Pence şi Mattis adoptă o poziţie dură la adresa Phenianului după noul test de rachetă

Vicepreşedintele american Mike Pence şi secretarul Apărării Jim Mattis au criticat cele mai recente acte “nechibzuite” ale Phenianului, liniştind aliaţii din regiune că SUA, în timpul mandatului Administraţiei Trump, se va opune inamicilor aliaţilor săi.
Vicepreşedintele american Mike Pence. (Getty Images)
Andrei Popescu
19.04.2017

Cei doi oficiali americani de rang înalt s-au referit la temerile continue legate de programul de arme nucleare al Coreei de Nord, pe fondul tensiunilor tot mai mari în estul Asiei, după ce preşedintele american Donald Trump a adoptat în ultimele săptămâni un ton dur la adresa Phenianului.

Vorbind miercuri soldaţilor aflaţi la bordul portavionului USS Ronald Reagan, vicepreşedintele Mike Pence a afirmat că Phenianul este cea mai urgentă şi periculoasă ameninţare la pacea şi securitatea din regiunea Asia-Pacific.

Anterior, în Tokyo, unde s-a întâlnit cu premierul nipon Shinzo Abe, Pence a subliniat solidaritatea SUA cu aliaţii săi regionali. “Apreciem aceste vremuri dificile în care poporul nipon se confruntă cu provocări tot mai mari în Marea Japoniei”, a precizat Pence după ce a sosit acolo din Seul. “Suntem alături de voi 100%”.

În plus, Pence a liniştit liderii că Washingtonul îşi menţine poziţia în privinţa tragerii la răspundere a Coreei de Nord pentru acţiunile ei.

“În timp ce toate opţiunile sunt pe masă, preşedintele Trump este determinat să lucreze îndeaproape cu Japonia, Coreea de Sud, cu toţi aliaţii noştri din regiune şi cu China” pentru a rezolva problema, a mai afirmat Pence.

Premierul nipon Abe a subliniat, de asemenea, nevoia ca liderii lumii să forţeze Phenianul să vină la masa discuţiilor, susţinând că “dialogul de dragul dialogului este inutil şi este necesar ca noi să exercităm presiune asupra Coreei de Nord pentru ca aceasta să facă un pas un înainte şi să se implice serios în acest dialog”.

Comentariile lui Pence au avut loc în condiţiile în care Casa Albă s-a străduit să explice de ce un grup de nave de luptă, care include un portavion american şi se îndreaptă spre apele nord-coreene, se află de fapt în apropierea Australiei, la peste 5.000 km distanţă. Comandamentul armatei americane în Pacific a recunoscut marţi că portavionul USS Carl Vinson şi navele de luptă care îl însoţesc se îndreptau iniţial spre nord-vestul Australiei pentru exerciţii maritime planificate. Trump a declarat pentru Fox Business Network că SUA trimite o escadrilă foarte puternică în largul coastelor nord-coreene, declanşând o agitaţie a mass mediei şi un val de speculaţii privind o lovitură preventivă în Coreea de Nord.

Comandamentul din Pacific a declarat, marţi, că grupul de luptă se îndreaptă acum spre vestul Pacificului, după cum i s-a ordonat.

Atenţia cade pe rolul Chinei

Pence a făcut luni o vizită neanunţată în zona demilitarizată ce separă Coreea de Nord de Coreea de Sud, unde a avertizat că “etapa răbdării strategice s-a încheiat”.

În timp ce Pence se afla în estul Asiei, secretarul american al Apărării, Jim Mattis, s-a aflat într-un turneu în Orientul Mijlociu, unde a abordat problema nord-coreeană.

“Liderul Coreei de Nord a fost din nou provocator lansând o rachetă”, a precizat Mattis, făcând referire la cel mai recent test de rachetă balistică desfăşurat de Phenian, test care a eşuat.

Totodată, Mattis a convenit cu Beijingul ca acesta să încerce să controleze ambiţiile nucleare ale Phenianului.

Retorica dintre Coreea de Nord şi SUA s-a intensificat în mod semnificativ la începutul acestei luni, după ce Trump a declarat într-un interviu cu Financial Times că ţara sa este dispusă să acţioneze pe cont propriu, dacă este necesar, contracararea programului nuclear nord-coreean.

După comentarii, Trump s-a întâlnit cu omologul chinez Xi Jinping, după care a precizat că Beijingul lucrează îndeaproape cu Washingtonul pentru rezolvarea acestei probleme.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor