Rusia: Membri ai Dumei de Stat propun interdicţii asupra unor importuri din SUA

Vicepreşedintele Dumei de Stat a Rusiei, Ivan Melnikov. (Getty Images)
Andrei Popescu
13.04.2018

Un grup de membri ai Dumei de Stat din Rusia a propus interzicerea importurilor unei serii de produse şi servicii americane, ca răspuns la cele mai recente sancţiuni adoptate de SUA împotriva Moscovei.

Vicepreşedintele Dumei de Stat, Ivan Melnikov, a afirmat vineri că [proiectul de lege] urmăreşte de asemenea să restricţioneze relaţiile economice.

Proiectul de lege urmează să fie dezbătut în camera inferioară a Parlamentului rus săptămâna viitoare, deşi nu este clar dacă va fi adoptat în forma sa curentă sau dacă Kremlinul susţine măsurile.

Unii analişti au afirmat că, ocazional, Kremlinul foloseşte Parlamentul ţării pentru a trimite mesaje dure puterilor străine, dar că nu transpune întotdeauna acele mesaje în acţiuni specifice.

Kremlinul a afirmat că încă nu a studiat proiectul de lege, adăugând că este de înţeles că membrii Dumei de Stat ar dori să răspundă la sancţiunile impuse de SUA.

Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al Kremlinului, a afirmat vineri că orice răspuns din partea Moscovei la sancţiunile americane nu va afecta interesele Rusiei.

Proiectul de lege a fost prezentat reporterilor de către vicepreşedinţii Dumei de Stat, camera inferioară a Parlamentului Rusiei, care este dominat de susţinători ai Kremlinului.

Astfel, proiectul de lege va restricţiona importurile de software-uri, produse agricole, tutun, alcool şi medicamente americane care pot fi achiziţionate din alte ţări.

De asemenea, proiectul va mai interzice cooperarea cu SUA în privinţa energiei nucleare, a motoarelor pentru rachete şi a producţiei de avioane. În plus, companiilor americane li se va interzice să participe la acorduri de privatizare ale diverselor companii ruseşti.

Măsurile au fost propuse după ce SUA a impus în 6 aprilie îngheţarea activelor şi restricţii financiare împotriva mai multor politicieni, magnaţi şi oficiali ai securităţii din Rusia despre care se crede că au legături strânse cu preşedintele Vladimir Putin. Aparent, măsurile urmăresc să pedepsească Moscova pentru ceea ce Departamentul american al Trezoreriei a numit a fi „activităţi ostile în întreaga lume”.

Rusia a declarat că sancţiunile impuse de SUA sunt „inacceptabile” şi a precizat că îşi rezervă dreptul de a răspunde la ele.

Importurile ruseşti din SUA s-au ridicat la valoarea de 12,5 miliarde de dolari în 2017, conform datelor oficiale furnizate de serviciul vamal al Rusiei. Printre produsele importate s-au numărat avioane, maşinării, produse farmaceutice şi chimice.

Companii americane, inclusiv Ford şi Coca-Cola, au investit miliarde de dolari de la prăbuşirea Uniunii Sovietice pentru a crea o producţie locală în Rusia.

În 2014, Rusia a interzis o serie de importuri alimentare din ţări occidentale, ca răspuns la sancţiunile internaţionale impuse împotriva sa pentru rolul în conflictul ucrainean.

În ultimele luni, relaţiile dintre cele două ţări s-au înrăutăţit în mod constant din cauza unor sancţiuni impuse anterior asupra unui anumit număr de cetăţeni ruşi, pentru presupuse legături cu atacuri cibernetice lansate împotriva SUA, dar şi din cauza deciziei Washingtonului de a expulza zeci de diplomaţi ruşi ca răspuns la presupusul rol al Rusiei în otrăvirea unui fost spion rus pe teritoriul britanic. Deşi Kremlinul a negat acuzaţiile, Marea Britanie şi alte peste 20 de state, în mare parte membre UE, au expulzat un total de peste 140 de diplomaţi ruşi. La rândul său, Rusia a expulzat un număr de diplomaţi străini din zeci de ţări.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor