Rusia interzice difuzarea unei comedii privind moartea lui Stalin

Afişul filmului Moartea lui Stalin (Death of Stalin) (Captură Foto)
Andrei Popescu
25.01.2018

Ministerul rus al Culturii a anulat difuzarea în cinematografe a comediei negre “Moartea lui Stalin”, film regizat de Armando Iannucci, după ce diverşi oficiali şi oficiali seniori din domeniul culturii au susţinut că filmul este "extremist" şi ofensiv. Decizia a fost luată cu două zile înaintea premierei.

Ministerul nu a descoperit chiar imediat elementele extremiste în film. Mai mult, compania de distribuţie Volgafilm primise deja certificatul d edifuzare în 17 ianuarie 2018. După anunţarea datei premierei filmului în Rusia, ministrul culturii Vladimir Medinski a apărat filmul, susţinând că Ministerul său aderă la libertatea de exprimare în ceea ce priveşte subiectul.

Experţi intervievaţi de grupul media RBC nu căzut de acord nici măcar asupra unui singur motiv pentru neaşteptata schimbare a atitudinii ministrului culturii. Totuşi, conform uneia dintre versiuni, reacţia ar putea avea legătură cu un alt scandal cinematografic recent, când data de difuzare a filmului Paddington 2 în Rusia a fost amânată cu două săptămâni, la o zi înaintea premierei. Filmul este distribuit de aceeaşi companie - Volgafilm. O sursă din guvern a declarat pentru RBC că scandalul cu Paddington 2 a fost motivul pentru care premierul rus a ordonat o evaluare a procedurii pentru emiterea certificatelor de difuzare, lucru care ar putea să fi influenţat situaţia filmului Moartea lui Stalin.

Evoluţia ar putea fi privită ca o tentativă de cenzurare, a declarat pentru RBC directorul Centrului pentru Tehnologii Politice, Igor Bunin. Acesta a adăugat că ar fi rezonabilă cenzurarea filmelor doar dacă acestea ar conţine materiale strict interzise pentru vizualizare. “Este improbabil ca în [acest] film să existe scene care susţin sinuciderea sau pornografia. Mai degrabă, este doar o încercare a autorităţilor de a lupta împotriva unui film neplăcut şi neconfortabil”, a precizat el.

“Principala problemă discutată acum de întreaga industrie este lipsa garanţiilor pentru participanţii pe piaţa filmelor – cinematografe şi distribuitori – în ceea ce priveşte potenţialele intervenţii neaşteptate ale agenţiei de reglementare [de stat]”, a declarat un regizor rus pentru RBC.

Directoarea generală a lanţului de cinematografe Karo, Olga Ziniakova, a afirmat pentru RBC că acţiunile Ministerului Culturii – prima dată să emită şi apoi să anuleze certificatul – nu sunt complet clare.

Ziniakova a mai precizat că, dacă nu au existat niciun fel de întrebări legate de film atunci când a fost văzut pentru prima şi a fost emis certificatul, nu ar trebui să fie niciun fel de probleme acum. “Ce se întâmplă acum şi modul cum se întâmplă – în ultima clipă şi într-o manieră destul de grosolană – are efecte negative pentru toţi participanţii pe piaţă”, a adăugat ea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor