Qatar critică embargo-ul UE asupra armelor din Siria (Revista presei străine)
alte articole
Qatar critică embargo-ul UE asupra armelor din Siria
The Guardian a relatat că Qatar, unul dintre susţinătorii principali ai rebelilor sirieni care luptă împotriva lui Bashar al-Assad, a criticat decizia UE de a extinde embargoul asupra armelor din Siria.
Hamad bin Jassim Al Thani, prim-ministru şi ministru de externe al statului din Golf, a declarat că decizia este greşită şi a acuzat guvernul sirian că încearcă să câştige timp.
Ziarul a raportat că miniştrii de externe ai UE au fost de acord săptămâna aceasta să extindă embargoul asupra armelor din Siria pentru încă trei luni, deşi ei au acceptat propunerea britanică pentru a permite furnizarea de "sprijin şi asistenţă tehnică neletală pentru protecţia civililor".
Deutsche Welle a raportat că embargoul asupra armelor este deja încălcat, din moment ce Qatar şi Arabia Saudită furnizează arme rebelilor şi din moment ce există speculaţii cu privire la livrări secrete de arme de la serviciile occidentale de informaţii.
Potrivit radiodifuzorului, ministrul german de externe, Guido Westerwelle, a avertizat împotriva ridicării embargoului având în vedere temerile că se va crea o cursă a înarmării ce ar putea "duce la o escaladare a violenţei şi la mult mai multe victime".
Los Angeles Times a declarat că rebelii sirieni s-au aşteptat la o creştere a numărului de arme grele care vor intra în ţară pentru a fi ajutaţi în lupta împotriva regimului lui Assad, dar transporturile de armament s-au micşorat în schimb.
Ziarul raportează că liderii rebeli susţin că nivelul actual al livrărilor de arme îi împiedică să câştige, producând în schimb un război de uzură. Un purtător de cuvânt al Consiliului Militar din Damasc a afirmat că "Nu va exista un sfârşit rapid şi practic."
Vânzările de maşini din UE ating cel mai mic nivel de până acum
Potrivit Wall Street Journal, vânzările de automobile din UE au atins luna trecută un nivel record minim, ca urmare a cererii mici din mai multe ţări-cheie.
Înmatriculările de autoturisme noi în UE, cu excepţia Maltei, au scăzut cu 8,7 la sută în luna ianuarie, "ajungând la cel mai mic nivel pentru luna ianuarie de până acum" începând cu anul 1990, a anunţat Asociaţia Constructorilor Europeni de Automobile.
Ziarul raportează o scădere de 8,6 la sută în Germania, cea mai mare piaţă a blocului, în ultimul an, amplificând problemele din alte regiuni.
Înmatriculările din ianuarie au scăzut cu 15 la sută în Franţa, aproape 18 la sută în Italia şi 9,6 la sută în Spania.
Totuşi, creşterea înmatriculărilor cu aproape 12 la sută în Marea Britanie şi 13 la sută în Belgia nu a fost suficientă pentru a compensa scăderea din alte zone.
Parlamentul solicită implementarea unor reguli mai stricte de transparenţă în băncile din UE
FT raportează că băncile se confrunta cu ameninţarea de a fi nevoite să publice impozitele şi profiturile pe ţară, pe măsură ce UE analizează posibilităţile de a face băncile mai sigure.
Ziarul susţine că Parlamentul European face presiuni pentru divulgarea tuturor informaţiilor şi cere o micşorare drastică a bonusurilor bancherilor, ca parte a unei legi ce pune în aplicare acordul internaţional Basel III.
Propunerea ar însemna că bănci, precum Barclays, vor trebui să-şi publice profiturile şi taxele din fiecare ţară, din Marea Britanie până în Zimbabwe.
În ciuda faptului că statele membre s-au opus în mare măsură iniţiativei, cerinţele de transparenţă au sprijinul deplin al Comisiei Europene.
Deputaţii europeni urmează să voteze în legătură cu regulile de protecţie a datelor
Irish Times relatează că deputaţii europeni urmează să voteze o propunere a Comisiei Europene privind protecţia datelor, pe măsură ce continuă să fie analizată politica de confidenţialitate a unor companii, cum ar fi Google.
La începutul acestei săptămâni, autoritatea franceză de reglementare a datelor, CNIL, şi-a anunţat planurile de a lua măsuri împotriva Google, susţinând că societatea nu a reuşit să ofere răspunsuri "precise şi eficiente" la un avertisment al autorităţilor naţionale de reglementare din UE, din luna octombrie.
Google a reiterat faptul că politica sa de confidenţialitate, actualizată în luna martie, respectă legislaţia UE şi că firma respectă pe deplin cerinţele CNIL.
CNIL acţionează şi în numele autorităţilor de reglementare din alte state membre, inclusiv Irlanda.
Reformele de salvare a schemelor de comercializare a emisiilor au fost votate de Parlamentul European
Reformele care vizează salvarea sistemului european de comercializare a cotelor de emisii (ETS) sunt din nou pe drumul cel bun, în ciuda atacurilor unor lobbyişti şi deputaţi conservatori, raportează Guardian.
Comisia de mediu a parlamentului a votat în favoarea reformelor ieri, care se estimează că vor fi dezbătute de toţi membrii parlamentului în luna aprilie.
Ziarul susţine că dacă reformele vor fi aprobate, atunci o parte din permisele pentru piaţa ETS vor fi retrase până în 2019, ceea ar trebui să limiteze supra-oferta de permise şi să crească preţul la dioxidul de carbon emis în UE.