Rusia foloseşte SIM-uri ucrainene în dronele sale de atac

Cipuri semiconductoare pe o placă de circuite a unui computer (Florence Lo/Reuters)
Redacţia
13.09.2024

Rusia şi-a echipat dronele de atac mortale cu componente de telefon mobil pentru a le îmbunătăţi capacităţile de ţintire, a remarcat un expert în război într-un nou raport, potrivit Business Insider.

Jack Watling, cercetător principal şi expert în războaie terestre în cadrul think tank-ului Royal United Services Institute din Marea Britanie, a subliniat într-un raport de săptămâna trecută că Rusia a plasat cartele SIM în dronele sale explozive Shahed-136 şi a montat antene pe aripi.

„Acestea au fost utilizate în două moduri”, a scris Watling într-o analiză din 6 septembrie despre riscurile şi oportunităţile telefoanelor mobile pe câmpul de luptă.

„În primul rând, UAV a folosit reţeaua pentru a ajuta la navigaţie prin triangulaţie pe baza coordonatelor antenelor de telefonie mobilă”, a spus el, folosind termenul UAV pentru a descrie un vehicul aerian fără pilot.

„În al doilea rând”, a spus el, «ruşii trimiteau date telemetrice de la UAV-uri prin reţeaua de telefonie mobilă pentru a ajuta la planificarea atacurilor ulterioare».

Shahed-136 este o dronă de atac unidirecţională iraniană pe care Rusia o foloseşte de doi ani pentru a lovi infrastructura civilă şi instalaţiile energetice din Ucraina. Are o rază de acţiune de peste 1000 km şi transportă un focos de aproape 100 de kilograme.

Aceste drone sunt relativ ieftine în comparaţie cu alte arme ruseşti, cum ar fi rachetele balistice sau de croazieră, şi pot fi lansate în roiuri în încercarea de a copleşi apărarea aeriană ucraineană. Moscova dispune, de asemenea, de o versiune produsă local a Shahed, denumită Geran-2.

Totuşi, utilizarea de către Rusia a reţelei celulare în Ucraina nu are numai avantaje. Există şi vulnerabilităţi.

„Există, desigur, ceva destul de suspect în legătură cu un telefon mobil care se deplasează cu 350 km/h şi, prin urmare, aceste comportamente ar putea fi urmărite şi este posibil să se taie SIM-urile identificate ca fiind utilizate în astfel de scopuri rău intenţionate”, a scris Watling.

„Totuşi, acest lucru este posibil numai dacă reţeaua de telefonie mobilă are relaţii eficiente cu organizaţiile de securitate”, a spus el.

Se pare că Rusia utilizează cartele SIM pentru a direcţiona şi pilota dronele sale Shahed de la sfârşitul anului 2023, când ucrainenii au descoperit modemuri 4G care se conectează la reţeaua de telecomunicaţii Kyivstar a ţării în dronele care au fost doborâte.

Telefoanele mobile şi tehnologia conexă au jucat un rol în ambele părţi ale războiului, Rusia şi Ucraina folosind semnalele inamicului pentru a-şi ajuta ţintele şi loviturile. Datele celulare, de exemplu, pot fi utilizate pentru a localiza cu exactitate adunările mari de trupe, ceea ce poate face soldaţii vulnerabili la atacuri.

Unele armate încearcă să ţină în frâu acest comportament. Rusia, de exemplu, a încercat în mod repetat, deşi fără succes, să rezolve această problemă. Recunoscând provocarea, ofiţerii din armata SUA au avertizat, de asemenea, forţele americane că aducerea dispozitivelor personale în teatre de operaţiuni ar putea avea consecinţe grave.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor