Rusia redeschide cazul asasinării ţarului Nicolae al II-lea. Rămăşiţele familiei Romanov au fost exhumate

Autorităţile ruse au redeschis cazul asasinării ţarului Nicolae al II-lea şi au anunţat că vor efectua teste genetice pe rămăşiţele deshumate ale familiei regale.
Ţarul Nicolae al II-lea.
Ţarul Nicolae al II-lea. (Captură Foto)

Vladimir Soloviov, investigator şef, a declarat pentru postul de radio Echo of Moscow că rămăşiţele ţarului Nicolae al II-lea şi ale soţiei sale, Alexandra, au fost exhumate miercuri ca parte a unei investigaţii complexe a incidentului din 1918, când au fost asasinaţi ultimii membri ai dinastiei Romanov.

Rămăşiţele vor fi supuse unor teste genetice, a adăugat Soloviov.

Aparent, echipa de investigatori a recoltat mostre din rămăşiţele ultimului ţar şi ale soţiei acestuia, precum şi o bucată de material din uniforma pătată cu sânge a tatălui lui Nicolae, Alexandru al II-lea – el însuşi asasinat în 1881.

Ţarul, împreună cu soţia sa, cei cinci copii ai lor şi un grup de servitori au fost împuşcaţi de bolşevici, aparent de teamă că familia ar putea fi salvată de forţele Albe (pro-monarhie). Trupurile au fost aruncate într-un puţ minier înainte să fie arse şi îngropate în grabă.

O groapă comună a fost descoperită în apropiere de Ekaterinburg în 1991 şi rămăşiţele descoperite acolo au fost identificate oficial în 1998 ca aparţinând cuplului regal si celor trei fetiţe care urmau să fie marele ducese Anastasia, Olga şi Tatiana. Acele rămăşiţe au fost îngropate în fosta capitală imperială, Sankt Petersburg.

Un al doilea mormânt descoperit în 2007 conţinea alte două cadavre, despre care investigatorii au declarat că ar putea aparţine urmaşului ţarului Nicolae, ţareviciul Alexei, şi celei de-a patra fetiţe a cuplului regal, Maria. Totuşi, Biserica Ortodoxă Rusă – care i-a canonizat pe ultimii Romanovi – a declarat că nu este sigură că rămăşiţele au fost depozitate în arhivele de stat ruseşti.

În iulie, Biserica a cerut redeschiderea cazului înainte de împlinirea a 100 de ani de la asasinat, astfel încât toţi membrii familiei să fie îngropaţi împreună. Totuşi, dovezile vor duce la întrebări legate de motivul pentru care trupurile lui Alexei şi Maria au fost separate de trupurile celorlalţi membri ai familiei.

Un grup de lucru creat de premierul Dmitri Medvedev în luna iulie a propus înhumarea prinţului moştenitor, ţareviciul Alexei Romanov, şi a surorii sale, marea ducesă Maria, pe data de 18 octombrie, alături de rămăşiţele familiei lor în Catedrala Petru şi Pavel din Sankt Petersburg.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe