Rusia: Scandalul din jurul deputatului Pehtin compromite definitiv reputaţia partidului aflat la putere

Unul dintre întemeietorii partidului aflat la putere la Moscova ('Rusia Unită'), Vladimir Pehtin, preşedinte al Comisiei pentru regulament şi etică a Dumei de Stat, şi-a dat demisia după ce bloggeri ruşi au descoperit că acesta deţine proprietăţi imobiliare nedeclarate în Florida, în valoare de circa 1,3 milioane de dolari.
Duma de Stat a Rusiei (DMITRY KOSTYUKOV / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
21.02.2013

Unul dintre întemeietorii partidului aflat la putere la Moscova ('Rusia Unită'), Vladimir Pehtin, preşedinte al Comisiei pentru regulament şi etică a Dumei de Stat, şi-a dat demisia după ce bloggeri ruşi au descoperit că acesta deţine proprietăţi imobiliare nedeclarate în Florida, în valoare de circa 1,3 milioane de dolari. Cazul Pehtin confirmă justeţea supranumelui pe care opozantul Aleksei Navalnîi l-a atribuit partidului 'Rusia Unită': 'partidul hoţilor şi pungaşilor'. Într-adevăr, comentează mass-media occidentale, elitele aflate la putere în Rusia conduc această ţară ca şi cum pentru ele ar exista norme speciale de comportament.

'Victorie a criticilor Kremlinului', proclamă The Wall Street Journal (WSJ), după ce miercuri Vladimir Pehtin a renunţat aparent de bună voie la mandatul său de deputat, fiind acuzat de bloggeri şi opozanţi ruşi că a ascuns faptul că deţine proprietăţi imobiliare în Miami, SUA.

Demisia lui Pehtin este unul dintre puţinele victorii ale opoziţiei din Rusia. De asemenea, acest eveniment 'pune într-o situaţie neplăcută Kremlinul, care în ultima vreme şi-a înăsprit retorica antioccidentală şi a jurat că va stopa fuga de capital din ţară', subliniază WSJ.

Bloggerul Aleksei Navalnîi a plasat pe internet documente ce atestă că, în ultimii 5 ani, Pehtin a deţinut cote în două condominiumuri din Miami Beach, relatează WSJ, anunţând că a verificat registrele documentelor din Florida. Potrivit datelor din registre, în cazul proprietăţii din Miami-Dade, Pehtin a fost adăugat ca şi coproprietar al acesteia în 2008. Această proprietate a fost cumpărată de fiul său, Aleksei Pehtin, în 2007, pentru 540.900 de dolari. În aprilie 2012, cei doi au cumpărat o altă proprietate în Ocean Drive Condominium, Miami Beach, pentru suma de 1,275 milioane de dolari. În 28 decembrie, Vladimir Pehtin a cedat în totalitate titlul de proprietar pentru unitatea din Ocean Drive fiului său, contra sumei simbolice de 100 dolari.

Protestele de stradă au încetat în ultima vreme în Rusia, însă activiştii încearcă să tragă foloase din 'crowdsourcing', pentru a deconspira corupţia în rândurile elitei aflate la putere, continuă WSJ. Documentele despre Pehtin au fost descoperite de fizicianul Andrei Zaiakin, care declară că în timpul liber caută în registrele şi arhivele publice informaţii despre proprietăţile imobiliare ale înalţilor funcţionari ruşi.

Pentru prima dată în istoria Dumei de Stat, un membru al parlamentului rus pe care bloggerii l-au acuzat că ar deţine proprietăţi imobiliare nedeclarate în SUA, a fost nevoit să-şi dea demisia, notează cotidianul francez Le Figaro. Vladimir Pehtin, reprezentant al partidului lui Vladimir Putin, este un adept înfocat al legilor antiamericane şi care critica influenţa 'agenţilor străini'.

Probabil, marea epurare din partidul 'Rusia Unită' abia începe: în aceeaşi zi, un alt deputat al partidului, miliardarul Anatoli Lomakin (avere estimată la 1,2 miliarde de ruble) şi-a declarat intenţia de a demisiona, invocând 'probleme de sănătate'. Înainte de aceasta a renunţat la mandatul de deputat şi omul de afaceri Vasili Tolstopiatov, acuzat că şi-ar fi minimalizat veniturile.

'Catastrofă de imagine a 'Rusiei Unite'', astfel este intitulat comentariul publicat de cotidianul elveţian Neue Zurcher Zeitung. După cum subliniază autorul comentariului, consecinţele politice ale scandalului din jurul lui Pehtin sunt imense. Pe de o parte, scandalul afectează foarte tare imaginea lui Pehtin însuşi, care a ocupat funcţia de preşedinte al Comisiei pentru regulament şi etică, iar pe de altă parte este foarte important faptul că documentele plasate de Navalnîi pe internet au putut duce la demisia politicianului, explică ziarul.

Cazul Vladimir Pehtin nu face decât să confirme acuzaţiile celor mai mulţi dintre ruşi conform cărora elita aflată la putere este prea infatuată şi conduce ţara ca şi cum pentru ea ar exista alte norme de comportament. Inventat de Aleksei Navalnîi, supranumele de 'partid al hoţilor şi pungaşilor' atribuit 'Rusiei Unite' oglindeşte foarte exact esenţa sistemului impus de Vladimir Putin, subliniază cotidianul elveţian.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor