Compania „Work&Travel” cercetată de CNA de spălare de bani

(EMMANUEL DUNAND / AFP / GettyImages)
Ana Chitoroagă
06.03.2014

Ofiţerii Anticorupţie au deconspirat o reţea de spălare de bani în cadrul programului Work and Travel. Potrivit CNA, o companie-lider din cadrul Work and Travel ar fi acumulat şase milioane de dolari în conturi off-shore. Prejudiciul adus statului prin nedeclararea sumelor percepute de la studenţi se cifrează la 15 milioane de lei.

Potrivit datelor CNA, în perioada anilor 2010–2013 cetăţenii Republicii Moldova care au participat la programul „Work&Travel” prin intermediul societăţii respective, ar fi transferat în conturile unei companii offshore mijloace băneşti în sumă totală de peste şase milioane de dolari, fiind prejudiciat bugetul de stat cu circa 15 milioane de lei.

Astfel, în cadrul investigaţiilor efectuate de organele de drept s-a constatat că societatea autohtonă facilita participarea studenţilor la programul „Work&Travel”, prin acordarea asistenţei în vederea stabilirii contactelor cu angajatorii, pregătirii actelor necesare pentru obţinerea vizei şi în final deplasarea în SUA. Respectiv, achitarea pentru serviciile acordate nu era efectuată în favoarea societăţii autohtone de către studenţi, ci în adresa unei societăţi înregistrate în zona offshore, care era gestionată de către administratorul companiei din Republica Moldova.

Ulterior, mijloacele băneşti acumulate în contul companiei offshore erau gestionate de către factori de decizie din cadrul societăţii autohtone: o parte era redistribuită pentru achitarea salariilor reale angajaţilor, iar altă parte intra pe conturile personale ale factorilor de decizie deţinute în instituţiile bancare autohtone şi din străinătate.

CNA împreună cu procurorii au desfăşurat mai multe percheziţii, inclusiv la sediul societăţii moldoveneşti. În cadrul acestora au fost depistate dispozitive tehnice, prin intermediul cărora erau gestionate de la distanţă conturile companiei offshore, precum şi carduri bancare ale angajaţilor companiei, utilizate pentru primirea salariului neimpozitat.

Pe acest caz a fost deschis un dosar penal pe fondul spălării banilor în proporţii deosebit de mari.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor