Rusia respinge o hotărâre CEDO care îi cere să-l elibereze pe Navalnîi

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Lintao Zhang/Getty Images)

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a cerut Rusiei să-l elibereze pe liderul opoziţiei Alexei Navalnîi, care este arestat şi condamnat. Decizia a fost respinsă rapid miercuri de autorităţile ruse, care sunt hotărâte să-l izoleze pe cel mai important duşman al regimului Putin.

Decizia Curţii Europene a Drepturilor Omului cere Rusiei să-l elibereze imediat pe Navalnîi şi avertizează că nerespectarea hotărârii ar marca o încălcare a convenţiei europene privind drepturile omului.

Cu toate acestea, ministrul rus al Justiţiei a respins cererea instanţei drept „nefondată şi ilegală”.

Citiți și Procurorii ruşi cer amendarea lui Navalnîi într-un nou proces politic

Navalnîi, în vârstă de 44 de ani, cel mai proeminent critic al preşedintelui Vladimir Putin, a fost arestat luna trecută la întoarcerea din Germania, unde petrecuse cinci luni recuperându-se după ce a fost otrăvit cu o substanţă despre care echipa sa - şi apoi medicii germani - susţin că ar fi fost noviciok, o neurotoxină de grad militar fabricată de Rusia.

Autorităţile ruse au respins acuzaţia.

La începutul acestei luni, un tribunal din Moscova l-a condamnat pe Navalnîi la doi ani şi opt luni de închisoare pentru încălcarea condiţiilor de control judiciar în timpul recuperării în Germania. Sentinţa provine dintr-o condamnare pentru fraudă, primită de Navalnîi în 2014 pe care opozantul Kremlinului a respins-o ca fiind fabricată. Instanţa europeană a decis şi ea că este ilegală.

Citiți și Lamentările lui Lavrov: Uniunea Europeană ar fi de vină pentru ruptura relaţiilor cu Rusia

În hotărârea de marţi, CEDO a indicat regula 39 din regulamentele sale şi a obligat guvernul rus să-l elibereze pe Navalnîi, citând „natura şi gradul de risc pentru viaţa reclamantului”.

„Această măsură se va aplica cu efect imediat”, a declarat instanţa din Strasbourg.

Curtea a menţionat că Navalnîi a contestat argumentul autorităţilor ruse conform căruia au luat suficiente măsuri pentru a-i proteja viaţa şi bunăstarea în custodie în urma atacului cu agent neurotoxic.

Citiți și Rusia depune noi acuzaţii împotriva unei membre a echipei lui Navalnîi - Liubov Sobol

Ministrul rus al Justiţiei, Konstantin Chuichenko, a respins hotărârea instanţei ca pe o „ingerinţă clară şi brutală” în sistemul judiciar rus.

Tribunalele Rusiei sunt considerate de numeroşi analişti complet controlate politic de Kremlin.

"Această cerere este nefondată şi ilegală, deoarece nu indică niciun fapt sau o normă legală care ar permite instanţei să emită un astfel de verdict", a spus Chuichenko într-o declaraţie transmisă de agenţiile de presă ruseşti. „Această cerere nu poate fi îndeplinită, deoarece nu există niciun motiv legal ca persoana să fie eliberată din custodie în conformitate cu legislaţia rusă. Cunoscând bine acest lucru, judecătorii europeni au luat în mod clar o decizie politică".

În trecut, Moscova a respectat hotărârile CEDO care acordau despăgubiri cetăţenilor ruşi care au contestat verdictele în instanţele ruseşti, dar nu s-a confruntat niciodată cu o decizie a instanţei europene de a elibera un condamnat.

Citiți și Lavrov avertizează cu ruperea relaţiilor cu UE în cazul în care blocul aplică noi sancţiuni

Rusia a adoptat anul trecut un amendament constituţional prin care se declară că legislaţia naţională este prioritară faţă de dreptul internaţional. Autorităţile ruse ar putea folosi acum această dispoziţie pentru a respinge hotărârea CEDO.

Mihail Emelianov, vicepreşedinte al Comisiei Juridice din camera inferioară a parlamentului - controlată de Kremlin - a menţionat modificarea constituţională, susţinând că ea conferă Rusiei dreptul de a ignora hotărârea CEDO, potrivit agenţiei de ştiri Interfax.

Arestarea şi condamnarea la închisoare a lui Navalnîi au alimentat proteste masive în toată Rusia. Autorităţile au răspuns cu o represiune pe scară largă, reţinând aproximativ 11.000 de persoane, dintre care multe au fost amendate sau au primit pedepse cu închisoare între şapte şi 15 zile - pentru participarea la mitinguri neautorizate.

Citiți și Rusia cere prin Interpol arestarea unui aliat cheie al lui Navalnîi. Lituania refuză

Rusia a respins criticile occidentale cu privire la arestarea lui Navalnîi şi la represiunea împotriva demonstraţiilor, etichetându-le dpret amestec în afacerile sale interne.

Sâmbătă este programată o şedinţă de judecată cu privire la recursul împotriva sentinţei date lui Navalnîi.

Săptămâna aceasta, Navalnîi a avut un alt proces separat, fiind acuzat de defăimarea unui veteran din cel de-al doilea război mondial.

Navalnîi a comentat un clip în care mai multe persoane - inclusiv veteranul respectiv - susţineau reformele constituţionale propuse de Vladimir Putin pentru a-l menţine la putere în continuare - spunând că este vorba despre un grup de "proşti şi corupţi". Kremlinul a folosit prilejul pentru a-l acuza pe Navalnîi de defăimarea veteranului şi a impus o amendă de peste 10 mii de euro.

Cu umorul său obişnuit, Navalnîi a comparat condiţiile de la închisoarea de maximă siguranţă Matrosskaia Tişina din Moscova cu izolarea unui călător spaţial.

„Oamenii în uniformă care vin la mine spun doar câteva propoziţii standard, pe pieptul lor poate fi observat un led care indică o cameră video funcţională - arată la fel ca androizii", a spus el în remarcile postate pe Instagram.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe