Rusia fierbe. Proteste împotriva numirii unui pod Kadîrov
alte articole
Propunerea ca numele unui nou pod să fie Amat Kadîrov - numele fostului preşedinte al Republicii Ruse Cecenia - este cauza organizării unuia dintre cele mai mari proteste în oraşul St. Petersburg în ultimii ani. Mii de oameni intenţionează să protesteze în centrul celui de-al doilea oraş al Rusiei.
Comisia orăşenească a aprobat iniţiativa la sfârşitul lunii mai şi un reprezentant al guvernului oraşului a susţinut că această comisie încearcă să “întindă o mână de prietenie poporului cecen’.
Controversatul “erou al Rusiei”
Protestele nu se referă la redenumirea vreunuia dintre numeroasele poduri care traversează râul Neva şi pentru care este renumit St. Petersburg în întreaga lume, ci la un pod nou, lung de 120 metri, construit în 2015 care a fost inaugurat la începutul lunii mai.
Perspectiva numirii podului după numele lui Kadîrov a cauzat săptămâni de lupte. Activiştii au strâns petiţii cu semnături după ce propunerea a fost făcută public şi speră să îl convingă pe guvernatorul regional Gheorghi Poltavcenko să blocheze acţiunea. În doar câteva zile, activiştii au strâns peste 70.000 de semnături pentru petiţia online. Regizorul de film Alexander Sokurov, care a câştigat premiul Leul de Aur la Festivalul de Film din Veneţia în 2011, s-a aflat printre cei care au semnat petiţia. Partidul liberal din opoziţie Yabloko, care are un număr mare de susţinători în St. Petersburg, intenţionează să facă presiuni pentru declanşarea unui referendum în ceea ce priveşte numele podului.
Criticii susţin că Ahmat Kadîrov nu are nimic de-a face cu St. Petersburg. În plus, ei sunt iritaţi de trecutul său discutabil. La mijlocul anilor 1990, el a susţinut separatiştii în Primul Război Cecen. Pe atunci, Kadîrov, liderul islamic al regiunii, a făcut apel la “războiul sfânt” împotriva Rusiei. Mii de soldaţi ruşi au murit în conflictul din Caucazul de Nord.
Ulterior, Kadîrov a schimbat taberele şi a ajutat trupele sovietice să câştige cel de-al Doilea Război Cecen. La acea vreme, noul lider ales al Rusiei, Vladimir Putin, l-a numit preşedinte interimar al Republicii Cecenia. În 2003, Kadîrov este ales preşedinte al Ceceniei pentru scurt timp, pentru că în 2004 a fost ucis într-un atac cu bombă în capitala cecenă Groznîi. Putin i-a acordat postum titlul de “Erou al Rusiei”, cel mai înalt titlu onorific al Federaţiei Ruse.
Fiul lui Kadîrov ameninţă opoziţia
În prezent, fiul eroului Rusiei, Ramzan Kadîrov, conduce Cecenia. Acesta este un alt motiv pentru care numirea noului pod este văzută ca un act cu un puternic substrat politic. St. Petersburg este oraşul natal al lui Putin şi, de când a preluat conducerea Kremlinului, el s-a bazat pe familia Kadîrov – tatăl şi fiul – pentru problemele legate de Cecenia. Republica zguduită de război a fost reconstruită cu miliarde de ruble oferite de Moscova. Totuşi, succesul reconstruirii a fost umbrit de rapoarte privind abuzuri ale drepturilor omului, inclusiv răpiri şi crimă.
Între timp, Ramzan Kadîrov, a alcătuit o forţă de poliţie foarte puternică care este sub conducerea lui directă. Liderul de 39 de ani a declarat de multe ori “Eu sunt soldatul lui Putin” şi doreşte să facă tot ceea ce îi cere Kremlinul.
În ultimele câteva luni Ramzan a ameninţat în mai multe rânduri politicienii şi entităţile media din opoziţie care îndrăznesc să îl critice pe preşedintele rus. Cei care fac acest lucru, susţine Kadîrov, sunt “duşmani ai poporului”.
Organizaţia pentru drepturile omului Amnesty Internaţional a cerut Kremlinului să reacţioneze la ameninţări, citând faptul că acestea sunt similare cu cele făcute cu puţin timp înainte de asasinarea jurnalistei de investigaţie Anna Politkovskaia în 2006.
Legătura cu uciderea lui Nemţov
Numirea podului este în special tulburătoare deoarece are legătură cu asasinarea din februarie 2015 a politicianului din opoziţie Boris Nemţov. El a fost împuşcat pe un pod din Moscova, în apropierea Kremlinului, iar asasinii săi au legături cu Cecenia. În prezent, cinci persoane acuzate de asasinat se află în închisoare în aşteptarea procesului, în timp ce autorităţile ruse aparent continuă să îl caute pe bărbatul care a comandat asasinatul, presupunând că acesta ar fi cecen.
“Dacă nu s-ar avea în vedere uciderea lui Nemţov, protestele împotriva Podului Kadîrov nu ar fi fost atât de puternice”, a declarat jurnalistul rus Konstantin von Eggert. El susţine că legăturile serviciilor de securitate cecene cu uciderea unui politician popular în Rusia şi ameninţările publice făcute de Kadîrov împotriva opoziţiei au readus chestiunea Ceceniei în atenţia publicului. Eggert consideră că “recomandarea” de a denumi podul Kadîrov a venit de “sus”.
Înfrângerea gigantului Gazprom
Cazul activiştilor împotriva Podului Kadîrov nu este neapărat o cauză pierdută. Cu aproximativ 10 ani în urmă, cetăţenii au câştigat o victorie majoră împotriva unui oponent şi mai impunător: gigantul în energie Gazprom. Compania a dorit să construiască un zgârie-nori în centrul oraşului St. Petersburg, dar după multe proteste a fost forţată să găsească o nouă locaţie, departe de centrul istoric. “Când am început lupta împotriva Turnului Gazprom toată lumea ne-a spus că este deja un fapt împlinit”, îşi aminteşte Olga Galkina, o membră independentă în consiliul oraşului, care strânge semnături împotriva Podului Kadîrov. “Am câştigat atunci şi vom câştiga şi de această dată”.
O sugestie anterioară de a numi o stradă după Ahmat Kadîrov, prezentată de un membru al consiliului oraşului, a eşuat cu puţin timp în urmă. Guvernatorul Gheorghi Poltavcenko s-a opus acestei idei în 2015, susţinând că fostul lider cecen nu are niciun fel de legătură cu oraşul. Mai mult, când s-a efectuat un sondaj pe această temă, majoritatea respondenţilor s-au opus, de asemenea acestei idei. Activiştii speră că vor obţine acelaşi rezultat şi în cazul podului.