ani să negocieze o soluţie pentru acest conflict îngheţat în cadrul unei formule complexe, cunoscute sub numele de “5 plus 2″, în care, în afară Chişinău şi Tiraspol - cele două părţi aflate în conflict, mai fac parte Rusia, Ucraina şi OSCE în calitate de mediatori, iar SUA şi UE ca observatori. Negocierile s-au împotmolit, însă, de mai mulţi ani, Transnistria punând, între altele, condiţia să fie recunoscută ca parte egală a Moldovei.

De altfel, liderul de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, s-a angajat, vineri, într-un interviu televizat, să continue eforturile pentru construirea unui stat independent Transnistria. "Transnistria a fost din anii ‘90 independentă, suverană şi eu sunt sigur că există o perspectivă serioasă de întărire a Transnistriei şi de stabilire a unui statut de drept internaţional", a declarat Şevciuk, ales la conducerea regiunii separatiste în decembrie anul trecut, după un scrutin în care l-a învins pe favoritul Moscovei, Anatoli Kaminski.

Potrivit RIA Novosti, Evgheni Sevciuk a adăugat că autorităţile transnistrene fac tot posibilul pentru a debloca economia, iar pentru aceasta au loc negocieri dificile privind comunicaţiile rutiere şi feroviare. Regiunea transnistreană nu a fost recunoscută pe plan internaţional, dar continuă demersurile în acest sens. Republica Moldova le propune transnistrenilor autonomie extinsă în componenţa unui stat unitar.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor