Rusia importă selectiv vin moldovenesc (presă)

.
. (JOSEP LAGO / AFP / Getty Images)

Serviciul federal rus 'Rospotrebnadzor' anunţă că, de la începutul anului, în Rusia au fost importate 13 loturi de băuturi spirtoase din regiunea transnistreană, iar acum se examinează cererea başcanului Găgăuziei privind exportul pe piaţa rusească a producţiei vitivinicole a unui număr de cinci companii din regiune, scrie agenţia IPN.

Contactat de agenţie, ministrul agriculturii şi industriei alimentare,Vasile Bumacov, a spus că autorităţile de la Chişinău nu au fost informate despre deciziile serviciului federal rus. Urmează să fie examinate care au fost argumentele başcanului Găgăuziei pentru a convinge partenerii ruşi să examineze posibilitatea reluării importului de vin şi de ce rezultatele laboratoarelor din Chişinău nu sunt convingătoare.

Rusia a renunţat să mai importe vin moldovenesc din septembrie 2013. Până la sfârşitul anului trecut, producătorii moldoveni au avut pierderi de 10 milioane de dolari din cauza acestei decizii. Mai mulţi analişti au apreciat interdicţia aplicată de Moscova ca pe o presiune asupra Moldovei pentru a nu se asocia cu UE, notează sursa.

'La poarta Europei, cu gândul la Rusia', titrează Adevărul, care tratează acest subiect prin prisma locuitorilor din mediul rural. În timp ce în apropierea Chişinăului, în orăşelul Sângera, moldovenii se văd în UE, abia aşteaptă să călătorească fără vize în Europa şi-i condamnă pe ruşi pentru ocuparea Crimeii, la nici 100 de kilometri, la Sălcuţa, raionul Cantemir, realitatea arată altfel. 'Răscoala' din Ucraina este dur criticată, iar oamenii spun la unison că viitorul lor e alături de Rusia. Experţii susţin că această împărţire între Est şi Vest este efectul propagandei mass-mediei ruseşti, precum şi a manipulărilor la care recurg unele partide.

Ziarul Naţional îl citează pe fostul preşedinte Vladimir Voronin, care confirmă că ar deţine mai multe maşini de lux, dar precizează că nu toate automobilele apărute în presă sunt ale familiei sale. Voronin confirmă că maşinile retro îi aparţin, menţionând că le-a adunat pe bucăţi cu mai mulţi prieteni automobilişti. Automobilele familiei Voronin, unele înregistrate în Republica Moldova, altele în Germania, au fost estimate la 70 de milioane de lei (aproximativ 4,5 milioane de euro).

Evenimentul Zilei Moldova îl citează pe viceguvernatorul Băncii Naţionale, Marin Moloşag, care susţine că deprecierea leului moldovenesc are un caracter sezonier.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe