Rusia îşi retrage trupele de "menţinere a păcii" din Karabah

Exodul armenilor din regiunea Nagorno (Youtube - screenshot)
Redacţia
13.06.2024

Forţele ruse "de menţinere a păcii" şi-au încheiat miercuri retragerea din regiunea Nagorno-Karabah, recucerită anul trecut de Baku de la separatiştii armeni, au anunţat oficiali de la Baku, potrivit AP.

Azerbaidjanul şi Armenia s-au înfruntat în două războaie - primul între 1988 şi 1994 şi apoi din nou în 2020 - pentru controlul enclavei, pe atunci separatistă.

"Procesul de retragere completă a forţei de muncă, armelor şi echipamentelor contingentului de menţinere a păcii al Rusiei [din Karabah] din Azerbaidjan a fost finalizat la 12 iunie", a precizat Ministerul Apărării din Azerbaidjan într-o declaraţie.

Aproape 2.000 de soldaţi ruşi - care, oficial, ar fi trebuit să menţină pacea - fuseseră staţionaţi în Karabah, în conformitate cu un acord de încetare a focului între Erevan şi Baku, semnat în noiembrie 2020. Trupele ruse aveau un mandat până în 2025, dar războiul Moscovei din Ucraina pune presiune asupra forţelor armate ale Kremlinului.

Retragerea, care a început în aprilie, fusese convenită între preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său azer Ilham Aliyev.

În septembrie anul trecut, Baku a preluat controlul asupra teritoriului într-o ofensivă fulgerătoare care a declanşat o criză a refugiaţilor. Aproape întreaga populaţie locală, de aproximativ 100.000 de etnici armeni, s-a refugiat în Armenia, temându-se de represalii.

Contingentul de "menţinere a păcii" nu a intervenit.

Teritoriul este recunoscut la nivel internaţional ca făcând parte din Azerbaidjan, deşi, din punct de vedere istoric, este locuit de o populaţie majoritar armeană. Acesta a fost controlat de separatiştii pro-Erevan aproape trei zeci de ani.

Conflictul a dus la deteriorarea legăturilor dintre aliaţii tradiţionali Rusia şi Armenia, Erevanul acuzând Kremlinul că nu a reuşit să o protejeze în faţa unei ameninţări la adresa securităţii din partea Azerbaidjanului.

După pierderea Karabahului, Erevanul a încercat să creeze noi alianţe de securitate prin aprofundarea legăturilor cu Occidentul.

Marţi, ministrul armean de Externe Ararat Mirzoyan şi secretarul de stat adjunct al Statelor Unite pentru Europa şi Eurasia, James O'Brien, au emis o declaraţie comună în care au afirmat că Washingtonul şi Erevanul au convenit să "ridice statutul dialogului nostru bilateral la cel de Comisie de parteneriat strategic".

Luna trecută, Erevanul a returnat Azerbaidjanului patru sate de frontieră pe care le-a capturat în anii 1990.

Măsura, pe care premierul Nikol Paşinian a susţinut-o ca fiind menită să asigure un acord de pace definitiv cu Baku, a declanşat un val de proteste în masă în Armenia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor