Kremlinul dă emoţii: avioane de vânătoare ale NATO trimise de 4 ori pentru a intercepta avioane ruseşti

Avion rusesc Antonov An-26
Avion rusesc Antonov An-26 (Wikipedia.org)

Rusia a declanşat o oarecare panică în spaţiul aerian din Europa când a forţat NATO să ridice de la sol avioane de luptă în patru ocazii, potrivit unor rapoarte recente.

Forţele aeriene ale preşedintelui rus Vladimir Putin testează deseori răbdarea şi nervii rivalilor săi prin efectuarea de zboruri în apropierea unor spaţii aeriene străine – iar Moscova pare să îşi fi intensificat comportamentul în ultimele săptămâni.

În timp ce Rusia continuă să nege implicarea în tentativa de asasinare a fostului spion rus Serghei Skripal şi în presupusul atac chimic din oraşul sirian Douma, avioanele de luptă ruseşti au fost trimise la distanţe provocator de apropiate de spaţii aeriene străine.

Ministerul lituanian al Apărării a dezvăluit că NATO a fost forţată să trimită avioane de luptă pentru a intercepta aparate ruseşti de patru ori în cursul săptămânii trecute.

Avioanele ruseşti au zburat prin spaţiul aerian internaţional de deasupra Mării Baltice către enclava rusă Kaliningrad, declanşând un răspuns de urgenţă în 9, 10, 12 şi 14 aprilie.

În fiecare dintre cele patru cazuri, un avion rusesc An-26 sau An-12 a fost zărit “zburând din Kaliningrad către Rusia continentală, cu transponderele oprite”. Transpoderele sunt folosite pentru a ajuta controlorii de trafic aerian să identifice avioanele.

În noiembrie 2014, distrugătorul rusesc Viceamiralul Kulakov a declanşat tensiuni când a trecut prin Canalul Mânecii fără permisiune.

Fregata Marinei regale HMS Somerset a fost trimisă să escorteze nava rusă din apele teritoriale britanice în timp ce aceasta se întorcea din Marea Mediterană.

În august 2017, avioane de luptă ale NATO au fost trimise să intercepteze aparate de vânătoare ruseşti care zburau deasupra Europei, apropiindu-se de spaţiul aerian estonian.

Tot anul trecut, bombardiere ruseşti s-au apropiat de graniţa americană într-un spectacol de forţă dedicat, aparent, intimidării preşedintelui Donald Trump.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe