Procurorii ruşi cer amendarea lui Navalnîi într-un nou proces politic

Alexei Navalni.
Alexei Navalni. (Kirill Kudryavtsev/AFP/Getty Images)
A.P.
17.02.2021

Procurorii au cerut unei instanţe din Moscova, marţi, să-l amendeze pe liderul opoziţiei ruse Alexei Navalnîi, acuzat de defăimarea unui veteran din cel de-al doilea război mondial.

Navalnîi respinge acuzaţiile de calomniere a veteranului care a fost prezentat într-un videoclip anul trecut susţinând amendamentele constituţionale care au permis prelungirea guvernării preşedintelui Vladimir Putin.

Navalnîi, în vârstă de 44 de ani, a fost arestat luna trecută la întoarcerea din Germania, unde a petrecut cinci luni recuperându-se după ce a fost otrăvit cu o substanţă despre care echipa sa susţine că este noviciok - o neurotoxină de grad militar. Medicii germani au afirmat şi ei acelaşi lucru, fiind susţinuţi de unii medici elveţieni, în timp ce Kremlinul a respins acuzaţia şi a cerut publicarea de dovezi în acest sens.

Citiți și Lamentările lui Lavrov: Uniunea Europeană ar fi de vină pentru ruptura relaţiilor cu Rusia

La începutul acestei luni, un tribunal din Moscova l-a condamnat pe Navalnîi la doi ani şi opt luni de închisoare pentru încălcarea condiţiilor de control judiciar pentru timpul petrecut în recuperare în Germania.

Sentinţa provine dintr-o condamnare referitoare la o delapidare, primită în 2014, pe care Navalnîi a respins-o ca fiind fabricată pentru a-i înscena un delict economic. Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis şi ea că este ilegală.

Citiți și Rusia depune noi acuzaţii împotriva unei membre a echipei lui Navalnîi - Liubov Sobol

În timpul audierilor de marţi la Judecătoria districtului Babushkinsky din Moscova, procurorii au cerut judecătorului să-i ordone lui Navalnîi să plătească o amendă de 950.000 de ruble (aproximativ 13.000 USD) pentru calomnierea veteranului de 94 de ani.

Navalnîi, care a numit persoanele prezentate în videoclipul pro-Kremlin de anul trecut „proştii corupţi”, „oameni fără conştiinţă” şi „trădători”, a respins acuzaţiile de calomnie şi le-a descris ca parte a eforturilor autorităţilor de a-l desconsidera. Veteranul în cauză se afla printre cei care apăreau în videoclip.

Citiți și Lavrov avertizează cu ruperea relaţiilor cu UE în cazul în care blocul aplică noi sancţiuni

Următoarea şedinţă de judecată este programată sâmbătă.

Arestarea şi condamnarea lui Navalnîi au declanşat valuri de proteste în toată Rusia. Autorităţile au răspuns cu o persecuţie la scară naţională, folosind forţa brutală şi reţinând aproximativ 11.000 de participanţi. Mulţi au fost amendaţi sau au primit pedepse cu închisoarea cuprinse între şapte şi 15 zile pentru participarea la proteste neautorizate şi alte delicte considerate politice.

Blocul european a protestat faţă de abuzurile comise de Kremlin împotriva cetăţenilor săi, însă Moscova a respins criticile occidentale, atrăgând atenţia că poate rupe relaţiile cu Uniunea.

Citiți și Rusia cere prin Interpol arestarea unui aliat cheie al lui Navalnîi. Lituania refuză

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor