Rusia - atac major asupra unor rafinării controlate de Turcia. Washingtonul tace chitic

Joe Biden
Joe Biden (Getty Images)
A.P.
08.03.2021

Mai multe lovituri majore cu rachete asupra unui convoi de cisterne petroliere şi a unei rafinării din nordul Siriei au luminat cerul nopţii, vineri.

Iniţial, nu existau informaţii cu privire la autorul atacului devastator care a distrus mai multe zeci de camioane.

Un videoclip uimitor înfăţişând explozii masive în apropierea oraşelor al-Bab şi Jarablus, aproape de graniţa cu Turcia, a circulat pe larg pe reţelele de socializare, fiind însoţit de relatări contradictorii despre autorii atacului.

Cu toate acestea, sursele par să fie de acord că exploziile iniţiale au fost atât de mari încât este posibil ca deflagraţiile să fie rezultatul loviturilor cu rachete balistice.

Acest lucru a dus la speculaţii că în spatele atacurilor s-ar afla armata rusă sau guvernul sirian - şi că bombardamentele ar fi represalii ca urmare a furtului de ţiţei sirian.

Siria şi Rusia au condamnat de mai mult timp o „invazie” a zonelor de-a lungul graniţei nordice siriene de către armata turcă sprijinită de militanţi, precum şi ocuparea de către SUA a regiunilor bogate în petrol şi gaze din nord-estul regiunilor Deir Ezzor şi al-Hasakah.

"O sursă a armatei turce, care controlează zone din nord-vestul Siriei, unde sunt prezente trupele turceşti, a declarat că atacurile cu rachete au provocat exploziile, care au rănit şi 11 persoane", relatează Al Jazeera în urma atacului.

Associated Press a descris incidentele, duminică, folosind expresia „lovituri misterioase”:

Un atac cu rachete asupra unei instalaţii de încărcare a petrolului folosită de forţele de opoziţie sprijinite de Turcia din nordul Siriei a declanşat un incendiu masiv într-o zonă în care cisternele petroliere sunt în mod normal parcate, arată imagini aeriene şi din satelit.

Grupurile de opoziţie siriene şi cel puţin o organizaţie care monitorizează conflictul au dat vina pe Rusia pentru atacul de vineri seară desfăşurat lângă oraşele Jarablus şi al-Bab, lângă graniţa cu Turcia. Într-un raport, Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, cu sediul în Marea Britanie, a declarat că navele de război ruse din Mediterana au lansat trei rachete care au lovit rafinării şi cisterne din regiune.

Atacurile cu rachete au avut loc noaptea târziu, iar incendiile păreau să fi durat până marţi dimineaţă.

Încă nu există confirmări din partea Ministerului Apărării din Rusia sau a guvernului Assad.

S-au înregistrat mai mulţi morţi şi răniţi în urma atacului, potrivit unei surse de ştiri din Orientul Mijlociu:

OSDO din Marea Britanie „a documentat moartea a patru persoane, în timp ce alte 24 au suferit diverse răni şi arsuri” în atacurile din apropierea oraşelor Jarablus şi Al-Bab. Cel puţin un rebel sirian a fost printre morţi, a declarat şeful Observatorului, Rami Abdul Rahman.

Raportul a subliniat că „instalaţiile petroliere din părţile controlate de Turcia din Alep au fost atacate în mod repetat în ultimele luni, iar Moscova şi regimul sirian nu au revendicat responsabilitatea”.

Washingtonul a tăcut, în ciuda atacului major.

Dacă într-adevăr se va dovedi a fi o operaţiune a armatei ruseşti sau siriene care implică rachete balistice, incidentul este de natură să semnaleze o evoluţie extrem de provocatoare pentru Casa Albă, cu privire la situaţia „sechestrării petrolului şi gazelor” din nord-estul Siriei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor