Rusia: "Oamenii fără adăpost trebuie mutaţi în kolhozuri"
alte articole
Propunerea, care va veni la Parlamentul din Sankt-Petersburg în toamnă, este făcută de Vitali Milonov. Din totdeauna administraţiile au dorit să elimine din oraşe aşa numiţii "Bomz", care mănâncă la cantinele săracilor şi dorm în stradă. Asociaţiile pentru drepturile omului din Rusia acuză:"Vor fi duşi în lagărele de muncă".
Planul radical, de care a început să se intereseze administrarea din Sankt-Petersburg pentru a rezolva problema persoanelor fără adăpost este acesta: a-i aduna pe toţi cei care locuiesc pe străzile din oraşe şi a-i transfera în zonele rurale defavorizate, în centre speciale numite kolchoz, ferme colective abandonate de la căderea Uniunii Sovietice. Propunerea, care va ajunge la Parlamentul oraşului, la inceputul sesiunii de toamnă, poartă semnătura lui Vitaly Milonov, exponent al Rusiei Unite, principalul sponsor al proiectului de lege semnat de Vladimir Putin la 30 iunie.
Ruşii îi numesc "Bomz", mănâncă în cantinele săracilor, dormind în stradă chiar şi în timpul iernilor foarte grele. Ei sunt poporul fantomă, paralel şi liniştit, din cele mai mari oraşe din ţară. Autorităţile au încercat tot timpul să reducă numărul acestora şi soluţia finală vine de la Sankt-Petersburg.
Planul Milonov prevede crearea unei reţele de centre de primire şi de lucru de realizat departe de centrele locuite, în vechile ferme colective. Membru partidului Rusiei Unite a declarat pentru cotidianul Izvestia, că vrea să le dea celor fără adăpost un acoperiş împotriva rigorilor iernii, dar, de asemenea, explică faptul că „Bomz "sunt purtători de boli periculoase, care pot infecta copiii şi persoanele în vârstă.
Discuţiile concrete vor avea loc în toamnă, atunci când începe întâlnirea cu Ministerul Sănătăţii, care va monitoriza starea sănătăţii structurilor şi vaccinarea lunară a oaspeţilor lor. "Cei fără adăpost vor putea alege - atenuează conceptul Milonov – acestora le va fi oferit un pat, un duş şi un loc de muncă (ce nu este specificat) în centrul de primire construit în zona în care locuiesc. Cei care refuză, vor fi transferaţi la o structură temporară".
Cronicile de iarnă sunt buletinul unui război tăcut: în 2003, frigul a ucis mai mult de 1.200 numai în Moscova.
Dar structurile sunt insuficiente. Numărul total de persoane fără adăpost în Rusia, potrivit cifrelor oficiale, este de aproape 4 milioane de persoane: numai anul trecut, conform statisticilor de la departamentul juridic al Curţii Supreme de Justiţie, s-au eliberat 20.827 hotărâri de evacuare, fără să fi fost furnizată persoanelor o nouă reinstalare.
Dezbaterea publică a început deja şi asociaţiile drepturilor omului sunt pe picior de război. "Iniţial, Bomz sunt oameni care fug din regiunile defavorizate - spune Oleg Melnikov, lider al asociaţiei Alternative - şi care caută o viaţă mai bună în metropolă. Negăsind-o, de multe ori se dau la alcool şi ajung pe stradă. Pentru a rezolva problema, trebuie să se îmbunătăţească situaţia economică a zonelor rurale, în loc să se facă propuneri ruşinoase". Ilya Costunov, colegul de partid al lui Milonov, este de acord: "Niciunul din cei fără adăpost nu va fi de acord să fie transferat, trebuie să creăm noi condiţii socio-economice pentru a ne asigura că oaspeţii din centre nu beau, nu încalcă regulile de convieţuire şi de muncă".
Dar unii parlamentari intervievaţi de către Izvestia spun că sunt interesaţi de acest plan şi explică faptul că va trebui să se înceapă cu un proiect-pilot unic pentru a evalua argumentele pro şi contra.
Rapoarte ale ONG-urilor occidentale au raportat întotdeauna deportările în masă ale bomzilor din oraşe odată cu venirea sărbătorilor. Cronicile de iarnă sunt buletinul unui război tăcut: în 2003, frigul a ucis mai mult de 1.200 numai în Moscova. În luna aprilie 2011, Anatoli Mikhalev, primarul din Chita, a scandalizat când a spus că ar avea nevoie de o "licenţă de a trage împotriva celor fără adăpost, este singura modalitate de a scăpa de ei".
În luna mai 2012, Milonov a propus să-i plaseze pe cei fără adăpost în listele de aşteptare pentru locuinţe sociale în Sankt Petersburg. Planul a eşuat şi acum deputatul a schimbat strategia: mai bine să-i mute la ţară unde nimeni nu-i va mai vedea.