Erdogan va discuta cu Putin despre achiziţionarea sistemului S-400, susţine un ministru turc

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan urmează să discute despre un posibil contract de achiziţionare a sistemului de apărare antirachetă de rază lungă S-400 la o întâlnire pe care o va avea cu omologul său rus, Vladimir Putin, a anunţat ministrul turc al Apărării.
Sistemul rusesc de rachete antiaeriene S-400. (Captură Foto)
Andrei Popescu
25.04.2017

Ministrul turc al Apărării, Fikri Isik, a declarat luni că preşedintele Recep Tayyip Erdogan va discuta despre acordul respectiv la o întâlnire cu Vladimir Putin, ce a fost planificată pentru data de 3 mai.

“Presupun că, după discuţiile lui Erdogan cu Putin, va fi luată o decizie comună în privinţa etapelor următoare de achiziţionare a sistemului de rachete ruseşti”, a anunţat luni agenţia turcă de ştiri de stat Anadolu, citându-l pe ministrul Isik.

Ministrul Apărării a adăugat că mai multe detalii despre contract şi implementarea anumitor proiecte vor fi furnizate ulterior.

Isik declarase deja, vineri, la o conferinţă de presă, că Turcia a ajuns în stadiul final al discuţiilor cu Rusia pentru cumpărarea sistemului de rachete.

În luna februarie, Isik a anunţat că discuţiile cu oficialii ruşi privind cumpărarea sistemului S-400 au progresat semnificativ, dar că finalizarea acordului nu va avea loc în viitorul apropiat.

Sistemul S-400 de producţie rusească este proiectat pentru apărare de mare eficienţă împotriva atacurilor aeriene care folosesc diferite tipuri de rachete balistice. Sistemul este capabil să lovească ţinte dinamice în aer, la o distanţă de aproximativ 400 km şi cu viteze de până la 5 km pe secundă la diferite altitudini.

Vestea despre achiziţionarea sistemului S-400 de către Turcia a apărut în noiembrie 2016, la un an după ce Turcia a renunţat la un contract în valoare de 3,4 miliarde de dolari pentru cumpărare a unui sistem chinez similar, şi anume FD-2000, versiunea de export a sistemului HQ-9, susţinând la acea vreme că Beijingul nu a dorit să finalizeze acordul.

Preferinţa Turciei pentru utilizarea sistemului de apărare chinez a provocat nelinişti în rândul unora dintre membrii NATO la acea vreme, în principal deoarece sistemul HQ-9 nu este compatibil cu echipamentul folosit de blocul militar vestic.

În 2015, Ankara a fost nemulţumită de decizia Washingtonului de a-şi retrage bateria Patriot de rachete sol-aer de la graniţa turco-siriană. Mişcare a determinat iniţial Turcia să îşi dezvolte propriul sistem de apărare antirachetă, dar această poziţie s-a schimbat ulterior.

Oficiali de rang înalt din Moscova au declarat deja că Rusia ar putea vinde Turciei sisteme de rachete după ce s-au îmbunătăţit relaţiile dintre cele două ţări.

În iunie 2016, Turcia şi Rusia au decis să detensioneze relaţiile ce durau de şapte luni, după ce Erdogan i-a scris lui Vladimir Putin că îşi cere scuze pentru incidentul în care aviaţia turcă a doborât un avion de luptă rusesc Suhoi Su-24 în apropierea graniţei turco-siriene. La vremea atacului, Ankara a susţinut că avionul rusesc a pătruns ilegal în spaţiul său aerian, în timp ce Moscova a negat cu tărie acuzaţia, insistând că avionul său a fost doborât în spaţiul aerian sirian.

Avionul de luptă rusesc s-a prăbuşit în regiunea montană Jabal Turkmen din provincia vestică siriană Latakia în 24 noiembrie 2015. Cei doi piloţi ai bombardierului s-au paraşutat pentru a scăpa cu viaţă, dar unul dintre ei a fost împuşcat fatal, aparent de rebelii aflaţi la sol. Dar Karlov a declarat că persoana care a tras în pilotul rus a fost de fapt un cetăţean turc pe nume Alparslan Celik.

Cel de-al doilea pilot a fost salvat cu ajutorul forţelor speciale siriene şi dus la o bază rusească din Siria. Trupul pilotului ucis a fost predat personalului militar rus din Ankara, de unde a fost transportat în Rusia. Totodată, un alt pilot rus a fost ucis în timpul misiunii de salvare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor