Tragedia feroviară din Santiago de Compostela, provocată de depăşirea limitei de viteză (revista presei spaniole)

Tragedia petrecută în accidentul de tren care a deraiat cu puţin timp înainte de intrarea în oraşul spaniol Santiago de Compostela, capitala comunităţii autonome spaniole Galicia, a ajuns joi (chiar de ziua acestei regiuni, când se sărbătoreşte sfântul Iacob, sfântul patron al Spaniei, n.r.) pe prima pagină a cotidienelor centrale din Spania.
Tragedia feroviară din Santiago de Compostela, provocată de depăşirea limitei de viteză. (Pablo Blazquez Dominguez / Getty Images)
Epoch Times România
25.07.2013

Tragedia petrecută în accidentul de tren care a deraiat cu puţin timp înainte de intrarea în oraşul spaniol Santiago de Compostela, capitala comunităţii autonome spaniole Galicia, a ajuns joi (chiar de ziua acestei regiuni, când se sărbătoreşte sfântul Iacob, sfântul patron al Spaniei, n.r.) pe prima pagină a cotidienelor centrale din Spania. Acestea scriu despre bilanţul accidentului, înregistrat la închiderea ediţiilor tipărite, şi remarcă la unison că viteza excesivă, pe o porţiune de cale ferată folosită de trenurile de mare viteză, pare să fi fost cauza deraierii.

Tragedie în trenul de Santiago, anunţă cotidianul El Pais, odată cu bilanţul provizoriu al accidentului: cel puţin 60 de morţi şi peste 100 de răniţi, din cauza ieşirii de pe şine la luarea unei curbe. În trenul de tip Alvia se aflau 218 pasageri, iar trenul mergea cu o viteză prea mare: conductorul a recunoscut că trenul mergea cu 190 de kilometri la oră, adică mai mult decât dublul vitezei permise, potrivit unor surse citate de cotidianul spaniol. 'Dacă sunt morţi, îmi rămân pe conştiinţă', ar fi spus conductorul. Cotidianul spaniol citat mai arată că, pe această porţiune, căile ferate nu dispuneau de sistemul care împiedică depăşirea vitezei maxime acceptate.

Cotidianul El Mundo scrie despre mare viteză mortală, cu referire la excesul de viteză care ar fi produs accidentul, dar şi la locul unde s-a petrecut acesta: chiar pe liniile de tren de mare viteză. 'Am deraiat, ce să fac', ar fi spus conductorul, potrivit acestui cotidian spaniol. Şi El Mundo subliniază faptul că trenul ar fi putut avea până la triplul vitezei admise şi că este, de altfel, primul accident de tren petrecut pe liniile de tren de mare viteză din Spania.

Tragedie în Santiago, scrie şi cotidianul ABC, făcând totodată anunţul bilanţului provizoriu: peste 60 de morţi în trenul care circula cu dublul vitezei maxime admise. Trenul care făcea legătura între Madrid şi Ferrol a deraiat foarte aproape de gara din Santiago de Compostela.

Tragedie într-un tren deraiat în Galicia, relatează la rândul său cotidianul La Vanguardia. Ziarul consemnează de asemenea circumstanţele accidentului, bilanţul acestuia şi faptul că este cel mai grav din ultimele decenii şi primul petrecut pe traseul liniilor de tren de mare viteză. Primele cercetări indică faptul că trenul rula cu 190 de kilometri la oră, într-o curbă în care viteza era limitată la 80 de kilometri la oră. Martori şi călători au făcut declaraţii teribile, mărturisind că au auzit zgomote teribile, au mirosit fum şi au simţit că trenul se rostogolea şi se răsturna. Cotidianul catalan notează că tragedia s-a petrecut tocmai când Santiago de Compostela era plin de oameni, veniţi să sărbătorească ziua sfântului Iacob.

Cotidianul La Razon remarcă, de asemenea, că tragedia din Santiago, soldată cu zeci de morţi, a fost provocată de depăşirea vitezei permise, potrivit primelor cercetări. 'Am văzut oameni traşi la faţă care scoteau copii din vagoanele incendiate', declară un martor. Cotidianul spaniol mai scrie şi că porţiunea de şine pe care s-a petrecut accidentul era recent inaugurată, în 2011, şi tocmai aici s-a petrecut primul accident din reţeaua trenurilor de mare viteză din Spania.

Groază în tren, titrează şi cotidianul catalan El Periodico, adăugând că este al treilea accident grav din istoria căilor ferate spaniole. Depăşirea limitei de viteză este ipoteza principală a primei tragedii petrecute pe căile ferate de mare viteză, indică şi această publicaţie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor