Mişcarea 5 Stele candidează cu o jurnalistă la funcţia de preşedinte al Republicii (presa italiană)

Alegerea viitorului preşedinte al Republicii Italiene, succesorul lui Giorgio Napolitano, primul vot care se va desfăşura în Parlamentul de la Roma pe data de 18 aprilie şi principalii candidaţi, printre care o jurnalistă de la RAI (radio-televiziunea publică din Italia), se află miercuri în atenţia principalelor publicaţii din Peninsulă.
Stand de ziare. (ANDREAS SOLARO / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
17.04.2013

Alegerea viitorului preşedinte al Republicii Italiene, succesorul lui Giorgio Napolitano, primul vot care se va desfăşura în Parlamentul de la Roma pe data de 18 aprilie şi principalii candidaţi, printre care o jurnalistă de la RAI (radio-televiziunea publică din Italia), se află miercuri în atenţia principalelor publicaţii din Peninsulă.

'Mişcarea 5 Stele candidează cu o jurnalistă la funcţia de şef al statului italian', scrie La Repubblica de la Roma, care precizează că Mişcarea 5 Stele (M5S) a fostului actor comic Beppe Grillo şi-a desemnat candidatul la funcţia de preşedinte al Republicii Italiene în urma a două tururi de scrutin efectuate pe Internet de susţinătorii acestei formaţiuni politice care a cucerit, la ultimele alegeri generale din 24-25 februarie, 25,6% dintre preferinţele de vot ale electoratului italian (peste 8,6 milioane de voturi).

Candidata acestei mişcări populiste este Milena Gabanelli, cea mai cunoscută şi mai apreciată jurnalistă italiană de investigaţie, cea care conduce emisiunea 'Report' transmisă de postul public de televiziune Rai Trei. Desemnarea unei reprezentante a societăţii civile este 'un semnal extraordinar din partea cetăţenilor, care doresc o adevărată schimbare a politicii italiene', a declarat marţi fondatorul M5S, bloggerul Beppe Grillo. Doamna Milana Gabanelli, la rândul său, a afirmat că este 'emoţionată de marea încredere acordată', dar a adăugat că se gândeşte să renunţe la această candidatură, deoarece nu crede că are 'competenţele politice necesare' pentru a conduce statul italian, indică principalul cotidian roman.

Pentru Partidul Democrat (PD, de centru-stânga), condus de Pier Luigi Bersani, care a obţinut la ultimele alegeri legislative 29,5% din voturi (peste zece milioane de preferinţe), principalii candidaţi rămân foştii premieri Romano Prodi şi Giuliano Amato.

Mandatul pe şapte ani al lui Giorgio Napolitano, în vârstă de 87 de ani, va expira pe data de 15 mai, dar Constituţia italiană prevede că alegerea noului preşedinte să fie organizată cu circa o lună înainte de expirarea mandatului prezidenţial. Cel de al 12-lea preşedinte al Republicii Italiene va fi ales de adunarea 'marilor electori', compusă din toţi senatorii şi toţi deputaţii (945), la care se adaugă cei patru senatori pe viaţă, plus trei delegaţi din fiecare regiune italiană (în număr de 20), în afară de regiunea Valle d'Aosta (cu statut special), care dispune de un singur delegat. 'Marii electori' care vor reprezenta delegaţii regiunilor vor fi 58. În total, 'marii electori' care vor începe joi, la ora locală 10: 00, să voteze pentru alegerea noului şef al statului italian, vor fi 1007. Votul va fi secret, iar preşedintele poate fi ales, la primele trei scrutine, cu o majoritate de două treimi (sunt necesare 671 de voturi), sau cu o majoritate simplă (504 voturi), înce

pând cu cel de al patrulea scrutin. La al patrulea tur de scrutin, coaliţia de centru-stânga (care dispune de o majoritate absolută la Camera Deputaţilor şi de o majoritate relativă la Senat) dispune de 495 de voturi, deci mai are nevoie de numai nouă voturi pentru a-şi putea alege candidatul, informează La Repubblica.

Preşedintele Republicii are un rol politic minor în Italia, ţară care este o democraţie parlamentară, dar se bucură de un mare prestigiu în ochii opiniei publice, care consideră că şeful statului este un garant al respectării Constituţiei. Iar rolul preşedintelui Napolitano a devenit deosebit de important în această perioadă de impas politic cauzat de rezultatul incert al alegerilor generale de la sfârşitul lunii februarie, la care nicio formaţiune politică nu a obţinut o majoritate absolută în ambele camere ale parlamentului, relevă publicaţia amintită.

'O jurnalistă de investigaţie candidată la funcţia de preşedinte al Italiei', scrie Corriere della Sera din Milano, care precizează că alegerea Mişcării 5 Stele este un semnal important care soseşte din partea societăţii civile din ţară, care solicită 'o schimbare imediată şi concretă' a politicii tradiţionale. 'Milena Gabanelli este o femeie şi o jurnalistă cunoscută şi apreciată de toţi italienii pentru anchetele ei şi pentru tenacitatea cu care luptă împotriva corupţiei politicii italiene', comentează principalul cotidian milanez.

Continuă 'marile manevre' pentru alegerea şefului statului, dar prima misiune a lui Pier Luigi Bersani, secretarul Partidului Democrat (PD), este aceea de a asigura (dat fiind că votul este secret) toate voturile coaliţiei de centru-stânga, care sunt în total 495, coaliţia lui Bersani având majoritatea absolută la Camera Deputaţilor şi majoritatea relativă la Senat. Principalul candidat al stângii italiene rămâne fostul premier Romano Prodi (73 de ani), un nume cu care însă nu este de acord coaliţia de centru-dreapta a lui Silvio Berlusconi. Secretarul PD, Pier Luigi Bersani, mai propune numele unui alt fost premier, Giuliano Amato (74 de ani), respectat şi apreciat şi de dreapta lui 'Il Cavaliere', care a obţinut 29,2% din voturile alegătorilor italieni, semnalează publicaţia menţionată.

Dar marea întrebare este cum se va comporta la acest vot secret Mişcarea populistă 5 Stele (M5S), a fostului actor comic Beppe Grillo, care dispune de 163 de voturi în parlament, după marele succes obţinut la ultimele alegeri generale. M5S, în cazul în care jurnalista Milena Gabanelli 'va renunţa la candidatură', ar putea propune alte două nume prestigioase, ale juriştilor Stefano Rodota (79 de ani) şi Gustavo Zagrebelsky (69 de ani, fost preşedinte al Curţii Constituţionale), potrivit cotidianului Corriere della Sera.

În timp ce numeroase asociaţii şi reprezentanţi ai societăţii civile propun pe Internet ca viitorul preşedinte al Republicii Italiene să fie o femeie, lansând numele fostului comisar european (în perioada 1995-1999) Emma Bonino (65 de ani), unul dintre liderii Partidului Radical Italian, semnalează cotidianul menţionat.

'Miza alegerii viitorului preşedinte este mare', scrie La Stampa din Torino, care comentează că, pe data de 18 aprilie, va începe la Roma 'un alt conclav' important, iar cetăţenii italieni vor aştepta să vadă 'fumul alb' care va anunţa alegerea celui de al 12-lea preşedinte al Republicii Italiene.

'Cine va fi ales va trebui să fie la înălţimea predecesorului său, Giorgio Napolitano, şi va trebui să fie un garant al Constituţiei, o sarcină care nu va fi uşoară în această perioadă de mare impas prin care trece politica italiană', conchide publicaţia menţionată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor