Eventuala excludere a lui Silvio Berlusconi din Senat va fi votată miercuri (presa italiană)

Silvio Berlusconi.
Silvio Berlusconi. (TIZIANA FABI / AFP / Getty Images)

Dezbaterile din cadrul Comisiei speciale pentru imunitate a Senatului italian vor fi reluate săptămâna viitoare, pentru a decide situaţia senatorului Silvio Berlusconi, înainte de un vot final care se va desfăşura miercuri, 18 septembrie, şi care are mari şanse să ducă la excluderea liderului dreptei italiene din parlament, după ce acesta a fost condamnat de Curtea de Casaţie pentru evaziune fiscală, informează vineri presa din Peninsulă.

Cotidianul La Repubblica de la Roma scrie că această Comisie specială pentru alegeri şi imunitate a Senatului, care va trebui să decidă asupra excluderii senatorului Silvio Berlusconi după condamnarea definitivă a acestuia pentru fraudă fiscală, a decis ca votul final să se desfăşoare miercurea viitoare. Comisia a stabilit un calendar al lucrărilor sale, care prevede dezbateri luni şi marţi şi un vot final miercuri seară, începând cu ora locală 20: 30, asupra propunerii lui Andrea Augello, raportorul de centru-dreapta din partidul lui Berlusconi, Poporul Libertăţii (PdL), care a solicitat ca excluderea liderului dreptei italiene să fie respinsă. Această Comisie va trebui să se pronunţe asupra pierderii funcţiei de senator şi asupra dreptului la eligibilitate al lui Berlusconi, două sancţiuni prevăzute de legea Severino (2012) după condamnarea definitivă a lui Il Cavaliere, pe 1 august, din partea Curţii de Casaţie, la o pedeapsă cu închisoarea (patru ani, dintre care trei amnistiaţi), în cadrul dosarului Mediaset.

Acest vot care va avea loc miercuri seară, primul din cadrul acestei Comisii formate din 23 de membri, va vedea probabil victoria adversarilor politici ai lui Il Cavaliere, mai numeroşi decât susţinătorii lui Berlusconi. Apoi, în virtutea regulamentului intern al Comisiei, un nou raportor va trebui să fie numit, al cărui raport final va trebui să fie votat la sfârşitul lunii septembrie. Chiar dacă şi acest al doilea vot din cadrul Comisiei va fi probabil negativ pentru senatorul Berlusconi, ultimul cuvânt îi va reveni Senatului reunit în sesiune plenară, probabil la jumătatea lunii octombrie, când se va vota prin vot secret, ceea ce înseamnă că 'nu pot fi excluse surprizele', potrivit principalului cotidian roman.

Cotidianul Corriere della Sera din Milano precizează că preşedintele Comisiei speciale pentru imunitate din cadrul Senatului de la Roma, Dario Stefano (din partidul Stânga, Ecologie şi Libertate, SEL, la opoziţie) a anunţat că decizia de a vota miercuri seară a fost luată în unanimitate de membrii Comisiei, chiar dacă acest vot riscă să provoace noi tensiuni în sânul majorităţii care susţine guvernul de mare coaliţie între stânga, dreapta şi centru condus de Enrico Letta.

Comisia specială pentru alegeri şi imunitate, din cadrul Senatului de la Roma, este formată din 23 de membri care fac parte din principalele partide din Italia: Poporul Libertăţii (PdL, de centru-dreapta), Partidul Democrat (PD, de centru-stânga), Mişcarea 5 Stele (M5S, la opoziţie), SEL (la opoziţie) şi partidul centrist Alegere Civică, fondat de Mario Monti, semnalează principalul cotidian milanez.

Publicaţia La Stampa din Torino relevă faptul că PdL, partidul fondat de Silvio Berlusconi, consideră că un vot din partea Partidului Democrat (PD) în favoarea excluderii lui Il Cavaliere ar echivala cu o ruptură a actualei alianţe de guvern. PD a replicat că 'legea este egală pentru toţi cetăţenii italieni' şi că soarta executivului Letta nu poate depinde de problemele judiciare ale lui Silvio Berlusconi.

Cotidianul Il Mattino din Napoli scrie că Poporul Libertăţii (PdL) va vota în favoarea lui Berlusconi (fondatorul acestui partid), în timp ce PD şi M5S au anunţat că vor vota pentru excluderea senatorului Berlusconi din parlament. Dacă Senatul va decreta decăderea lui Berlusconi din postul de senator, acest lucru va atrage după sine şi retragerea eligibilităţii sale, în virtutea legii Severino adoptate în 2012.

Potrivit legii Severino (după numele doamnei Paola Severino, ministrul justiţiei din cadrul guvernului tehnocrat condus de Mario Monti în perioada noiembrie 2011 - aprilie 2013), după condamnarea sa definitivă la 1 august la o pedeapsă cu închisoarea (de patru ani, dintre care trei fac obiectul amnistierii), Silvio Berlusconi nu îşi poate păstra funcţia de senator, obţinută în urma alegerilor generale de la sfârşitul lunii februarie 2013, remarcă vineri numeroase publicaţii din Italia.

Ediţia italiană a publicaţiei Huffington Post subliniază faptul că, în această situaţie, parlamentarii din PdL continuă să ameninţe executivul italian, declarând că, în cazul în care Comisia votează expulzarea lui Berlusconi din parlament, partidul fondat de fostul premier nu va mai putea susţine guvernul de mare coaliţie între stânga, dreapta şi centru condus de actualul premier Enrico Letta (moderat de centru-stânga şi secretar adjunct al Partidului Democrat).

Potrivit site-ului de ştiri TgCom 24 - Mediaset, premierul Enrico Letta a declarat joi, într-un discurs ţinut la Veneţia, că aşteaptă 'cu încredere' votul Comisiei asupra excluderii lui Berlusconi din Senat şi că este sigur că 'toate partidele vor da dovadă de simţ de responsabilitate', deoarece Italia, în actuala situaţie de criză economică, nu îşi poate permite o nouă perioadă de instabilitate politică.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe