Rusia şi Turcia au opinii diferite în problema siriană (Kommersant)
alte articole
Ministrul afacerilor externe al Rusiei, Serghei Lavrov, şi omologul său turc, Ahmet Davutoglu, au adoptat, la finalul întrevederii pe care au avut-o miercuri la Istanbul, o declaraţie comună din care rezultă că între părţi nu există niciun fel de divergenţe. Cu toate acestea, la conferinţa de presă comună a celor doi miniştri a ieşit la iveală că pe marginea problemelor-cheie, cum este şi cea siriană, opiniile lor diverg radical. Cotidianul Kommersant remarcă, totodată, că Turcia nu a restituit nici până acum Rusiei încărcătura confiscată ilegal de pe avionul interceptat anul trecut, care zbura spre Damasc.
Scopul negocierilor de miercuri a fost de a pregăti întrevederea din toamnă dintre preşedintele Vladimir Putin şi premierul Recep Tayyip Erdogan, în cadrul Consiliului de cooperare la cel mai înalt nivel. La finalul negocierilor purtate timp de două ore, miniştrii au adoptat o declaraţie comună, în care au constatat cu satisfacţie 'lipsa de probleme bilaterale între Rusia şi Turcia'. Din document rezultă că relaţiile comercial-economice dintre cele două ţări se amplifică, parteneriatul strategic în domeniul energetic se consolidează, iar legăturile umanitare şi culturale se extind.
Dacă este să se dea crezare documentului, o armonie deplină între Moscova şi Ankara domneşte şi în problemele internaţionale, inclusiv cea siriană. În document se spune că Ministerele de Externe ale celor două ţări îşi exprimă 'îngrijorarea cu privire la curmarea de vieţi omeneşti, distrugerile în masă şi suferinţele umane din Siria' şi intenţionează să continue 'cooperarea în conformitate cu comunicatul Grupului de acţiune pentru Siria, din 30 iunie 2012'.
Însă, potrivit Kommersant, în timpul conferinţei de presă s-a dovedit că părţile interpretează diferit acest comunicat. În opinia Rusiei, în comunicat nu există nici măcar o aluzie la faptul că principala condiţie pentru demararea dialogului politic în Siria ar fi demisia preşedintelui Bashar al-Assad. Serghei Lavrov şi-a exprimat regretul că 'părţile care mizează pe război până la victoria finală creează piedici artificiale în calea negocierilor, formulând drept condiţie prealabilă schimbarea regimului', iar aceasta, potrivit şefului diplomaţiei ruse, este 'absolut nerealist'.
'Alegerea este foarte simplă. Dacă prioritatea este stoparea conflictului, atunci toate părţile care luptă acolo trebuie obligate să înceteze lupta fără niciun fel de condiţii prealabile şi să le convingem să ia loc la masa negocierilor. Însă, dacă prioritatea este plecarea lui Assad, atunci, în lipsa unei posibilităţi obiective de a face acest lucru, preţul unei asemenea abordări va fi curmarea de noi vieţi', a subliniat Lavrov.
Ahmet Davutoglu are o altă opinie. 'Criza din Siria constituie rezultatul violenţelor pe care le comite regimul Assad la adresa poporului său', a declarat ministrul de externe turc. Potrivit lui Davutoglu, 'chiar de la începutul crizei siriene, Ankara a încercat să-l convingă şi pe Assad personal şi pe oamenii din anturajul său să pună capăt violenţelor asupra poporului sirian', însă aceste eforturi s-au dovedit zadarnice. 'Din păcate, criza nu poate fi soluţionată prin metode politico-diplomatice', a constatat şeful diplomaţiei turce.
Potrivit unei surse diplomatice a cotidianului rus Kommersant, într-o discuţie în spatele uşilor închise, Davutoglu l-a îndemnat pe Lavrov să convină asupra unor măsuri ce ar trebui luate în situaţia în care dialogul politic din Siria se va solda cu un eşec. Însă, ministrul de externe al Rusiei a replicat că, pentru început, ar fi bine ca acest dialog să fie demarat şi abia apoi să fie iniţiate măsuri în funcţie de rezultatul lui.
Divergenţele pe marginea problemei siriene au stârnit toamna trecută un conflict serios între Turcia şi Rusia, după ce un avion de cursă al companiei Syrian Air, cu ruta Moscova-Damasc, a fost interceptat deasupra teritoriului turc de două bombardiere F-16, care l-au forţat să aterizeze pe aeroportul din Ankara. Autorităţile turce au declarat atunci că la bordul avionului se aflau muniţii.
Între timp, după cum a informat Kommersant la acea dată, în cala de bagaje a avionului se aflau doar 12 lăzi cu elemente tehnice pentru staţiile de radiolocaţie siriene şi documentele însoţitoare. Mai târziu, autorităţile turce au recunoscut eroarea, însă încărcătura nu a fost restituită Rusiei.
Potrivit unei surse diplomatice a Kommersant, Moscova a trimis de mai multe ori Ankarei mai multe note în care cere restituirea lăzilor cu muniţii. Acelaşi lucru l-a făcut şi Damascul. Însă autorităţile turce nu au satisfăcut niciuna dintre solicitări, iar problema, potrivit Kommersant, a rămas în suspensie.