Rusia avertizează că loviturile aeriene americane asupra armatei siriene pot duce la război

La scurt timp după ce SUA a suspendat discuţiile cu Rusia în privinţa relansării armistiţiului în Siria, Kremlinul a avertizat Washingtonul să nu atace poziţii ale armatei siriene. Generalul Igor Konaşenkov a susţinut că Rusia ar putea lua măsuri serioase în acest caz.
General-maiorul Igor Konaşenkov, purtător de cuvânt al Ministerului rus al Apărării.
General-maiorul Igor Konaşenkov, purtător de cuvânt al Ministerului rus al Apărării. (Captură Foto)

Ministerul rus al Apărării a avertizat coaliţia condusă de SUA să nu desfăşoare lovituri aeriene asupra poziţiilor armatei siriene. Ministerul a susţinut într-o conferinţă de presă ce a avut loc joi că “orice rachetă sau lovitură aeriană asupra teritoriului controlat de guvernul sirian va crea o ameninţare clară pentru soldaţii ruşi”.

Generalul Igor Konaşenkov, purtător de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, a declarat că mulţi membri ai Centrului Rus pentru Reconciliere în Siria lucrează la sol pentru a furniza ajutoare şi “comunică cu un număr mare de comunităţi din Siria”.

Declaraţia este de asemenea o confirmare a faptului că Rusia a desfăşurat în Siria sisteme de apărare S-400 şi S-300 pentru a-şi proteja soldaţii şi activele de la baza maritimă din Tartus şi baza aeriană Khmeimim. Generalul Konaşenkov a declarat că raza de acţiune a armelor ar putea fi “o surpriză” pentru obiectivele zburătoare neidentificate. De asemenea, el a susţinut că armata siriană are sisteme de rachete S-200 şi BUK, care au fost modernizate în ultimul an.

Mai mult, declaraţia Ministerului rus al Apărării pare să fie un răspuns la aşa zisele “scurgeri de informaţii” în mass media occidentală care au indicat că SUA ia în considerare lansarea de lovituri aeriene împotriva forţelor guvernamentale siriene.

“Un interes aparte îl reprezintă informaţia că iniţiatorii unor astfel de provocări sunt reprezentanţi ai CIA şi ai Pentagonului, care în luna septembrie au raportat preşedintelui [american] despre presupusa controlare a luptătorilor din opoziţie şi care astăzi fac lobby pentru scenarii ‘kinetice’ în Siria”, a declarat Konaşenkov.

De altfel, Konaşenkov a avertizat oficialii americani să ia în calcul toate posibilele consecinţe ale unor astfel de planuri, în condiţiile în care loviturile aeriene americane ar putea duce probabil la un răspuns serios din partea Rusiei.

Declaraţia ruşilor confirmă amplificarea tensiunilor dintre SUA şi Rusia. Generalul Mark Milley, şeful Statului Major al armatei SUA, a avertizat miercuri că SUA este pregătită să îşi distrugă inamicii, susţinând că “vă vom bate mai tare decât v-am bătut înainte”, în comentarii despre care mulţi oameni le-ar putea interpreta ca fiind direcţionate către Rusia.

Situaţia din Siria este cu atât mai dificilă cu cât SUA a suspendat discuţiile cu Rusia în ceea ce priveşte o potenţială revitalizare a ultimului armistiţiu sirian prăbuşit în urmă cu câteva zile. Oficialii americani susţin că vor negocia în continuare cu Rusia în forumurile internaţionale în ceea ce priveşte războiul din Siria.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe