Rusia refuză din nou eliberarea unei fete din banda Pussy Riot

A guest of the 35th Moscow Film Festival displays his T-shirt bearing the slogan 'Free Pussy Riot' prior to the opening ceremony of the festival at Rossiya theatre in Moscow on June 20, 2013. AFP PHOTO/KIRILL KUDRYAVTSEV (Photo credit should read KIRILL KUDRYAVTSEV/AFP/Getty Images) (KIRILL KUDRYAVTSEV / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
25.07.2013

Mariei Alekhina, una din fetele trupei punk Pussy Riot, i-a fost refuzată din nou eliberarea. Miercuri, judecătorii de la Curtea de Apel din Perm, un oraş pierdut, situat la 1500 de km de Moscova, unde ispăşeşte o pedeapsă pentru huliganism, au respins pentru a doua oară cererea de eliberare anticipată făcută de către avocaţii tinerei punkiste.

Maria Alekhina, 25 de ani şi mama unui copil mic, a participat la audiere, care a durat şase ore, prin legătură video, informează agenţia TMNews.

Anterior, tribunalul din Berezniki i-a negat eliberarea anticipată împotriva căreia făcuse apel. Tânăra este în închisoare deja de un an şi jumătate în urma pedepsei de doi ani de închisoare.

Împreună cu alţi doi membri ai trupei, Alekhina a fost protagonista, în februarie 2012, unei "rugăciuni" punk împotriva preşedintelui Vladimir Putin, la acea vreme abia re-ales, care a avut loc în Catedrala din Moscova.

Două rele nu fac un bine

Liderul de la Kremlin este cunoscut pentru modul lipsit de scrupule în privinţa drepturilor omului. Cu toate acestea, datorită caracterului blasfemiator şi limbajului ofensator la adresa Bisericii şi conducerii Kremlinului, cele trei fete au fost condamnate la doi ani de închisoare.

Cu câteva zile în urmă 100 de artişti de renume mondial, inclusiv Adele, Bono, Madonna, Yoko Ono, Radiohead, Patti Smith, Bruce Springsteen şi Sting au făcut un apel pentru eliberarea celor două membre ale trupei, încă deţinute. Într-o scrisoare deschisă "Maria şi Nadia", muzicienii şi-a exprimat sprijinul pentru cele două tinere şi au definit „un ultraj, caracterul abuziv al procesului" împotriva lor.

"În timp ce noi înţelegem că protestul într-un loc de cult poate deranja sensibilităţile, le cerem autorităţilor ruse să revizuiască sentinţele foarte grele pronunţate" a fost scris într-un apel de Amnesty Internaţional, în campania lansată pentru eliberarea la Pussy Riot.

Maria Alekhina şi Nadezhda Tolokonnikova au fost condamnate la doi ani de închisoare pentru infama "rugăciune punk" anti-Putin.

Maria Alekhina efectuează pedeapsa în colonia penală de Berezniki, în Urali, iar Nadezhda Tolokonnikova în Mordovia. La sfârşitul lunii mai, Curtea din Berezniki a refuzat eliberarea înainte de termen a Mariei, care a început greva foamei. La sfârşitul lunii aprilie lui Tolokonnikova i-a fost refuzată eliberarea. Apelul său este programat pentru vineri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor