Liberalismul lui Medvedev, testat în ultimul interviu (revista presei)
Ultimul interviu acordat televiziunilor de preşedintele rus Dmitri Medvedev, aflat la final de mandat, este pe larg comentat de cotidianele moscovite de vineri, experţii fiind de părere că jurnaliştii i-au testat liderului de la Kremlin nivelul liberalismului. Potrivit Kommersant, multe din răspunsuri dau motive pentru a pune serios la îndoială atitudinea liberală a viitorului premier, post în care Medvedev urmează să fie validat pe 8 mai.
Astfel, întrebat de ce nu ar miza în lupta anticorupţie pe anumite persoane care se ocupă cu asta de o manieră profesionistă pe internet, cum ar fi opozantul Aleksei Navalnîi, Medvedev a replicat că există 'luptători adevăraţi împotriva corupţiei, motivaţi de convingeri altruiste, în timp ce pentru unii aceasta constituie un program politic, iar uneori chiar o aventură politică, iar din retorica lor anticorupţie transpare simpla dorinţă de a-şi crea propriul capital politic'.
Nezavisimaia Gazeta semnalează că, în mod evident, Medvedev se aştepta la o întrebare despre soarta celebrului deţinut Mihail Hodorkovski, fost magnat al petrolului şi, odinioară, cel mai bogat om din Rusia. Nu, el nu-l va graţia, fără o cerere prealabilă din partea acestuia. În plus, preşedintele nu se sfieşte de faptul că, odată cu graţierea lui Serghei Mitrohin (condamnat în 2010 la doi ani şi jumătate de închisoare pentru că ar fi bătut un poliţist la un miting al opoziţiei), a căzut unul din argumentele invocate anterior de conducere: că deţinutul trebuie să-şi recunoască vina. Interesant este şi răspunsul referitor la manifestaţiile din decembrie împotriva puterii. Preşedintele recunoaşte dreptul cetăţenilor de a-şi exprima opinia în acest fel. Dar el a amintit că oamenii care au ieşit în Piaţa Bolotnaia din Moscova constituie o minoritate. Dar majoritatea gândeşte altminteri. Iată aceasta şi este democraţia autentică, a subliniat şeful statului - să veghezi la interesele majorităţii.
Guvernul rus intenţionează să crească radical presiunea fiscală asupra sferei gazului, urmând să perceapă, din 2013, prin impozite de la gigantul Gazprom şi de la producătorii independenţi 80% din veniturile obţinute din creşterea preţurilor pe piaţa internă a Rusiei, scrie Vedomosti. Subiectul a fost discutat într-o şedinţă cu preşedintele ales, Vladimir Putin, notează publicaţia, precizând că ideea aparţine Ministerului de Finanţe, în timp ce Ministerul Economiei propune perceprea în întregime (100%) a veniturilor din creşterea preţurilor la materiile prime. Gazprom s-a declarat împotriva unei asemenea presiuni, afirmând că are nevoie de bani pentru un vast proiect de investiţii.