Kerry cere investigarea crimelor de război comise de ruşi şi guvernul sirian în Alep

Secretarul de stat american a cerut lansarea unei investigaţii pentru crime de război în cazul atacurilor desfăşurate de forţele ruse şi guvernul sirian asupra spitalelor din oraşul Alep. El a declarat că atacurile au fost încercări deliberate de a “teroriza” civilii.
Secretarul de stat american, John Kerry.
Secretarul de stat american, John Kerry. (Captură Foto)

Atacurile continue desfăşurate de trupele siriene şi ruseşti asupra civililor sirieni “sunt acte care necesită o investigaţie corespunzătoare privind comiterea de crime de război”, a declarat vineri secretarul de stat american John Kerry.

În remarcile sale către presă, Kerry a susţinut că forţele siriene au lovit recent un spital în Alep, rănind 100 de persoane şi ucigând 20.

“Rusia şi regimul [sirian] datorează lumii mai mult decât o explicaţie în legătură cu motivul pentru care atacă spitale şi unităţile medicale, copii şi femei”, a declarat Kerry în Washington, în prezenţa ministrului francez de externe Jean-Marc Ayrault.

“Ei au depăşit faza atacurilor accidentale. Sunt cu mult dincolo, cu ani dincolo de acea fază”, a adăugat Kerry, subliniind faptul că atacurile fac parte dintr-o strategie deliberată împotriva civililor.

“Aceasta este o strategie deliberată pentru a teroriza civilii şi pentru a-i ucide pe toţi cei care stau în calea obiectivelor lor militare”.

Comentariile lui Kerry ilustrează relaţiile tot mai deteriorate dintre Moscova şi Washington în privinţa Siriei. La începutul acestei săptămâni, SUA a suspendat cooperarea cu Rusia în legătură cu situaţia războiul din Siria, după prăbuşirea unui recent armistiţiu.