Silvio Berlusconi împotriva guvernului italian (revista presei)

Fostul premier italian, Silvio Berlusconi.
Fostul premier italian, Silvio Berlusconi. (FILIPPO MONTEFORTE / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
01.10.2013

Criza politică din Italia, după decizia lui Silvio Berlusconi de a-şi retrage miniştrii din guvern, continuă să ocupe prima pagină a ziarelor italiene care scriu că premierul Enrico Letta se va prezenta miercuri în Parlament pentru a cere un vot de încredere.

Cotidianul 'La Repubblica' de la Roma scrie că şeful guvernului italian, Enrico Letta (moderat de centru-stânga, secretar adjunct al Partidului Democrat, PD), va solicita un vot de încredere miercuri în Parlament, în cursul dimineţii la Senat (în jurul orei locale 9: 30), iar după-amiază (în jurul orei locale 16: 00) la Camera Deputaţilor, unde va ţine un discurs în care va ilustra motivele actualei crize de guvern şi va încerca să obţină voturile necesare pentru a-şi continua activitatea în fruntea executivului de la Roma. La Senat )315 senatori, plus senatorii pe viaţă, printre care Mario Monti(, situaţia este mai dificilă pentru premier, unde, pe hârtie, lui Letta i-ar lipsi circa 14 voturi pentru a obţine încrederea.

Între timp, luni seara, la Roma, în timpul unei reuniuni cu cei circa 200 de parlamentari din Poporul Libertăţii (PdL, de centru-dreapta), fostul premier Silvio Berlusconi a declarat că, în opinia sa, 's-a terminat actuala experienţă de guvern' şi că formaţiunea sa politică este dispusă să aprobe, în următoarele şapte zile, principalele măsuri economice necesare, pentru a pregăti apoi o nouă campanie electorală, în vederea desfăşurării viitoarelor alegeri legislative, probabil în luna martie a anului 2014. 'PdL trebuie să rămână unit, iar rufele murdare se spală în familie', a mai spus Il Cavaliere, potrivit principalului cotidian roman.

Numeroase polemici s-au născut însă în ultimele zile în sânul partidului fondat de Berlusconi, în urma deciziei acestuia de a-şi retrage miniştrii din guvern, iar circa 20 de senatori din PdL 'ar fi gata să părăsească partidul şi să voteze încrederea faţă de executivul Letta', comentează publicaţia menţionată.

Cotidianul 'Corriere della Sera' din Milano relevă că, în cursul nopţii de luni spre marţi, Departamentul de Stat american a difuzat un comunicat în care se scrie că SUA au încredere în faptul că liderii italieni 'vor reuşi să clarifice actuala situaţie politică, în interesul Italiei şi al stabilităţii în zona euro'. 'Lucrăm în strâns contact cu prietenii italieni şi cu guvernul Letta, asupra unor probleme globale', iar SUA 'apreciază angajamentul executivului Letta în vederea realizării unor reforme care vor putea îmbunătăţi situaţia economică a ţării, pentru a le putea oferi mai multe oportunităţi tinerilor italieni', se mai precizează în acest comunicat.

De asemenea, mai scrie principalul cotidian milanez, în cursul zilei de luni, premierul Enrico Letta a vorbit la telefon cu cancelarul german Angela Merkel, contact confirmat de preşedinţia Consiliului de miniştri. În cursul acestei convorbiri, definită 'plină de afecţiune', Angela Merkel i-a transmis lui Letta 'speranţa' Germaniei în vederea obţinerii 'unei stabilităţi politice în Italia' şi în vederea continuării 'acţiunii de guvern', notează publicaţia amintită.

Cotidianul de la Vatican, 'Osservatore Romano', scrie că 'Italia este constrânsă să trăiască o nouă criză politică', ce apare 'lipsită de responsabilitate' din cauza consecinţelor sale economice, şi care demonstrează 'lipsa de credibilitate a întregii clase politice italiene'.

Cotidianul 'Il Messaggero' de la Roma anunţă că unul dintre liderii Partidului Democrat (PD, de centru-stânga), Massimo D'Alema, a declarat luni, într-un interviu acordat postului privat de televiziune TgCom 24, că 'dacă cei cinci miniştri din PdL nu îşi vor retrage demisiile' se va declanşa în Italia o criză de guvern şi o criză instituţională provocată de 'lipsa de responsabilitate' a lui Silvio Berlusconi, 'care a luat o decizie gravă, împotriva intereselor ţării'.

Decizia lui Berlusconi de a-şi retrage miniştrii din guvern a fost criticată şi de unul dintre liderii partidului centrist Alegere civică )fondat de fostul premier tehnocrat Mario Monti(, ministrul apărării, Mario Mauro, care a afirmat că 'PdL a trădat Italia', informează site-ul de ştiri TgCom 24 - Mediaset.

'Întrebarea este: câţi parlamentari din PdL vor continua să respecte fără discernământ deciziile luate de fondatorul partidului?', scrie cotidianul torinez 'La Stampa', care subliniază că numeroşi parlamentari din Poporul Libertăţii au declarat în ultimele zile că alegătorii de centru-dreapta nu înţeleg strategia lui Berlusconi şi consideră că decizia de a-şi retrage miniştrii din guvern 'este legată de problemele judiciare' ale fostului premier italian.

Silvio Berlusconi a fost condamnat la 1 august la patru ani de închisoare (reduşi la un an pe baza unei amnistii), pentru fraudă fiscală, în dosarul Mediaset, de către Curtea de Casaţie )Curtea Supremă de Justiţie din Italia(. În vârstă de 77 de ani, magnatul media nu va intra la închisoare, dar va trebui să aleagă, la jumătatea lunii octombrie, modul în care îşi va ispăşi pedeapsa: consemnat la domiciliu sau prestând muncă în folosul comunităţii. De asemenea, în virtutea acestei condamnări definitive, Il Cavaliere riscă să fie exclus din Senatul de la Roma şi să îşi piardă imunitatea parlamentară, aminteşte publicaţia menţionată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor