Staffan de Mistura: estul oraşului Alep ar putea fi distrus în întregime în 2016

Delegatul special al ONU în Siria, Staffan de Mistura, a declarat că, dacă Siria şi Rusia nu cad de acord asupra suspendării luptelor în oraşul Alep, “istoria îi va judeca”. Comentariile au fost făcute în condiţiile în care armata siriană a anunţat o reducere a loviturilor aeriene în estul oraşului.
Delegatul special al ONU în Siria, Staffan de Mistura.
Delegatul special al ONU în Siria, Staffan de Mistura. (Captură Foto)

Delegatul Special al ONU pentru Siria, Staffan de Mistura, a făcut joi un apel către luptătorii Frontului al-Sham Nusra din estul oraşului Alep, susţinând că îi va însoţi personal dacă aceştia doresc să părăsească oraşul asediat.

“Dacă decideţi să plecaţi cu demnitate... sunt pregătit să va însoţesc personal”, a declarat Mistura, într-un apel direct adresat luptătorilor la o conferinţă de presă în Geneva. El le-a cerut să nu ţină ostatici cei 275.000 de civili din oraş în schimbul retragerii lor.

Mistura a declarat că zona ocupată de rebeli din Alep ar putea fi distrusă până la sfârşitul anului dacă nu încetează ofensiva desfăşurată de armata siriană cu ajutorul Rusiei.

“Ideea de bază este că în maxim două luni, două luni şi jumătate, partea estică a oraşului Alep ar putea fi distrusă în totalitate în acest ritm. Vorbim despre oraşul vechi în special”, a adăugat el.

Delegatul ONU a susţinut că, dacă Siria şi Rusia nu acceptă o ofertă pentru a opri luptele din Alep, “istoria îi va judeca”.

Mistura a precizat că forţele ruseşti şi siriene folosesc prezenţa a aproximativ 900 de luptători ai Frontului al-Sham Nusra (cunoscut anterior sub numele de Frontul Nusra) în Alep ca o justificare pentru distrugerea zonei, ucigând mii de civili.

Într-un interviu acordat săptămâna trecută pentru BBC, ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat că 50% dintre luptătorii opoziţiei siriene aflaţi în oraş sunt aliaţi cu fostul Front Nusra, citând estimări anterioare ale NATO.

Rusia va reconsidera propunerea Franţei

În timpul unei întâlniri de joi cu omologul său francez Jean-Marc Ayrault, Lavrov şi-a exprimat interesul pentru propunerea lui Mistura de a escorta luptătorii Nusra afară din oraş.

El a adăugat că oficialii ruşi studiază, de asemenea, un proiect de rezoluţie asupra conflictului din Siria ce a fost prezentat Consiliului de Securitate al ONU de către Franţa.

“Suntem pregătiţi să lucrăm asupra textului”, a declarat Lavrov în timpul unei conferinţe de presă în Moscova cu Ayrault, adăugând că Rusia va propune propriile sale amendamente la proiectul de rezoluţie şi că speră că ele vor fi luate în considerare.

Anterior, Rusia a respins proiectul de rezoluţie, care a făcut apel la încetarea ostilităţilor în Alep şi suspendarea tuturor zborurilor militare deasupra oraşului.

În plus, preşedintele rus Vladimir Putin se va întâlni cu omologul său francez Francois Hollande pentru a discuta despre “chestiuni internaţionale, inclusiv despre Siria şi Ucraina”, a adăugat ministrul rus de Externe.

Armata siriană reduce raidurile aeriene asupra Alep

Armata siriană a anunţat joi că reduce numărul de atacuri aeriene asupra oraşului Alep. Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului a declarat că noaptea de miercuri spre joi a fost cea mai liniştită de la prăbuşirea recentă a unui armistiţiu intermediat de SUA şi Rusia.

Oficialii armatei siriene au declarat că această calmare a atacurilor va permite civililor să fugă din zona estică a oraşului Alep, care în prezent este ocupată de forţe rebele.

Totuşi, rapoartele ONU sugerează că forţele armate blochează punctele cheie de intrare şi ieşire din estul oraşului, împiedicând civilii să scape.

De la prăbuşirea armistiţiului în urmă cu două săptămâni, aproximativ 270 de persoane au fost ucise în cartierele ocupate de rebeli în estul Alepului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe