Prezent la CEDO, Alexei Navalnîi acuză Rusia de persecuţie politică

Liderului opoziţiei ruse Alexei Navalnîi
Liderului opoziţiei ruse Alexei Navalnîi (Getty Images)

Politicianul rus din opoziţie Alexei Navalnîi a declarat Curţii Europene pentru Drepturile Omului (CEDO) că arestările sale repetate de către autorităţile ruse sunt motivate politic.

Navalnîi a luat cuvântul miercuri la Curtea din Strasbourg, în timpul unei audieri în cazul său intentat împotriva Rusiei pentru incidente în care a fost deţinut – şi în unele cazuri aruncat în spatele gratiilor – în timp ce încerca să participe la diverse demonstraţii.

Audierea a avut loc cu câteva zile înaintea protestelor pe care Navalnîi le organizează în Rusia pentru susţinerea apelului său de boicotare a alegerilor prezidenţiale din 18 martie, despre care a declarat că îl vor da în mod sigur câştigător pe preşedintele rus Vladimir Putin.

“Probabilitatea să nu existe niciun fel de element politic în acest caz este la fel de redusă precum şansa de a vedea un dinozaur în această clădire sau ca Putin să piardă alegerile din martie”, a declarat Navalnîi în timpul audierii.

Navalnîi a desfăşurat o campanie prezidenţială dar Comisia Electorală Centrală i-a interzis să participe la vot, aceasta menţionând că din cauza unei condamnări penale, liderul opoziţiei ruse nu este eligibil pentru a candida.

Navalnîi a afirmat că, de fapt, condamnările sale în două cazuri legate de infracţiuni financiare au fost orchestrate de Kremlin pentru a-l pedepsi pentru activitatea sa din opoziţie şi pentru a-l ţine departe de ocuparea unei funcţii publice.

Avocata lui Navalnîi, Olga Mihailova, a declarat tot în cadrul audierii că aceasta “este persoana de care Putin se teme cel mai mult”.

Kremlinul a făcut recurs la o decizie anunţată în februarie 2017, în care CEDO a decis că autorităţile ruse au încălcat dreptul lui Navalnîi la întruniri libere şi l-au arestat de şapte ori în perioada 2012-2014.

Curtea, care a susţinut de asemenea că Navalnîi a fost plasat ilegal în detenţie de două ori în aşteptarea procesului, a hotărât ca statul rus să îi plătească politicianului din opoziţie suma de 63.000 de euro.

Decizia finală va fi anunţată la o dată ulterioară.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe