Rusia pierde Transnistria! Sevciuk nu este 'omul Moscovei'? (Deutsche Welle)
alte articole
Relaţiile moldo-ruse se deteriorează pe măsură ce conexiunile dintre administraţiile de la Chişinău şi Tiraspol devin mai intense şi mai eficiente în ultima perioadă. Întâlnirile premierului moldovean Vlad Filat cu noul şef al administraţiei separatiste de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, au devenit aproape tradiţionale. Aceştia merg împreună la concerte, iar miercuri, după o pauză de şase ani, ei au repornit, împreună, circulaţia trenurilor marfare prin regiunea transnistreană. Filat şi Şevciuk şi-au adus mulţumiri reciproce şi s-au angajat să facă mai uşoară viaţa oamenilor de pe cele două maluri ale Nistrului, relatează Deutsche Welle.
Cel puţin oficial, Evgheni Şevciuk nu a fost susţinut de Rusia la pretinsele 'alegeri prezidenţiale' din decembrie din regiunea transnistreană. Moscova îndemnase atunci deschis alegătorii din stânga Nistrului să voteze pentru Anatolii Kaminski (aşa-numitul preşedinte al legislativului de la Tiraspol). Faptul că recent Kremlinul l-a trimis la Tiraspol, în calitate de 'reprezentant special al preşedintelui rus pentru Transnistria' pe Dmitri Rogozin, cel mai dur diplomat şi vicepremier pentru complexul militar al Rusiei, i-a determinat pe unii analişti politici de la Chişinău să declare că 'sarcina lui Rogozin este de a reconsolida controlul asupra regiunii transnistrene sub toate aspectele, utilizând toate pârghiile moştenite din trecut: prezenţa militară ilegală şi dependenţa economică şi politică de Rusia a regimului din stânga Nistrului'. În paralel, în aşa-numitul legislativ de la Tiraspol s-au activizat oponenţii lui Şevciuk, în prim plan ieşind Galina Antiufeeva, soţia fostului şef al KGB-ului transnistrean. Aceasta l-a acuzat miercuri pe Şevciuk de 'uzurparea puterii în stat'.
Mai mult, recent, într-o vizită secretă la Tiraspol a poposit ministrul rus al apărării, Anatolii Serdiukov. Joi, într-un interviu pentru 'Interfax' el a declarat că 'retragerea trupelor şi muniţiilor ruseşti din stânga Nistrului nu este o prioritate pentru Federaţia Rusă'. (...) 'Condiţiile în care sunt păstrate cele peste 20.000 tone de armament ale fostei armate a 14-a, din Transnistria, sunt acceptabile şi nu prezintă pericol pentru populaţia din zonă. De aceea evacuarea şi transportarea lor în Federaţia Rusă nu este un subiect prioritar', a precizat Serdiukov. El a făcut declaraţia la o zi după ce şeful diplomaţiei de la Chişinău, Iurie Leancă, a reiterat necesitatea retragerii complete a trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova: 'Ceea ce a mai rămas din Armata a 14-a nu are ce căuta în Republica Moldova. Trebuie să depunem eforturi conjugate pentru a obţine evacuarea muniţiilor care s-au mai păstrat în raioanele de est ale Republicii Moldova', a menţionat ministrul moldovean.
Chişinăul l-a rechemat săptămâna aceasta pe ambasadorul său din Federaţia Rusă, Andrei Neguţa, după ce acesta a declarat presei ruse că 'retragerea militarilor ruşi din regiunea transnistreană înainte de termen' ar pune Moldova şi întreaga regiune în pericol.
Şi ministrul moldovean al economiei, Valeriu Lazăr, a lăsat să se înţeleagă că Moscova ar şantaja economic Republica Moldova pentru a determina autorităţile de la Chişinău să facă noi concesii politice în problema transnistreană. Lazăr a declarat că 'Moldova nu va face concesii politice pentru un a obţine un preţ mai mic la gaz din partea Rusiei'. 'O să economisim, vom elabora o strategie corectă de utilizare a gazelor naturale, iar pe de altă parte vom susţine populaţia săracă prin sistemul de ajutor social', a menţionat Lazăr.
Republica Moldova nu a semnat încă un nou contract cu Gazprom după expirarea precedentului la sfârşitul anului trecut. Acordul vechi a fost prelungit până la 31 martie curent. Gazprom a întrerupt negocierile cu Republica Moldova după ce Chişinăul şi-a anunţat intenţia de a adera la Pachetul energetic trei al UE.