Rusia nu a dus la îndeplinire decizia CEDO privind şcolile româneşti din Transnistria (presa)

'Ruşii n-au dat niciun ban şcolilor româneşti', titrează Adevărul, care aminteşte că elevii, părinţii şi profesorii din şcolile cu predare în limba română din stânga Nistrului aşteaptă de un an ca Moscova să le achite prejudiciile dictate de CEDO, în valoare de un milion de euro, pentru că le-au încălcat dreptul la studii.
(photos.com)
Epoch Times România
01.10.2013

'Ruşii n-au dat niciun ban şcolilor româneşti', titrează Adevărul, care aminteşte că elevii, părinţii şi profesorii din şcolile cu predare în limba română din stânga Nistrului aşteaptă de un an ca Moscova să le achite prejudiciile dictate de CEDO, în valoare de un milion de euro, pentru că le-au încălcat dreptul la studii.

La 19 octombrie 2012, Curtea Europeană a Drepturilor Omului pronunţase o decizie istorică: Rusia a fost declarată vinovată că a încălcat dreptul la educaţie şi viaţă privată a 170 de elevi, părinţi şi profesori. 'Sceptici ca şi acum un an, directorii acestor instituţii constată că situaţia lor a rămas neschimbată', potrivit ziarului.

Adevărul aduce exemplul României în lupta cu corupţia, unde lucrurile au început să se schimbe din 2012, când, rând pe rând, au fost condamnaţi cu executare oligarhi şi moguli care păreau atotputernici şi imposibil de a fi stăviliţi. 'Republica Moldova are de învăţat de la România multe lecţii în acest sens. Or, în ţara noastră în ultimii douăzeci de ani nu a fost condamnat niciun funcţionar de rang înalt', observă Adevărul.

Jurnal de Chişinău comentează proiectul de lege care prevede instalarea a şase puncte de control pe Nistru. Atât oficialii moldoveni, cât şi cei europeni vorbesc despre faptul că aceste puncte sunt o condiţie în procesul de negociere a acordului privind liberalizarea regimului de vize cu UE. De cealaltă parte, comuniştii consideră că acestea vor diviza oamenii de pe cele două maluri ale Nistrului. Ambasadorul UE la Chişinău, Pirkka Tapiola, a menţionat că aceste centre de deservire vor fi acolo pentru a-i ajuta pe oameni să se înregistreze că au venit în Republica Moldova, trecând graniţa cu Ucraina, acolo unde autorităţile moldoveneşti nu au control, scrie Jurnal de Chişinău.

Pe teritoriul Federaţiei Ruse se află în momentul de faţă 190.000 de cetăţeni moldoveni care au încălcat regulile de şedere. Informaţia a fost confirmată de Serviciul Federal de Migraţie din Rusia, scrie kommersant.md.

Serviciul Federal de Migraţie va interzice intrarea pe teritoriul Federaţiei Ruse pentru migranţi care au încălcat regulile de şedere. De la începutul anului, intrarea pe teritoriul Rusiei a fost refuzată pentru aproape 7.000 de cetăţeni ai Republicii Moldova. Totodată, Serviciul Federal infirmă orice implicare politică în acest sens şi accentuează că Republica Moldova nu este lider printre ţările CSI la numărul de migranţi ilegali.

Ziarul Naţional scrie despre convorbirea dintre premierul Iurie Leancă şi premierul rus Dmitri Medvedev, care au discutat despre reluarea exporturilor producţiei vinicole moldoveneşti pe piaţa rusă.

Anul 2014 va veni cu noi scumpiri, scrie Timpul. Ministerul Finanţelor propune majorarea accizelor pentru ţigări, băuturi alcoolice, carburanţi şi automobile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor