Hezbollah atacă o patrulă israeliană la graniţa cu Libanul

Tensiunile dintre Israel şi grupul Hezbollah continuă să se amplifice. În cel mai recent incident, o patrulă israeliană a fost atacată la graniţă de un dispozitiv exploziv amplasat de grupul militant. Ca răspuns, Tel Aviv-ul a lansat mai multe proiectile asupra Libanului. Nu au fost raportate victime.
Armata israeliană lansează proiectile asupra Libanului după un atac cu bomba desfăşurat de Hezbollah asupra unei patrule israeliene, 4 ianuarie 2015.
Armata israeliană lansează proiectile asupra Libanului după un atac cu bomba desfăşurat de Hezbollah asupra unei patrule israeliene, 4 ianuarie 2015. (Captură Foto)

Grupul militant libanez Hezbollah a atacat luni o patrulă blindată israeliană cu o bombă improvizată plasată la graniţa libanezo-israeliană. Israelul a răspuns prin bombardarea zonei respective.

Hezbollah a declarat că atacul de luni a fost desfăşurat de o unitate numită după Samir Kantar, un proeminent militant libanez ucis în Siria luna trecută. Hezbollah a învinuit Israelul şi a promis că îi va răzbuna moartea, sugerând o posibilă motivaţie pentru atacul de luni.

În plus, Hezbollah a declarat că a detonat un dispozitiv exploziv în timp ce mai multe vehicule [israeliene] au trecut prin disputata zonă Chebaa Farms, distrugând un Humvee şi provocând mai multe victime în rândul soldaţilor aflaţi înăuntrul vehiculului militar.

Armata israeliană a susţinut că vehiculele militare din zonă au fost lovite cu ajutorul unui dispozitiv exploziv improvizat, adăugând că a răspuns la atac printr-un foc de artilerie. Totuşi, armata israeliană nu a menţionat dacă au fost înregistrate victime.

Canalul de televiziune al grupului militant libanez, Al-Manar, a susţinut că unul dintre vehiculele israeliene vizate transporta “un ofiţer superior”.

Tensiunile de la graniţă au fost sporite de când Kantar - care a desfăşurat un binecunoscut atac în Israel şi a petrecut aproape 30 de ani într-o închisoare israeliană - a fost ucis în Siria de un atac aerian la sfârşitul lunii trecute.

În trecut, disputele de frontieră între forţele israeliene şi Hezbollah s-au transformat rapid într-un război total, după ce un raid transfrontalier desfăşurat de grup în 2006 a declanşat o ofensivă israeliană de o lună, care a inclus o invazie terestră şi lovituri aeriene ce au cuprins mari porţiuni ale Libanului.

Dar în condiţiile în care Hezbollah este implicat în prezent în războiul civil din Siria de partea preşedintelui Bashar al-Assad şi în condiţiile în care Israelul este liber să atace grupul în spaţiul aerian sirian, ambele tabere par să fie prea ocupate pentru a alege să declanşeze un nou război în Liban.

Oficialii securităţii libaneze au declarat luni că peste 50 de proiectile israeliene au lovit mai multe sate din zona în care a fost desfăşurată operaţiunea Hezbollah. Rezidenţii de-a lungul graniţei au susţinut că proiectilele lansate de tancurile şi piesele de artilerie israeliene au aterizat în zonele agricole din interiorul Libanului, dar nu au raportat victime.

Oficialii au declarat că patrula a fost lovită în apropierea unei poziţii militare israeliene de pe dealurile Kfar Chouba, despre care Beirutul susţine că este teritoriu libanez ocupat de Israel.

Cu doar o zi înaintea atacului de luni, liderul Hezbollah Hassan Nasrallah a promis că va răzbuna moartea lui Kantar, care a era cel mai vechi prizonier libanez din Israel înainte să fie eliberat în 2008. În schimbul eliberării sale, Israelul a primit trupurile a doi soldaţi israelieni ucişi în raidul care a declanşat războiul din 2006. După eliberare, Kantar s-a alăturat grupării Hezbollah.

Kantar a fost ucis în 19 decembrie, împreună cu alte 8 persoane, în cadrul unei lovituri aeriene asupra unei clădiri rezidenţiale din Jaramana, în apropiere de capitala siriană Damasc.

Israelul nu a confirmat dar nici nu a negat faptul că ar fi desfăşurat acel atac aerian.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe